Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existence záhadného zvířete potvrzena !

V posledních několika letech se šířily internetem zprávy o výskytu neznámého zvířete zvaného Chupaca­bra (El chupacabras), tedy v češtině „čupakabra“, opředeného všelijakými pověrami a mýty. Název ču­pakabra má původ ve španělských výrazech („chupar“ značí „vysávat“, „cabra“ značí „koza“), tedy v doslovném překladu „čupakabra“ značí cosi jako „vysávač koz“. Neboť tvor zvaný čupakabra je obviňo­ván z toho, že z jím zabitých zvířat vysává krev.

Podle očitých svědků se měl tento tvor, který se jen výjimečně odvážil zaútočit na člověka, podobat pso­vité šelmě se zářivýma očima a tlamou vybavenou hrozivými špičáky. Zprávy o jeho výskytu přicházely nejprve z Portorika, Nikaragui a Mexika, postupně se však objevovaly i ve Spojených státech, kam se tento živočišný druh zřejmě rozšířil. A reakce odborníků? Podle většiny zoologů byla čupakabra holým nesmyslem a ve­řejně prohlašovali, že všichni, kdo se řídí zdravým selským rozumem, musí jako oni nutně dojít k závěru, že Chupacabra neexistuje.             

                     Obrázek čupakabry, do kterého se promítaly výpovědi očitých svědků.   

V poslední době se však začaly na internetu objevovat jak fotografie nalezených stop záhadného zví­řete a jejich odlitky, tak i celá řada videozáběrů podivného tvora, pořízených Američany v několika fede­rálních státech. Záhadné zvíře nenafilmovali jen lovci a farmáři, ale i policisté. Přičemž nejčastější výskyt tohoto predátora byl hlášen z Texasu. A vyjádření texaských zoologů k těmto důkazům? Inu, nic nového pod sluncem - vždyť je to kojot s prašivinou.

Je pravda, že v latinskoamerických zemích byla zpočátku čupakabra v senzacechtivých sdělovacích prostřed­cích vylíčena jako tvor podobající se jakýmsi zmutovaným upírům (někdy dokonce s křídly), který v noci útočil na domácí zvířata, z nichž údajně vysával všechnu krev. Badatelům však bylo jasné, že takovéto pohádky nemají s realitou nic společného, i když o existenci predátora nepochybovali, neboť ji potvrzovala mrtvá zvířata s rozervaným hrdlem, nalezená poblíž lidských sídel v místech, kde se dosud žádné šelmy nevysky­tovaly. Posléze různí badatelé nacházeli stopy neidentifikované šelmy, která prokazatelně nechodila po dvou, ale po všech čtyřech. V Nikaragui pak chupacabru zastřelil 25. srpna 2000 farmář Jorge Luis Talavera. Těžce poraněný tvor dokázal ještě utéct, ale jeho pozůstatky byly později objeveny a doručeny na Universidad Nacional Autónoma de Nikaragui ve městě Leon. Univerzita oznámila, že ostatky odpovídají psovité šelmě. Místní obyvatele takovýto závěr vědců pobouřil a trvali na tom, že zaměstnanci univerzity zaměnili originální čupakabru za psa. Dr. Edmundo Torres, prorektor a vedoucí vědeckého výzkumu univerzity v Leonu popřel, že by k něčemu takovému došlo. Zároveň také uvedl, že jak pitva zastřeleného zvířete ukázala, jedná se v případě čupakabry o nový druh. Nehovořil tedy o kojotovi, ani o jeho prašivině.

Prašivina psovitých šelem, podobně jako prašivina ostatních zvířat, je působena roztočem trudníkem, který v kůži cizopasí. Ačkoliv je tato nemoc známa už od roku 1174, kdy její podstatu odhalil maurský lé­kař Avenzoar a u psa ji popsal roku 1812 Gohier, neví o ní zpravidla laik téměř nic, případně ví jen velmi málo. Na což ovšem mnohdy ortodoxní skeptik, prohlašující čupakabru za prašivého kojota, spoléhá.  

Na člověku cizopasí trudník tukový (Demodex folliculorum) a trudník mazový (Demodex brevis). Jsou slabě patogenní na rozdíl od některých trudníků cizopasících na zvířatech, jako např. trudník psí (De­modex canis), který způsobuje demodikózu psů. Tedy to, co má být podle skeptiků pozorováno i u ču­pakabry. Při přemnožení roztočů ve vlasových váčcích (odkud vyrůstají chlupy) dochází k vylysání okrsků kůže. Na nich se často objevuje zarudnutí (erytém) a tvorba šupin. Postižená místa bývají zpravidla ostře ohraničená, i když někdy mohou být okraje neostré. Obyčejně zde dochází k sekundární bakteriální infekci s tvorbou pustul (puchýřků) a krust (strupů) a také k různě silnému svědění. Ovšem ani jeden ze skeptic­kých expertů, kteří čupakabru považují za kojota postiženého prašivinou, laické veřejnosti nevysvětlil, proč že se čupakabry, na rozdíl od prašivých kojotů, tak intenzivně nedrbou. Při silném svědění, způsobeném roztoči, se totiž žádný kojot (ale ani pes) v případě, kdy se už kožní změny projevily difusní alopecií (ztrá­tou srsti) prakticky po celém těle, neubrání tomu, aby se zoufale nedrbal.            

Každý americký lovec či farmář si je dobře vědom toho, že zvíře postižené rozsáhlou prašivou je vážně nemocné. Tak jako u jiných psovitých šelem se v důsledku tohoto onemocnění snižuje plachost nemocných kojotů, dochází u nich ke ztrátě tělesné kondice, hubnutí a úhynu. Což ovšem nehraje s pozorováním čupakabry, která nejenže neztrácí plachost, ale bývá i v dobré tělesné kondici. A jak k tomu dodávají pozorovatelé znalí zdejší přírody, většina prašivých kojotů se „sotva plouží“, nikdy neběhá velkou rych­lostí, natož při nějakém vytrvalost­ním běhu. Naproti tomu když farmáři pronásledovali záhad­ného predátora po pastvi­nách v terénním voze, začal jim unikat rychlostí vyšší než 50 kilometrů za ho­dinu. Navíc při bliž­ším pohledu čupakabra svým vzhledem spíše než kojota připomíná peruánského naháče, tedy psí plemeno původem z Peru, jehož charakteristickým znakem je absence srsti, která je způso­bena mutací genu FOXI3 ovliv­ňujícího vývoj srsti a zubů během embryonálního vývoje (dohady vyvolaly u pitvaného tvora i jeho zářivě modré oči). Nutno podotknout, že peruánský na­háč je dobrý a vytrvalý běžec, dosa­hující vysokých rychlostí. Naproti tomu při generalizované formě uvažované demodikózy, kdy zvíře již ztrácí větší část své srsti, přechází onemocnění v tzv. pododemodikózu, která zasahuje meziprstí. Jedná se o nej­horší, značně bolestivou formu onemocnění, která pak zvíře výrazně omezí v pohybu. Tedy hy­potéza kojota s generalizovanou formou demodikózy, uhánějícího před farmářem padesátikilometrovou rychlostí, se nezdá být, jak se u nás říká, to pravé ořechové.  

I kdyby snad kojot přišel o všechnu svoji srst v důsledku prašiviny, nemůže k tomu docházet v průběhu několika dnů, neboť půjde o postupný, zdlouhavý proces. Pro kojota, který by takto přišel o všechnu srst, je pak obtížné (na rozdíl např. od zmiňovaných peruán­ských naháčů) regulovat tělesnou teplotu, proto by také úplně holý kojot s prašivinou ve volné přírodě nepřežil chlad zimních měsíců. To by ovšem také nemohli lovci nebo farmáři sporadicky se vy­skytujícího úplně holého kojota v dané lokalitě pozorovat i několik let. Všechny takovéto nesrov­nalosti pak představovaly pádný důvod pro odmítnutí hypotézy, navrhované skeptiky. Ale můžete si tipnout, jaká že byla reakce odpovědných úředníků státní správy: Jedná se o omyl pozorovatelů. Chu­pacabra není než výplodem lidské fantazie. Představuje pouhý mýtus, adekvátní báchorkám o existenci severoame­rického Bigfoota...        

Nakonec se do celé záležitosti vložila Phylis Canionová, pragmatická a vpravdě ener­gická dáma s akademickým vzděláním. Dr. B. Phylis Canionová, ND (Cuero, Texas) nepatří jen mezi odborníky v oblasti výživy, ale je též sama farmářkou. I ona zažila řádění čupakabry, která zamordovala zvířata z jejího chovu. Proto se také Dr. Canionová nehodlala smířit se stupidním tvrzením zástupců státní správy, že na území Texasu žádné zoology nepopsané zvíře, zvané Chupacabra, nežije.        

A tak především díky doktorce Caniové dnes na záběrech z dokumentu, odvysílaného tele­vizní stanicí National Geographic Channel, na vlastní oči můžeme spatřit podivné zvíře z Texasu, které by podle úředníků státní správy nemělo vůbec existovat. Zde (viz stopáž  6:25 - 14:30) ukázka :     

http://www.youtube.com/watch?v=M_YCHFq3IJI&list=PLjnN91ccVcHRGOCJlRzFXO47szoFURty-&index=3

                                     

Zvířata bez srsti nejsou ve volné přírodě až tak vzácnou výjimkou. Zde fotografie z letošního léta, pořízené v New Jersey. Fotografie vlevo byla některými záhadology označována za fotografii čupakabry, přelézající plot. Ovšem jen do té doby, než byla zveřejněna i druhá fotografie. Snímek vpravo dokládá, že šlo ve skutečnosti o veverku.

 

 

Autor: Karel Wágner | pátek 15.11.2013 8:08 | karma článku: 17,03 | přečteno: 4094x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,21 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,63 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,23 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nám to Číňané nandali

Tedy hlavně propagátorům elektromobility, kterých je u nás už tolik, že to až vypadá, jako by elektromobil patřil do každé rodiny.

21.2.2024 v 9:09 | Karma: 23,84 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Apoštolové elektromobility

Je značný rozdíl mezi obyčejnými uživateli elektromobilů a propagátory elektromobility, co začali u nás, jak se říká, tlačit na pilu.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 25,41 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší zabiják elektromobilů

Baterie elektromobilů se mohou rychleji vybíjet při vysokých letních teplotách, ale ty způsobí mnohem menší zkrácení dojezdu, než jaké způsobují mrazy.

1.2.2024 v 9:09 | Karma: 43,55 | Přečteno: 8058x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vodík - revoluce za dveřmi

Význam vodíku pro Evropu vzrůstá, přičemž do konce roku 2030 si EU klade za cíl dovézt tohoto plynu, v náležitě zelené verzi, nejméně 10 milionů tun.

25.1.2024 v 9:09 | Karma: 14,95 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Šábes a prolitá krev

I u nás nejrůznější aktivisté stále hlasitěji protestují proti potírání teroristů v Pásmu Gazy izraelskou armádou.

12.1.2024 v 9:09 | Karma: 22,45 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nás školí novináři

Při narůstajících počtech civilních obětí v Pásmu Gazy se novináři zpravidla vyhýbají srovnání současného boje o Gazu s bojem o irácký Mosul, i když tu najdeme mnoho styčných bodů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Palestina versus Izrael

Štědrý den je za námi. Ale ještě nás čeká období Tří králů, co bývalo na lidové zvyky a tradice bohaté.

28.12.2023 v 9:09 | Karma: 21,36 | Přečteno: 478x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vánoční čas a děti z Gazy

Rada bezpečnosti OSN v pátek po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

25.12.2023 v 9:30 | Karma: 27,52 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O hrozbách genocidy

A to od řeky k moři, přesněji od řeky Jordán po Středozemní moře. Tedy na území, zahrnujícím dnešní Stát Izrael i Pásmo Gazy.

20.12.2023 v 9:09 | Karma: 20,47 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O čem šéf OSN mlčí

Dnes něco o palestinskými Araby obývané enklávě, kde jak se ukázalo, je zlo zakořeněno hlouběji než jinde.

13.12.2023 v 9:09 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6621x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Hrátky s čertem

Je tomu už drahně let, co jsem publikoval jeden ze svých prvních literárních pokusů. A dnes se naskytla příležitost starý příběh oprášit.

6.12.2023 v 9:40 | Karma: 16,20 | Přečteno: 427x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Džihádisté z Pásma Gazy

Hamás v roce 1987 nevznikal jako teroristická organizace, ale jako lidové Hnutí islámského odporu (Harakat al-Muqawama al-Islamíja).

16.11.2023 v 9:09 | Karma: 26,03 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

OSN viní Izrael ze smrti svých zaměstnanců

Představitelé OSN v neděli 5. listopadu oznámili, že za měsíc bojů na palestinském území zahynulo deset procent z celkového počtu pracovníků, od vzniku OSN pozabíjených.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 43,81 | Přečteno: 4414x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší africký stát se chystá válčit

Během posledního měsíce davy Alžířanů demonstrovaly na podporu Palestinců, bojujících v Gaze. To jim však nejspíše bylo málo.

6.11.2023 v 9:09 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Umírání dětí v Gaze

Podle organizace Save the Children počet mrtvých dětí ve válce mezi Izraelem a Hamásem převýšil dosavadní celoroční průměr ve válečných konfliktech zabitých dětí.

2.11.2023 v 9:09 | Karma: 42,63 | Přečteno: 4549x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Pozemní invaze byla zahájena

Valné shromáždění OSN v pátek (27. října 2023) přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

28.10.2023 v 15:00 | Karma: 21,04 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,80
  • Průměrná čtenost 2427x
příležitostný publicista