Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis Českému klubu skeptiků Sisyfos

Český klub skeptiků SISYFOS, k rukám předsedkyně Ing. Lenky Přibylové, predseda@sisyfos.cz

Vážená paní inženýrko,

                                       v roce 2009, kdy propukl mediální humbuk kolem proslavených hořících zásu­vek ze Strašic, jsem se vrátil ke psaní a založil si na serveru iDNES blog, abych zde postupně publikoval články, zabý­va­jící se především tím, co je obecně označováno za anomální jevy, jež bývá ob­tížné vysvětlit v rámci současných, nám známých teorií. Pochopitelně se pak na moji hlavu snesla lavina skeptické kritiky, neboť o takovéto jevy se zajímá i české skeptické hnutí, reprezen­tované Českým klubem skeptiků Sisyfos. Nelibost českého skep­tic­kého hnutí vyvolala i moje publikace Poltergeist existuje! (Čes­kosloven­ský spisovatel, 2011), za kterou mi již jeden ze stoupenců čes­kého skep­tického hnutí, zá­sobující mne kritickými maily, pohrozil tzv. Blud­ným Balvanem, rozdávaným Komitétem pro udělo­vání Blud­ných Balvanů (BlB) Sisyfa, a to odpůrcům kritického skeptického myšlení. 

Naše sdělovací prostředky v posledních několika letech informovaly své diváky, posluchače a čtenáře i o dvou mezi laickou veřejností značně po­pulárních fe­noménech, totiž o fe­no­ménu zvaném UFO a fenoménu zvaném POLTERGE­IST. Na sisyfovském webu jsem našel článek, kde RNDr. Jiří Grygar, CSc., pracovník Fyzi­kálního ústavu AV ČR a svého času před­seda Učené společnosti ČR, k problematice UFO říká: „Myslím, že pod­statné je uvě­domit si, že ona anglická zkratka UFO, znamená v překladu "Neidenti­fiko­vaný létající objekt" a nic víc. Když se mne proto někdy no­vináři ptají, zda věřím na UFO, odpovídám, že nejde o otázku víry, nýbrž defi­nice. Je jasné, že ve chvíli, kdy kdokoliv - alespoň jeden člověk na světě - pozoroval jev, který si neuměl vysvětlit, tak tím je existence UFO jako jevu proká­zána, ale tím se ještě nic neříká o pří­padné pří­čině tohoto jevu. Celý pro­blém, ale­spoň jak ho vidím v té nejzákladnější rovině, je ono neopráv­něné směšo­vání pojmů ve sdělovacích prostředcích, totiž že ten, kdo použije slova UFO, tím sou­časně automaticky považuje za prokázané, že jde o projev činnosti mimozemšťanů. Je to typicky chybné zkratové myšlení, které nemá ve vědě přirozeně co dělat, čili tato implikace prostě a priori neplatí“ (Jiří Grygar - UFO, ufologie a ufománie. Archiv článků, web Si­syfos, 1.8.2006).

Ovšem i v případě fenoménu zvaného POLTERGEIST, leckdy v tisku označovaného za projev činnosti strašidel či duchů (stejně tak jako UFO za projev činnosti mimozemš­ťanů), se ve skutečnosti „jedná o neoprávněné směšování pojmů“, totiž že ten, kdo po­užije slova POLTERGEIST, tím má současně automaticky považovat za prokázané, že jde o pro­jev činnosti strašidel či duchů. I zde se jedná evi­dentně o „typicky chybné zkratové myšlení, které nemá ve vědě přirozeně co dělat, čili tato implikace prostě a priori neplatí“.

Klub Si­syfos, který objektivní realitu fenoménu POLTERGEIST dosud neuznal, vždy namísto toho jen spekuloval o tom, zda jsou svědci „polter­geistova řádění“ hodno­věrní, zda lžou nebo nelžou, přičemž nikdy nepři­znal, že nelžou. Ale jak říká ve svém článku doktor Grygar, ve skutečnosti u takovýchto fenoménů „tolik nejde o to, zda svědek je hodno­věrný nebo ne­hodnověrný“. Jako čelný představitel Vašeho klubu RNDr. Jiří Grygar v případě UFO, i já v případě dosud ne­objasněných přírodních jevů, ozna­čovaných některými sdělovacími pro­středky za poltergeistovo řádění „spíše a priori předpokládám, že ne­pod­vádí nikdo, čili že svědci poctivě ohlašují, co vidí“, i když jejich pozoro­vání „neříká nic o pří­padné příčině tohoto jevu“. Sami svědci si opravdu obvykle neuvědomují, že jsou tu fy­ziologická a psychologická omezení, která musí analytik vzít v úvahu, aby z těch pozorování dostal věro­hodné údaje. Rozhodně zde však platí, že nelze zaměňovat reálnou existenci jevu samot­ného s jeho mylnou, či chyb­nou interpretací, podá­vanou v nadstavbách re­portáží některých sdělovacích prostředků, jak tomu klub Sisyfos do­sud u feno­ménu POLTERGEIST či­nil.       

Jestliže podle Českého klubu skeptiků Sisyfos platí výrok doktora Grygara „Je jasné, že ve chvíli, kdy kdokoliv - alespoň jeden člověk na světě - po­zo­roval jev, který si neuměl vysvětlit, tak tím je exis­tence UFO jako jevu pro­kázána“, proč nemá pak, paní inženýrko, podle dosud prezentovaných ná­zorů a stanovisek českých skeptiků platit moje „Je jasné, že ve chvíli, kdy celá řada očitých svědků pozorovala fenomén obecně známý jako POL­TERGE­IST, který si neuměla vysvětlit, byla tím existence tohoto feno­ménu proká­zána“ ? Samozřejmě by mne pak také zajímalo, proč vlastně očité svědky fenoménu zvaného POLTERGEIST, označovaného někte­rými sdělovacími prostředky za řádění duchů a strašidel, stále jen považuje klub Sisyfos na svých přednáškách a besedách ať už přímo, či nepřímo, za pouhé lháře, podvodníky a duševně choré, když očité svědky fenoménu zva­ného UFO za lháře, podvodníky a duševně choré (až na občasné vý­jimky) nepovažu­jete?      

Objektivní realitu fenoménu POLTERGEIST přece nelze jednoduše od­mítat jen proto, že sám tento po­jem, pro který dodnes neznáme správné české synonymum, kdysi dávno v německy mluvících zemích původně označoval hlo­mození něja­kého ducha. Když se ukázalo, že kvantové čás­tice mohou být vzá­jemně pro­pojeny tak, že bez ohledu na vzdálenost mezi nimi vykazují při pozoro­vání tytéž vlast­nosti, nazval Albert Einstein tento jev ”straši­delné působení na dálku”. A přece se moderní příro­dověda ne­přestala tímto je­vem zabývat jen proto, že Einstein hovořil o „strašidel­ném“ půso­bení, ale rakouský no­sitel Nobelovy ceny Erwin Schrödinger nazval Ein­steinovo „stra­šení“ ná­sledně ”provázaností”, kterou prohlásil za základ kvantové fyziky. Pokud tedy jde o obecné, po celém světě srozu­mitelné, obrazné (nikoli však doslovné) označení souboru podivných jevů, kdysi dávno pova­žova­ných prostými lidmi za projevy duchů či strašidel, bohužel neznám vhodnější vý­raz než v rámci dlouhole­tých tradic uží­vaný ter­mín POL­TERGEIST. Sa­mozřejmě je popis tohoto fenoménu u nás spo­jen s problémem vhodné terminologie přede­vším v důsledku toho, že nám do­sa­vadní po­zo­ro­vání „nic ne­říká o případné pří­čině tohoto jevu“.                  

To ovšem není vina našich nešťastných a mnohdy zoufalých spoluobčanů, kteří se ve svém byd­lišti s „řáděním poltergeista“ setkávali, setkávají a na­dále budou setkávat, a to až do té doby, než vědecká obec tyto jevy úplně objasní a my se je naučíme „krotit“. Je pravda, že v případě pozoro­vaného samovznícení na místech výskytu „řádění poltergeista“ má každý z nás právo přivolat Hasičský záchranný sbor ČR, nebo v případě neznámého pachatele destrukcemi ohrožujícího náš majetek a naše zdraví (fenomén POLTERGEIST dosud nebyl českou akademickou obcí prohlášen za přírodní jev) i Policii ČR, připravenou dle svého motta Pomáhat a chránit. Jenže přivolaní hasiči a policisté mohou jen konstatovat čeho že tu byli svědky, jaké úkazy či jevy pozorovali na vlastní oči. I když budou dobré k podiv­ným jevům a úkazům nějaké protokoly, které objektivní realitu „ne­u­vě­ři­telných skutečností“ v bytech či domech potvrzují, je třeba si uvědomit, že žádný z hasičů či policistů nemůže pozorované jevy vědecky objasnit, tedy exaktně interpretovat, aby pak mohla být v dalších, adekvátních pří­padech přijata opatření, která by zabránila ohrožení zdraví a majetku dal­ších na­šich spoluobčanů. K tomu je třeba zajistit data a poznatky z nejrůz­nějších měření, která mohou zajistit jednotlivé úřady státní správy, kam patří ze zákona i Akademie věd České republiky, respektive její jednotlivé ústavy jako veřejné výzkumné instituce.

Jinak řečeno, bez řádného základního výzkumu není možné žádný z pří­rodních jevů či úkazů vě­decky objasnit, tedy exaktně interpretovat, což by mělo platit i pro fenomén zvaný POLTERGEIST. Český klub skeptiků Si­syfos je od roku 2000 členem Rady vědeckých společností České re­pub­liky, která koordi­nuje 75 vědeckých společností z přírodovědeckých, lé­kařských, společen­sko­vědních a technických oborů, přičemž ČKS Sisy­fos také pravidelně po­řádá svoje přednášky pod záštitou Akademie věd ČR v její budově na pražské Národní třídě. Rád bych tedy vzhledem k těmto skutečnostem znal, paní inže­nýrko, zcela jasné a zřetelné stano­visko Čes­kého klubu skeptiků Sisyfos k objektivní realitě či k vlastní existenci fe­no­ménu, dosud (trochu nešťastně) zvaného POLTERGEIST.            

Děkuji Vám předem za Vaše pochopení a odpověď.

Se srdečným pozdravem

                                            Karel Wágner

                                            příležitostný publicista

 

V Praze, dne 2.2.2012

                                                 

Autor: Karel Wágner | čtvrtek 2.2.2012 9:09 | karma článku: 28,55 | přečteno: 3988x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 10,57 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,22 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 23,23
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista