Všichni jíme mutanty
Ač se to bude zdát mnoha čtenářům neuvěřitelné, opravdu pojídáme mutanty. Přičemž však někteří publicisté mylně vydávají za mutanty i transgenní (s přeneseným genem) rostliny či plodiny. Jenže jak se v tom má laik vyznat, když jde o téma tak složité a učenými pojmy či termíny tak prošpikované, že to až u průměrně vzdělaného člověka vyvolává zmatek. Není to tak dlouho, co jsem se nachomítnul k jedné z hospodských diskusí na dané téma. Což o to, diskuse to byla moc zajímavá, ba značně bouřlivá, až pivo z půllitrů šplíchalo. Stejně však končila klasickým konstatováním „aby se v tom prase vyznalo“. Ale já si nemyslím, že to dnes (nejen) v hospodách diskutované genetické inženýrství a téma geneticky modifikovaných plodin, nebo z nich vyráběných potravin mířících do našich supermarketů, představují až tak tajemné či záhadné téma, aby mu nemohla alespoň v obecné rovině široká veřejnost porozumět. Jde jenom o to, že se o něm v našich sdělovacích prostředcích formou přístupnou laické veřejnosti málo hovoří a píše. A tak se tu pokusím přispět troškou do mlýna, i když asi některým z odborníků a také některým zemědělcům neudělám radost, když v tomhle pojednání v závěru poukážu na fakta, o kterých neradi mluví.
Co se tedy pod mutací vlastně rozumí? Mutací se rozumí změna existujících, vlastních genů, nikoliv přidávání genu nového. Jinak řečeno, genetický základ organismů ve volné přírodě se mění díky náhodným změnám, kdy se poškozená DNA po stresové odpovědi buněk sice opraví, ale vzniknou při tom všelijaké chyby. Šlechtitelé se v minulém století, aniž by genetice ještě tak úplně rozuměli, naučili poškozováním aparátu zajišťujícího dědičnost zvyšovat počet a rychlost výskytu takovýchto chyb, tedy mutací, ze kterých si pak mohli vybírat pro ně ty nejzajímavější. Jako vlivů poškozujících DNA, tedy k vyvolání mutací při šlechtění, začali používat záření a chemikálie. Záření vyvolává (buď přímo nebo prostřednictvím chemických radikálů) poškození molekul v buňkách, tedy i molekul DNA. Živé organismy, a tedy i rostliny, v reakci na poškození začnou vytvářet v buňkách stresové bílkoviny. Některé z enzymů pak při složitých procesech v řetězci DNA odstraní poškozený úsek poskládaných genů, jenž nahradí jeho nově vytvořenou verzí. Ta není vždy úplně identická s původním úsekem, a tak často určuje jiné vlastnosti zmutovaného jedince. V následné selekci pak šlechtitel vybíral takové jedince, u kterých nepřesná oprava poškozené DNA vedla k vlastnostem, které se zdály být pro pěstování namnožených mutantů výhodné. Přičemž výsledné radiomutanty dříve šlechtitelé, po pravdě řečeno, hodnotili jen podle zjevných znaků. Nikoho vlastně nezajímalo k jakým změnám v DNA došlo, jaké se v mutantech tvořily bílkoviny, zda nemohly mít při odlišném složení třeba alergenní účinek. To se mohlo ukázat až po tom, co lidé začali mutanta konzumovat. Což ale, díky rychlému vývoji genetiky, už dávno neplatí.
Mutačním šlechtěním vznikala, ač se o tom moc nemluví, i odrůda tvrdé pšenice, ze které se vyrábějí oblíbené italské těstoviny. Těstoviny vyrobené z mouky zvané „semolina“, získané semletím tvrdé pšenice, nejsou lepivé a po uvaření si uchovávají původní tvar. Tvrdá pšenice se používá i k výrobě dalších potravin, jako například kuskusu, různých cereálií či dezertů. Přitom však italské těstoviny měly na přelomu tisíciletí namále. To když propukla „semolinová aféra“, kterou odstartovaly německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ty zveřejnily patřičně okomentovaný výtah z pravidelné výroční zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). Ve zprávě bylo mimo jiné uvedeno, že od roku 1963 došlo k uvedení do praxe celkem 2252 radiačních mutantů, pokrývajících odhadovaných sedmdesát procent veškeré orné půdy. Vzápětí „skandál mutantů“ propukl v plné síle. Desátého května 2001 pak agentura Reuters přinesla tuto tiskovou zprávu: „Aktivisté environmentálních a spotřebitelských skupin vyzvali dnes k zákazu veškerých potravin obsahujících křížence získané pomocí zářením indukovaných mutací.“
Není bez zajímavosti, že Larry Bohlen z mezinárodní sítě ekologických organizací Friends of the Earth (Přátelé Země) tehdy prohlásil: „Vždy mi bylo podezřelé, když jsem jedl grepy bez jader, že něco není v pořádku: jak je dělají? Posledních pět let jsme se soustředili na biotechnologické plodiny. Ale to je jen vrchol ledovce. Zatímco biotechnologie manipuluje několika málo geny, ozařování zasahuje stovky i tisíce genů, a je proto potenciálně mnohem nebezpečnější. A tito radiační mutanti nejsou ani testovaní na bezpečnost pro lidi, ani označení“. Jane Risslerová z Union of Concerned Scientists (Unie znepokojených vědců) se dokonce k danému problému vyjádřila těmito slovy: „Jak můžeme vědět, že nám neškodí? Vždyť radiace zasahuje celý genom. Ve srovnání s nimi jsou geneticky modifikované organismy stejně nebezpečné, jako jednonohý zápasník v kickboxu.“ Ovšem mezi zveřejněnými radiačními mutanty nebyly jen kalifornské grepy, ale také již zmiňovaná odrůda tvrdé pšenice, ze které se vyrábí oblíbené italské těstoviny. Alfonso Pecoraro Scanio, italský ministr zemědělství, jinak též čelný představitel strany Zelených, ve sdělovacích prostředcích prohlásil, že článek z Frankfurter Allgemeine Zeitung je útokem německé konkurence na nejúspěšnější italský exportní artikl a že požaduje okamžitou nápravu. Nakonec se vše politickou cestou urovnalo a úředníci EU celou aféru s mutanty zametli pod koberec. Z kauzy však vyplývá pro nás zajímavé zjištění, že vlastně všichni kdo pojídají italské těstoviny spokojeně konzumují mutanty. Což platí třeba i u hroznů vinné révy bez peciček, nebo citrusových plodů bez jader.
Radiační mutageneze ke šlechtění rostlin se dodnes používá v celé řadě států, přičemž šlechtitelé se nejčastěji zaměřují na rýži, maniok a banánovník. Hlízy manioku jedlého, zvaného též kasava (Manihot esculenta), původem z Jižní Ameriky, jsou jedním z hlavních zdrojů výživy v mnoha afrických zemích. Hlízy plné škrobu sice obsahují jedovatý kyanovodík, ale při vhodném zpracování jsou jedlé. Metodou radiační mutageneze se přímo v Africe maniok posledních zhruba deset let šlechtí ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii v Ghanském výzkumném ústavu biotechnologie a jaderného zemědělství, s cílem získat odrůdy bez glykosidu uvolňujícího kyanovodík. Nové odrůdy by měly být při očekávaném zvýšení výnosu také odolné vůči chorobě manioku způsobované virem mozaiky (Cassava Mosaic Disease).
Naproti tomu v rámci projektu BioCassava Plus, který sponzoruje nadace Billa a Melindy Gatesových, byla v roce 2010 představena genetickou manipulací vylepšená forma této africké plodiny. Její hlízy by podle Billa Gatese v jednom jediném jídle měly člověku poskytnout celou denní dávku vitamínů, minerálů i proteinů. Většina dusíku v manioku, potřebného pro syntézu aminokyselin, pochází z jedovatých kyanogenů, které se před upotřebením hlízy zdlouhavě odstraňují. Tým molekulárních biologů z Ohijské státní univerzity pod vedením Richarda Sayreho se měl namísto vyloučení či odstranění těchto jedovatých látek zaměřit na urychlení jejich přeměny na proteiny. Genetická modifikace (GM) manioku má také zlepšovat transport železa a zinku z půdy a jejich ukládání v rostlinných tkáních, přičemž má též zvyšovat produkci beta karotenu. Navíc by geneticky modifikovaná forma manioku měla být také odolnější vůči virovým infekcím.
Přenos (transfer) genů při genetické modifikaci různých rostlin není úplně jednoduchý, neboť ve schopnosti přijmout cizí geny se rostliny liší. Jednou z rostlin nejvhodnějších pro genetickou manipulaci je tabák, na kterém se již prováděla celá řada genetických experimentů. Vzdáleným příbuzným tabáku je rajče, neboť oba patří do čeledi lilkovitých, do které se řadí rody lilek, rajče a rajčenka, které zahrnují mnoho druhů využívaných v agrokulturách. Není tedy divu, že první GM plodinu, uvedenou na trh, představovala právě rajčata Flavr Savr. Ta byla ve Spojených státech a Kanadě v roce 1994 firmou Calgene Inc. z kalifornského Davisu uvedena na trh jako první geneticky modifikovaná plodina, povolená pro komerční využití. Těmto rajčatům se ale žádná nová vlastnost z jiných organismů při genetické manipulaci ještě nepřidávala. Genetickou manipulací se jen utlumil enzym, jenž rozkládá pektin v buněčných stěnách plodů a způsobuje tak jejich měknutí. To ve výsledku znamenalo, že se rajčata nemusela tzv. podtrhnout (trhat nezralá kvůli přepravě), ale do obchodů se dovážela vyzrálá, s plně vyvinutou chutí a vůní. Proto byl také pro tato rajčata vybrán název Flavr Savr, tedy anglická slovní hříčka, která se čte „flejvr-sejvr“, což můžeme přeložit jako „zachovávající si vůni“.
Firmu Calgene Inc. založilo několik entuziastů z kalifornských univerzit, zabývajících se genetickým inženýrstvím. Jako genetici neměli prakticky žádné zkušenosti s podnikám, zajímal je hlavně výzkum. Když se pak jejich rajče mezi kalifornskými spotřebiteli stalo populární, využili nabídku o odkoupení jejich firmy Monsantem, jedním z největších koncernů zaměřujících se na agrární sektor, který se nezajímal ani tak o samotné rajče, jako o celou řadu patentů v držení firmy Calgene. A jak píše na Technetu vědecký redaktor Matouš Lázňovský ve své poznámce ke článku prof. Jaroslava Petra z prosince 2013 s názvem „Proč se bojíme modifikovaných plodin? Rajčata nám chutnala“, obchodní politika Monsanta byla úplně jiná než týmu genetiků z Calgene: „Kalifornská firma trvala na maximální otevřenosti: nechala si nezávadnost potraviny ověřit úřady, i když nemusela; rajčata byla jasně značená a zákazníci dostávali dokonce letáčky s vysvětlením, jak rajče vzniklo. Monsanto roky bojovalo za to, aby se informace o obsahu GM plodin v jídlech objevovat nemuseli. A také se rozhodlo prodávat GM produkty ne koncovým zákazníkům (tedy ne potraviny), ale spíše farmářům (rostliny odolné proti herbicidům, aby se dala pole snadno odplevelit). Monsanto nakonec výrobu rajčete Flavr Savr zastavilo v roce 1997.“
Proč se bojíme modifikovaných plodin? Rajčata nám chutnala:
http://technet.idnes.cz/geneticky-modifikovane-plodiny-dn2/veda.aspx?c=A131216_122147_veda_mla
O pořádný rozruch kolem transgenních (s přeneseným genem) rostlin se postarali novináři, když začali čtenáře děsit prohlášením, že plodiny z transgenních rostlin způsobují rakovinu. To když si přečetli článek z časopisu Food and Chemical Toxicology. Ten totiž otiskl studii francouzského týmu z univerzity v Caen, který pod vedením profesora Gilles-Érica Séraliniho testoval na laboratorních potkanech jednu z transgenních kukuřic. Během výzkumu byli potkani rozděleni do čtyř skupin. První skupina byla krmena geneticky modifikovanou kukuřicí NK603 společnosti Monsanto (Roundup Ready kukuřice) s rezidui postřiku, druhá pouze modifikovanou kukuřici prostou herbicidů, třetí konzumovala obyčejnou, nemodifikovanou kukuřici, ale pila vodu obsahující stopové množství herbicidu. Čtvrtá skupina zvířat byla kontrolní a byla krmena nemodifikovanou kukuřicí a čistou vodou bez příměsí. Hlodavci byli krmeni geneticky modifikovanou potravou po dva roky, tedy po celou běžnou délku potkaního života. Podle francouzských badatelů potkani krmení kukuřicí Roundup Ready nebo napájení vodou obsahující herbicid Roundup v množství, které je v USA považováno za bezpečné, umírali dříve, než potkani krmení standardním krmivem a než ti, co pili obyčejnou vodu. Kromě toho francouzští badatelé uváděli poškození orgánů a co je podstatné, i velké nádory laboratorních zvířat, jejichž fotografie prostřednictvím sdělovacích prostředků oblétly celý svět.
Podle tiskových prohlášení vedoucího výzkumného týmu Gilles-Érica Séraliniho výsledky ukázaly, že je třeba problematiku GMO studovat daleko pečlivěji, než tomu bylo u dřívějších studií, které zkoumaly pouze glyfosát, nikoli celé složení Roundupu. Dr. Michael Antoniou, molekulární biolog z londýnské Kings College, k tomu ve sdělovacích prostředcích podotkl: „Tato studie přinejmenším upozornila na to, že je třeba za prvé vyzkoušet všechny GM plodiny ve dvouletých, celoživotních studiích, a za druhé, že pokud jde o testování toxicity herbicidů nebo pesticidů, musíme testovat kompletní zemědělský přípravek a ne pouze jeho aktivní složku." Francouzská studie však byla záhy evropskými odborníky zpochybněna nejen kvůli použitým statistickým metodám, ale především proto, že Seralini použil k pokusům kmen laboratorních potkanů Sprague-Dawley albino, jenž sám o sobě mívá sklony k rakovinnému bujení a k nádorům mléčných žláz. Zde také platí, že závěry francouzského týmu se nikomu nepodařilo ověřit v dalších, nezávislých studiích. Evropa, na rozdíl od zbytku světa, je ke geneticky modifikovaným organismům (k nelibosti genetických inženýrů) silně odmítavá. Přesto však vědecký tým Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) francouzskou studii v říjnu 2012 odmítl. A proč vlastně nakonec francouzská aféra vyšuměla, to už novináře nezajímalo.
Laik si obyčejně potkana (Rattus norvegicus) plete s krysou (Rattus rattus). Všechny údajné „krysy“ chované v laboratořích jsou však ve skutečnosti potkani. Laboratorní potkani (první chovné pokusy byly zahájeny po roce 1880) se poněkud liší od potkanů pobíhajících ve stokách a kanálech. Oproti volně žijícím potkanům, kteří se dožívají v průměru sedmi let, mají například nižší hmotnost a kromě toho samičky dospívají již v osmém týdnu života a jsou v každém věku plodnější. V poslední době se laboratorní potkan stal i u nás oblíbeným domácím mazlíčkem. A tak nemusíme hledat odborné články ve vědeckých časopisech, neboť všechny základní či podstatné informace k problematice nádorových onemocnění u potkanů nalezneme i na webových stránkách našich veterinářů a chovatelů. Zde se také dozvídáme, že se laboratorní potkan díky šlechtění v laboratořích dožívá nižšího věku než bychom očekávali. V průměru je to 1,5 - 2,5 roku, ale zde záleží na mnoha dalších faktorech, hlavně na genetické dispozici a na vhodné stravě. Pokud jde o jejich nemoci, nejčastějšími jsou u potkanů onemocnění dýchacího ústrojí, kožní problémy a bohužel i nádory. Na stránkách českých chovatelů se můžete dočíst, že velkou roli u zdraví zvířete hraje jeho genetická výbava: „Pokud rodiče potkana trpěli na nádory je velmi pravděpodobné, že i jejich potomci na ně budou trpět. Proto do chovu vybírejte zvířata zcela zdravá a dívejte se také na zdraví jejich rodičů, prarodičů a nejlépe ještě dál. Pokud si pořizujete potkana, poptejte se na zdraví jeho předků. Většina českých chovatelských stanic se snaží mapovat zdraví zvířat a jejich odchovů a podle toho pak vybírá zvířata do dalšího chovu.“
Nádory potkanů z pohledu zvěrolékaře:
https://www.youtube.com/watch?v=1ZpuxgboiDc
Jinak řečeno, laboratorní potkan má geneticky předurčenou vysokou pravděpodobnost nádorových onemocnění. To jsou především útvary na povrchu těla, viditelné pouhým okem, které rostou hodně rychle a mohou dosáhnout značných rozměrů. Nádory mohou být dvojího charakteru: zhoubné i nezhoubné. Přitom však zhoubné rakovinné nádory jsou patrně nejčastější příčinou úmrtí laboratorních potkanů, i když se u nich vyskytují i nezhoubné nádory. Nejčastějšími jsou u samic nádory vycházející z mléčné žlázy. Tyto nádory často velmi rychle rostou, a tak může nádor během několika dní dosahovat velikosti několika centimetrů, ale většina jich je u potkana, narozdíl od myší, nezhoubných. Mléčná lišta se na těle potkana nachází od krku až k ocasu, proto mohou nádory vyrůst kdekoliv po těle. Zda je nádor maligní (zhoubný) nebo benigní (nezhoubný) se pozná jedině histologickým vyšetřením, kdy se zkoumá vzorek tkáně z nádoru. Mnoho chovatelů dnes nechává potkanovi nádor odoperovat na veterinární klinice, avšak tento zákrok se doporučuje jen u zvířat mladších, která jsou v dobré kondici.
Nádory na tělech domácích mazlíčků.
Pokud jde pak o krmení potkanů GM plodinou, novináři obyčejně zapomínají na fakt, že ve Spojených státech a Kanadě jsou GM kukuřicí a GM sójou, na rozdíl od Evropy, hlodavci krmeni již více než 10 let. Neboť jinou než GM kukuřici a GM sóju v průmyslově vyráběných krmivech pro zvířata americké firmy, které krmivem běžně zásobující vědecké laboratoře, již po léta neprodávají. Právě skutečnost, že všichni laboratorní potkani v USA byli krmeni GM plodinami obsaženými v jejich krmivu po deset či více let, by měla, pokud by všechny závěry francouzského týmu byly správné, v minulých letech způsobovat obrovský nárůst výskytu nádorů u amerických laboratorních zvířat. Kdyby k něčemu takovému došlo, už bychom dávno o tom četli nejen v odborných článcích amerických a kanadských badatelů, ale i v novinách a časopisech. S největší pravděpodobností bychom také již v televizi shlédli reportáže, v nichž by aktivisté z nevládní neziskové organizace Greenpeace, bedlivě monitorující všechny (i ty nejnepatrnější) náznaky uvažované škodlivosti geneticky modifikovaných plodin, pronikali s transparenty do amerických laboratoří. A komu všechny výše uváděné logické argumenty nestačí, může nahlédnout do studie Celonárodního sdružení genetické bezpečnosti a Severcova ústavu problémů ekologie a evoluce Ruské akademie věd z roku 2010. Tento výzkum se pod vedením renomovaného biologa Alexeje Surova zabýval vlivem geneticky modifikovaných organismů (GMO) na zdravotní stav laboratorního hlodavce křečíka Campbellova, přičemž sledoval několik po sobě jdoucích generací tohoto hlodavce. I když se zdají být výsledky ruského výzkumu do jisté míry znepokojivé (o tom později více), po krmení GM plodinou se u laboratorních zvířat nádory neobjevily.
V roce 1990 Evropská unie zavedla právní systém pro regulaci GMO, ve kterém je základem pro kvalifikované rozhodování vědecky podložené posouzení rizik. Ale teprve 3. dubna 2013 přijala Evropská komise nařízení, podle kterého mají biotechnologické firmy povinnost testovat GM plodiny zkrmováním laboratorními hlodavci nejméně po dobu 90 dní, což mnohdy nečinily. Platí to jak pro plodiny dodávané na trh jako potraviny, tak i pro krmiva. K nařízení se podle oficiálních vyjádření přistoupilo poté, co francouzská studie uvedla schválenou GM kukuřici firmy Monsanto ošetřovanou herbicidem Roundup do souvislosti s vývojem nádorů u laboratorních zvířat. Proti zavedení nového nařízení představitelé evropských zemědělských organizací protestovaly dopisem z 16. října 2013, určeným předsedovi Evropské komise, předsedovi Rady Evropské unie a předsedovi Evropského parlamentu.
Jestliže však EU přijala ustanovení, že krmné pokusy na hlodavcích při testování GM plodin „musí trvat nejméně 90 dní“, znamená to, že nařízené testování (které se nelíbí zemědělským organizacím) může být již 91. den ukončeno. Navíc si lze toto nařízení vyložit tak, že testování nemusí provádět nezávislá laboratoř, ale sám producent GM plodiny ve své vlastní, tedy soukromé (zdánlivě nezávislé) laboratoři. Ovšem naskýtá se tu daleko důležitější otázka: jestliže se může samička laboratorního potkana rozmnožovat až po 8 týdnech od svého narození (což činí 56 dnů), u kolika generací potkanů mohou asi tak odborníci za 90 dnů údajnou škodlivost nějaké plodiny, obsahující rezidua herbicidu, testováním vyvrátit, nebo prokázat? Lidově řečeno, že plodina není jedovatá, se za 90 dní, když potkan nechcípne nebo vážně neonemocní, dá prokázat. Ale dlouhodobý vliv konzumace inkriminované plodiny u několika generací pokusných zvířat zůstává ve hvězdách. Proto zajímají nejen ekology, ale i lékaře studie, ve kterých experimentátoři sledují zdravotní stav několika generací hlodavců, krmených GM plodinou, obsahující rezidua herbicidu. Tedy i studie týmu ruských vědců, který pod vedení biologa Alexeje Surova testoval GM sóju zkrmováním laboratorními hlodavci.
Na experimentu se podílel Ústav vývojové biologie Ruské akademie věd (RAV) a Ústav ekologie a evoluce RAV. Ruský biolog Alexej V. Surov a jeho tým krmil tři generace křečíků Campbellových (Phodopus campbelli) různým typem sóji. Tedy klasickou sójou, GM sójou, nechyběla ani kontrolní skupina, která vůbec žádnou sóju nedostávala. Ve třetí generaci hlodavců krmených GM sójou s rezistencí ke glyfosátu, nazývanou „Roundup Ready plodina“, mělo docházet k vyšší úmrtnosti mláďat a většina zvířat dožívajících se pohlavní dospělosti měla být neplodná či sterilní. Což ještě neprokazuje škodlivost samotných GM plodin. Ve skutečnosti Surov sám varuje před ukvapenými závěry, když říká: "Je docela možné, že nejde o účinky samotných GMO.“ Dále pak uvažuje možnost, že zde sehrává podstatnou roli herbicid Roundup, jehož rezidua byla nalezena v takzvaných Roundup Ready GM plodinách. Následně se ruští badatelé shodli na tom, že je třeba zahájit podrobnější, dlouhodobý výzkum, přičemž také došli k závěru, že zavádění Roundup Ready plodin na ruská pole bude třeba odložit.
Pod pojmem „pesticidy“ se rozumí přípravky a prostředky, které jsou určené k hubení škůdců. Mezi pesticidy patří jak „insekticidy“ určené k hubení hmyzu, tak i „herbicidy“ určené k hubení plevelů. Je těžké nalézt takovou látku, která zničí plevel, aniž by poškozovala pěstovanou plodinu. Protože plevele patří do různých čeledí, musí se používat několik druhů chemikálií, což nutí pak zemědělce postřiky mnohokrát opakovat. Naproti tomu širokospektrální herbicid dokáže zničit všechny rostliny považované za plevel po jednom postřiku. Dá se však použít jen u pěstované plodiny, která mu vzdoruje, je vůči němu odolná, tedy rezistentní. Proto také šlechtitelé přenosem genů bakterií do rostlin připravili vůči užívaným herbicidům odolnou GM sóju, GM kukuřici, GM pšenici nebo GM řepku.
Při posuzování dopadu pěstování geneticky modifikovaných plodin na životní prostředí je pak třeba brát v úvahu i nepřímé vlivy. Například vyhubení hmyzích škůdců vede k úbytku jejich přirozených nepřátel, kterým se najednou nedostává potravy. Stejně tak důsledné odstranění plevelů má za následek vymizení živočichů, kteří se jimi živí. Takové účinky má sice i použití běžných chemických prostředků, ale při pěstování transgenních plodin bývá odstranění škůdců a plevelů daleko důkladnější. A je také pochopitelné, že na pěstovaných obilovinách, zelenině a květinách se objevují rezidua používaného širokospektrálního či systémového herbicidu. Z hlediska takovéhoto pohledu pak již nejde o to, zda jsou samy o sobě geneticky modifikované plodiny škodlivé pro lidský organismus (což se ani po dvaceti letech jejich existence neprokázalo), jako spíše o to, nakolik jsou škodlivé chemické prostředky zvané pesticidy, se kterými se geneticky modifikované plodiny dnes pojí, tedy zda (a jaké) zbytky chemických sloučenin zanechává pesticid v životním prostředí a v námi konzumovaných plodinách.
Širokospektrální herbicidy jsou látky, které zastaví růst všem rostlinám. Důvodem je to, že zasahují do procesů, které jsou všem rostlinám společné. Nejznámější a nejužívanější je glyfosát, coby sloučenina aminokyseliny glycinu s derivátem kyseliny methylfosforečné. Tomu dala firma Monsanto, která na něj měla patent, obchodní jméno Roundup. Před několika lety, po vypršení jejich patentu, začaly na bázi glyfosátu vyrábět herbicidy i jiné firmy pod všelijakými obchodními názvy. Glyfosát účinkuje tak, že v rostlinách zasahuje do procesu syntézy aromatických aminokyselin (s cyklickým jádrem). Živočichové je syntetizovat nedovedou, neboť nemají příslušný enzymatický systém, proto by také na ně pak neměl glyfosát vůbec působit. Druhým typem systémového herbicidu je fosfinotricin, nazývaný glufosinát. Je podobný glyfosátu (glycin je nahrazen alaninem vázaným na fosfor ne přes aminoskupinu, ale přes metyl). Má několik obchodních jmen, jako třeba Liberty, Basta, Finale, nebo Radicale. Podobně jako glyfosát i glufosinát blokuje biochemický proces typický pro rostliny, který se u člověka ani jiných živočichů nevyskytuje. V čem ale může potom spočívat nějaký zádrhel? Zádrhel může spočívat v tom, že herbicid aplikovaný postřikem neobsahuje pouze čistý glyfosát nebo fosfinotricin. Ve skutečnosti jde o směs různých chemikálií, z nichž některé mají například zaručit, že látka bude ulpívat na listech rostlin.
Vzhledem k tomu, že nadnárodní společnost Monsanto za posledních dvacet let ovládla trh s geneticky modifikovanými plodinami, patří její „Roundup Ready plodiny“ mezi nejvíce pěstované. Proto se také nejvíce používaným herbicidem na světě stal Roundup. Je pravda, že firma Monsanto v minulosti již přišla s celou řadou revolučních a pro zemědělce výhodných insekticidů a herbicidů. Zrovna tak ale jako vůbec první uvedla na trh roku 1929 i revoluční polychlorované bifenyly (PCB) pod obchodní značkou Aloclor. PCB v komerčních směsích zahrnují zhruba 130 sloučenin zvaných kongenery, lišící se fyzikálními a chemickými vlastnostmi i toxicitou (rozdíl spočívá ve stupni chlorace a umístění atomu chlóru na aromatických jádrech). Hlavní průmyslové využití PCB nacházely například v transformátorech, jako protipožární retardanty hoření, protipožární stabilizátory nátěrových hmot, přísady do barev, svého času dokonce i jako přísada do rtěnek. Jenže už v 60. létech se ukázalo, že karcinogenní PCB představují globální kontaminanty ekosystému. Byly stále častěji objevovány ve tkáních organismů, včetně tkání člověka, ale třeba i v mléce krav a koz. V roce 1973 proto byla při Světové zdravotnické organizaci (WHO) ustavena skupina expertů, zabývající se výhradně problematikou PCB. Přesto však továrna firmy Monsanto vyráběla další tuny již prokazatelně škodlivého Alocloru. V roce 1976 pak Kongres v USA zakázal výrobu, distribuci, ale i používání a zpracování PCB. Tím byla firma Monsanto nucena výrobu Alocloru ukončit.
Obecně platí, že z řady povolených přípravků na ochranu rostlin se jejich rezidua mohou dostat do potravin, proto je také například maximální obsah reziduí glyfosátu regulován evropským nařízením. Rozhodně tak není pravda, že by se tato rezidua vůbec v lidském organismu nevyskytovala. Avšak pokud není zákonem stanovený maximální obsah překročen, je jejich výskyt podle evropských předpisů zdravotně neškodný a podle legislativy také legální. Podle údajů německého Svazu pro životní prostředí a ochranu přírody (BUND) byly na přítomnost glyfosátu v loňském roce vyšetřovány vzorky moči 182 osob z 18 evropských zemí. A jak konstatoval Spolkový ústav pro hodnocení rizik, který prováděl zdravotní hodnocení obsahu glyfosátu měřeného ve vzorcích, pokud byly změřené koncentrace způsobeny konzumací Roundupem kontaminovaných potravin, „pohyboval se příjem glyfosátu prostřednictvím těchto potravin pod koncentrací, která je zdraví nebezpečná“. Jenže v případě Roundupu nejde jen o samotný glyfosát, ale i o další složky tohoto přípravku s jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi i případnou toxicitou, které jako rezidua vstupují do našich organismů. Tedy lidově řečeno, v hrubém příměru jde o něco podobného tomu, jako když u PCB již zmiňovaných toxických kongenerů jejich toxicita spočívala ve stupni chlorace a umístění atomu chlóru na aromatických jádrech.
Pokud bychom měli všechny dosavadní poznatky k danému tématu shrnout do nějakého obecného závěru, pak osvědčené plodiny, označované za radiomutanty, které jako schválené produkty šlechtění procházejí zažívacím traktem člověka více jak 50 let, nejsou, jak se za dlouhé roky ukázalo, pro člověka škodlivé. Zrovna tak platí, že geneticky modifikované plodiny, které procházejí zažívacím traktem člověka více jak 20 let, samy o sobě také s největší pravděpodobností nejsou, jak se ukazuje, pro člověka škodlivé. Naproti tomu se ukazuje, že mnohé pesticidy, jimiž jsou lidmi konzumované plodiny kontaminovány, jsou, nebo alespoň za určitých podmínek mohou být, škodlivé pro lidský organismus. A tak zpochybňování zemědělci uváděné naprosté nezávadnosti směsi chemikálií zvané Roundup pro živočichy není, jak se mnohdy široká veřejnost domnívá, nějakým útokem na genetické inženýrství či samotné geneticky modifikované rostliny či plodiny. Nedůvěra vůči Roundupu a jemu podobným pesticidům, projevovaná celou řadou akademiků z mnoha zemí světa, ve skutečnosti není ničím jiným než nedůvěrou k chemikáliím, které při dlouhodobé konzumaci jimi kontaminovaných plodin (a to jak plodin vzniklých klasickým křížením, radiomutačními metodami, nebo genetickou manipulací) i ve velice nízkých koncentracích mohou představovat pro náš organismus riziko.
Karel Wágner
Záhady z České televize
Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.
Karel Wágner
Sabotáž výroby elektromobilů
V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.
Karel Wágner
Jak předcházet jaderné havárii
„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.
Karel Wágner
Jak chudí platí na bohaté
Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.
Karel Wágner
Jak nám to Číňané nandali
Tedy hlavně propagátorům elektromobility, kterých je u nás už tolik, že to až vypadá, jako by elektromobil patřil do každé rodiny.
Karel Wágner
Apoštolové elektromobility
Je značný rozdíl mezi obyčejnými uživateli elektromobilů a propagátory elektromobility, co začali u nás, jak se říká, tlačit na pilu.
Karel Wágner
Největší zabiják elektromobilů
Baterie elektromobilů se mohou rychleji vybíjet při vysokých letních teplotách, ale ty způsobí mnohem menší zkrácení dojezdu, než jaké způsobují mrazy.
Karel Wágner
Vodík - revoluce za dveřmi
Význam vodíku pro Evropu vzrůstá, přičemž do konce roku 2030 si EU klade za cíl dovézt tohoto plynu, v náležitě zelené verzi, nejméně 10 milionů tun.
Karel Wágner
Šábes a prolitá krev
I u nás nejrůznější aktivisté stále hlasitěji protestují proti potírání teroristů v Pásmu Gazy izraelskou armádou.
Karel Wágner
Jak nás školí novináři
Při narůstajících počtech civilních obětí v Pásmu Gazy se novináři zpravidla vyhýbají srovnání současného boje o Gazu s bojem o irácký Mosul, i když tu najdeme mnoho styčných bodů.
Karel Wágner
Palestina versus Izrael
Štědrý den je za námi. Ale ještě nás čeká období Tří králů, co bývalo na lidové zvyky a tradice bohaté.
Karel Wágner
Vánoční čas a děti z Gazy
Rada bezpečnosti OSN v pátek po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.
Karel Wágner
O hrozbách genocidy
A to od řeky k moři, přesněji od řeky Jordán po Středozemní moře. Tedy na území, zahrnujícím dnešní Stát Izrael i Pásmo Gazy.
Karel Wágner
O čem šéf OSN mlčí
Dnes něco o palestinskými Araby obývané enklávě, kde jak se ukázalo, je zlo zakořeněno hlouběji než jinde.
Karel Wágner
Hrátky s čertem
Je tomu už drahně let, co jsem publikoval jeden ze svých prvních literárních pokusů. A dnes se naskytla příležitost starý příběh oprášit.
Karel Wágner
Džihádisté z Pásma Gazy
Hamás v roce 1987 nevznikal jako teroristická organizace, ale jako lidové Hnutí islámského odporu (Harakat al-Muqawama al-Islamíja).
Karel Wágner
OSN viní Izrael ze smrti svých zaměstnanců
Představitelé OSN v neděli 5. listopadu oznámili, že za měsíc bojů na palestinském území zahynulo deset procent z celkového počtu pracovníků, od vzniku OSN pozabíjených.
Karel Wágner
Největší africký stát se chystá válčit
Během posledního měsíce davy Alžířanů demonstrovaly na podporu Palestinců, bojujících v Gaze. To jim však nejspíše bylo málo.
Karel Wágner
Umírání dětí v Gaze
Podle organizace Save the Children počet mrtvých dětí ve válce mezi Izraelem a Hamásem převýšil dosavadní celoroční průměr ve válečných konfliktech zabitých dětí.
Karel Wágner
Pozemní invaze byla zahájena
Valné shromáždění OSN v pátek (27. října 2023) přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |