Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můžeme všemu věřit ?

Ve dnech, kdy si Američané připomínali teroristické útoky z 11. září 2001, volali někteří z nich po tom, aby se v souvislosti s daným výročím konečně začalo hovořit i o Saudské Arábii.   

Jenže Rijád opakovaně tvrdí, že se na útocích vůbec nijak nepodílel, ačkoli 15 z 19 únosců letadel bylo saúdskoarabské národnosti. A tak všechny pokusy o prolomení mlčení o podílu Saúdů na útocích z 11. září 2001 nakonec ve víru dalších událostí postupně utichly. Nešlo tu jen o obchodní vazby mezi USA a Saúdskou Arábií, ale především o to, že Bílý dům dnes považuje Saudy za významné spojence. Shodou okolností pak v sobotu 14. září saudská ropná zařízení Abkajk a Churajs, která provozuje společnost Saudi Aramco, zachvátil požár poté, co je zasáhlo několik střel a bezpilotních letounů. Jedná se o nejhorší útok na ropnou infrastrukturu v Zálivu od roku 1991, kdy Saddám Husajn zapálil kuvajtská ropná pole. K odpovědnosti za útok na ropná zařízení se přihlásili jemenští povstalci z řad Hútíů, bojujících v jemenském čtyřletém konfliktu proti saudskoarabské alianci. Podle našich sdělovacích prostředků mělo na ropná zařízení zaútočit 10 dronů a zasáhnout je měly střely s plochou dráhou letu, přičemž však Saudská Arábie je vybavena americkými prostředky protivzdušné obrany, včetně Patriotů.  Nutno zde podotknout, že americký systém Patriot patří k nejznámějším a nejvyspělejším mobilním systémům protivzdušné obrany, používaným jak proti letadlům, tak proti střelám s plochou dráhou letu.

Jak se o tom psalo i u nás, už v úterý 17. září americká televize CBS s odvoláním na informované vládní úředníky uváděla, že Spojené státy našly přesné místo v Íránu, odkud odstartovaly drony s raketami proti saúdskoarabským ropným zařízením. Podle těchto zpráv více než dvacet bezpilotních aparátů spolu s křídlatými raketami startovalo z míst v jižním Íránu na severním konci Perského zálivu. Přičemž ještě na středeční konferenci 18. září, kdy Saúdská Arábie zveřejnila trosky dronů a střel, mluvčí saudského ministerstva obrany Turkí Malkí prohlašoval: „Přesné místo, odkud byly vypáleny, ještě zjišťujeme“.

Saúdskoarabské ministerstvo obrany ve středu 18. září ukázalo novinářům trosky, které byly nalezeny v Abkajku. U trosek dronu bylo uvedeno, že jde o zbytky íránského bezpilotního letounu s delta křídlem (Iranian Delta Wing UAV). Podle ministerstva pak směr útoku vylučuje, že rakety byly vypáleny z Jemenu, neboť útok byl veden ze severu, přičemž Jemen leží na jihu. Ministerstvo k tomu dodávalo, že k útoku bylo použito osmnáct dronů a sedm střel s plochou dráhou letu. Podle expertů, které oslovila tisková agentura Associated Press (AP), se nalezená střela podobá raketě Quds-1, jakou v červenci šíitští povstalci vystavovali na přehlídce svých zbraní v Jemenu. Saúdové pak v pátek 19. září zahraničním médiím zpřístupnili místo útoku. Načež někteří z amerických analytiků při pohledu na snímky způsobené škody měli konstatovat, že díry po střelách jsou „podezřele pravidelné a výhodně umístěné“, což v zásadě zvyšuje spekulace o tom, že se útoky neodehrály tak, jak je zatím veřejnosti předkládáno. Několik zahraničních expertů bylo pak toho názoru, že ten, kdo stál za útoky na ropná zařízení, musel mít v dané oblasti nějakého spojence. Ostatně, sami Hútiové tvrdí, že při útocích na saúdskoarabské cíle nacházejí pomoc přímo uvnitř království.

Podle posledního vyjádření samotných Saúdů zasáhlo závod na zpracování ropy Abkajk celkem osmnáct (sebevražedných) dronů. Oproti tomu na zařízení Churajs, ležící dál od pobřeží Perského zálivu, dopadly čtyři střely s plochou dráhou letu. Další čtyři takovéto střely, které mířily na Abkajk, ke svému cíli vůbec nedoletěly. Střely s plochou dráhou letu podle některých novinářů měly patřit k raketám íránského typu Ya-Ali, odpalovaným ze vzduchu, podle jiných zas šlo o rakety Quds. Největší zmatky se však objevují při určení dronů. Podle některých zpráv se jednalo o jemenské drony Qasef 2K, podle jiných zdrojů byly identifikovány jako bezpilotní letouny Quds-1. A aby těch zmatků nebylo málo, v zahraničním tisku bývají leckdy vojenské drony řazeny do kategorie střel s plochou dráhou letu, či křižujících střel.  

Šíitští Hútíové, kteří už čtyři roky čelí arabským silám vedeným Saúdy, v minulosti k odvetným úderům na Saúdskou Arábii použili vyzbrojené drony, balistické rakety i střely s plochou dráhou letu. Je obecně známo, že disponují drony založenými na íránských modelech a severokorejské technologii. V minulosti šlo převážně o bezpilotní letouny s krátkým doletem kolem 300 kilometrů, ale v poslední době se dostávají k vyspělejší technice: jak už v lednu na panelové diskusi odborníků při OSN zaznělo, Hútíové se postupně vybavují drony s dlouhým doletem, „což jim umožní podnikat útoky na cíle mnohem hlouběji v saúdskoarabském prostoru.“ Podle americké televize CNN se pak hovořilo také o tom, že jeden z hútíjských dronů dopadl už koncem loňského roku přibližně 30 kilometrů od Rijádu, hlavního města Saúdské Arábie, ležícího vzdušnou čarou cirka 700 kilometrů od jemenských hranic. Nicméně Bílý dům již vyslal minulý týden Saúdům na pomoc 200 vojáků, čtyři radary a jednu baterii Patriotů s obsluhou, což údajně posílí „významnou přítomnost amerických sil v regionu“.   

Jinak řečeno, kolem útoku na saudská ropná zařízení bylo a je ve sdělovacích prostředcích (a to nejen u nás) plno zmatků. Paradoxně byla do útoků na saudská ropná zařízení zatažena i Česká republika, když se v tisku objevily zprávy, že jsou hútijské řízené střely Quds-1 vybaveny českými motory. Dříve se mělo za to, že tato střela pochází z íránské řízené rakety Soumar, kopie sovětské řízené střely Kh-55. Nejnovější fotografie však ukazují, že raketa má nové prvky, například nahoře namontovaný proudový motor. A podle zahraničních novinářů jsou to české proudové motory TJ100 (ty lze použít pro drony i střely s plochou dráhou letu), které vyrábí a od roku 2004 na světové trhy dodává firma PBS z Velké Bíteše. Zprávu, kterou recyklovala agentura AP, však 19. září prostřednictvím ČTK dementoval Marek Fiala, marketingový ředitel PBS Velká Bíteš: „Motor PBS TJ100 dodáváme do více než deseti zemí světa konkrétním a předem ověřeným uživatelům. Zcela jednoznačně však dementujeme informaci, že bychom naše proudové či jiné motory dodali do Íránu či jeho spřátelených zemí. Rovněž dementujeme informaci, že střela (nalezená na místě útoku v Saúdské Arábii) byla poháněna českým turbínovým motorem TJ100,“ prohlásil Fiala. K tomu pak ředitel PBS dodal: „Po naší interní analýze fotografií pořízených po útocích na Saúdskou Arábii jsme přesvědčeni, že se jedná o kopie našich motorů, se kterými jsme se již v minulosti setkali.“

Po pravdě řečeno, výzbroj jemenských Hútiů, útočících na Saudy, je v našich sdělovacích prostředcích vesměs podceňována. Většina našich novinářů trpí zřejmě utkvělou představou, že si Hútiové vyrábějí rakety ze sesbíraného šrotu kdesi v kůlně jen tak na koleně, podobně jako syrští „vzbouřenci“ bojující proti Asadovi. Přitom o své nejnovější výzbroji Hútíové informovali odbornou i novinářskou veřejnost v červenci letošního roku, a to na výstavě jimi vyráběných raket a dronů. Zde poprvé představili řízenou střelu Quds-1, taktickou balistickou raketu Badir-F, stejně jako bezpilotní vzdušné prostředky Samad-1, Samad-3 a Qasef-2K (UAV). Co je však nejdůležitější, poprvé zde byla představena třetí generace dronů rodiny Samad. Ta sice sleduje stejné linie jako první generace, je však vybavena tím, co vypadá jako konformní palivová nádrž (CFT), která významně rozšiřuje možnosti stroje. A Samad-3 je dronem sebevražedným, jehož cílem je zasáhnout cíle umístěné hluboko uvnitř Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. 

Ale komu vlastně drony, útočící na saudská ropná zařízení patřily a odkud že vylétly? O tom můžeme zatím jen spekulovat, neboť nezvratné důkazy pro všechna dosavadní tvrzení nám chybí. A i kdyby se nějaké objevily, na informace z našich sdělovacích prostředků se nelze spoléhat. Připomeňme si při této příležitosti zprávy z pondělí 26. 8. 2019, kdy se u nás psalo o tom, že na bejrútské středisko Hizballáhu dopadly dva drony. Izraelské drony se totiž v neděli ráno pohybovaly nad jižním předměstím Bejrútu, které je baštou radikálního hnutí Hizballáh. První z dronů dopadl na střechu mediální kanceláře, druhý se na místě objevil zhruba o tři čtvrtě hodiny později a vybuchl nízko nad zemí. Dle místních svědectví šlo o velkou explozi, která otřásla budovou a způsobila požár. Jenže podle našich novinářů Izrael už v neděli popřel, že by drony, které se zřítily nad Bejrútem, což pobouřilo libanonského premiéra Saada Harírího, byly izraelské. Načež se u nás psalo o tom, že záběry trosek dronů ukazují, že byly íránského původu. Přičemž se údajně jednalo o stejný typ íránských dronů, které používají k útokům na saúdská letiště šíitští Hútíové z Jemenu. Jenže proč by jemenští Hútiové nebo Íránci útočili na Hizballáh? To nám naše sdělovací prostředky dosud nevysvětlily.

Zcela mimo mísu jsou pak závěry některých našich internetových „expertů“, že útok na saudská ropná zařízení měl po výpadku saúdské produkce přinést Íránu tučný zisk z prodeje jeho ropy. Zřejmě ani netuší, že Spojené státy obnovily sankce na Írán v listopadu loňského roku, kdy dočasnou výjimku poskytly jen tradičním odběratelům. Výjimky se týkaly osmi zemí: Japonska, Jižní Koreje, Turecka, Číny, Indie, Itálie, Řecka a Tchaj-wanu. Smyslem výjimek bylo umožnit těmto ekonomikám připravit se na výpadek dovozu íránské ropy a omezit dopady na světový trh, jak to ostatně uváděla i agentura AP. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se podle prohlášení americké vlády se Spojenými státy „dohodly na včasných krocích, aby zajistily, že bude světová poptávka uspokojena, až veškerá íránská ropa zmizí z trhu“. Cílem opatření bylo podle Washingtonu připravit íránský režim o „základní zdroj příjmů“. Všechny výjimky ze sankcí pak vypršely 1. května letošního roku, tudíž od tohoto data žádná země (pokud nechce být sama vystavena sankcím) nesmí íránskou ropu nakupovat.

Co říci závěrem. Inu, je docela dobře možné, že sebevražedné drony a střely s plochou dráhou letu opravdu vylétly z Íránu. Přičemž pak za útokem mohou stát Íránské revoluční gardy, které mají své vlastní letectvo a raketovou výzbroj, nespadají pod velení íránské armády a můžou tak operovat samostatně. Nelze však zatím zcela vyloučit ani možnost, že pravdu mají Hútiové, podle nichž sebevražedné drony a střely s plochou dráhou letu vylétly z Jemenu. Tak jako nelze vyloučit i další možnost, že střely s plochou dráhou letu vylétly z Íránu a sebevražedné drony z Jemenu, či opačně. Ale možná jsou ve hře i jiní hráči. Jde jenom o to, zda nezvratná fakta, nasvědčující některé z těchto variant, budou veřejnosti někdy předložena. A zda my všemu, co nám pak budou naše sdělovací prostředky předkládat, můžeme věřit.   

 

Drony, balistické rakety i střely s plochou dráhou letu na jemenské výstavě:

https://apocrev.wordpress.com/2019/07/08/yemen-armed-forces-unveil-new-weapons/

 

DALŠÍ VÝVOJ

Jak se dnes o tom píše u konkurence, jemenští Hútíové provedli rozsáhlou vojenskou operaci poblíž pohraničního saúdského města Nadžran a vzali do zajetí velké množství vojáků Saúdské Arábie, o čemž v sobotu v televizi Al Masíra informoval mluvčí povstalců generál Jachja Sarii. Přesněji řečeno, mluvčí Hútíů oznámil, že se jim podařilo zajmout „několik tisíc vojáků ze třech brigád“, které se jim vzdaly. Do rukou Hútíů také měly padnout „stovky obrněných vozidel“. Podle sdělení jemenských povstalců budou zajatí vojáci ukázáni na chystané přehlídce a poté budou přemístěni na místa, kde obyvatelům Jemenu hrozí saúdské letecké útoky, jak uvedla stanice Al Džazíra. Tedy zajatce v pokračujícím konfliktu zřejmě použijí jako živé štíty. Bývalý šéf americké mise v Jemenu Nabeel Khoury v reakci na tuto událost prohlásil, že není dobré Hútie podceňovat: „Mají asi 10 000 v boji zocelených vojáků.“ A jak k tomu podotkl, pokud je zpráva pravdivá, Hútiové tak ukázali, že jsou schopni způsobit další škody Saúdy vedené koalici, která nedokázala odpovědět na útok na saudská ropná zařízení Abkajk a Churajs.

 

 

 

Autor: Karel Wágner | pondělí 30.9.2019 9:15 | karma článku: 22,37 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,21 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,63 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,23 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nám to Číňané nandali

Tedy hlavně propagátorům elektromobility, kterých je u nás už tolik, že to až vypadá, jako by elektromobil patřil do každé rodiny.

21.2.2024 v 9:09 | Karma: 23,84 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Apoštolové elektromobility

Je značný rozdíl mezi obyčejnými uživateli elektromobilů a propagátory elektromobility, co začali u nás, jak se říká, tlačit na pilu.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 25,41 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší zabiják elektromobilů

Baterie elektromobilů se mohou rychleji vybíjet při vysokých letních teplotách, ale ty způsobí mnohem menší zkrácení dojezdu, než jaké způsobují mrazy.

1.2.2024 v 9:09 | Karma: 43,55 | Přečteno: 8058x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vodík - revoluce za dveřmi

Význam vodíku pro Evropu vzrůstá, přičemž do konce roku 2030 si EU klade za cíl dovézt tohoto plynu, v náležitě zelené verzi, nejméně 10 milionů tun.

25.1.2024 v 9:09 | Karma: 14,95 | Přečteno: 420x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Šábes a prolitá krev

I u nás nejrůznější aktivisté stále hlasitěji protestují proti potírání teroristů v Pásmu Gazy izraelskou armádou.

12.1.2024 v 9:09 | Karma: 22,45 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nás školí novináři

Při narůstajících počtech civilních obětí v Pásmu Gazy se novináři zpravidla vyhýbají srovnání současného boje o Gazu s bojem o irácký Mosul, i když tu najdeme mnoho styčných bodů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Palestina versus Izrael

Štědrý den je za námi. Ale ještě nás čeká období Tří králů, co bývalo na lidové zvyky a tradice bohaté.

28.12.2023 v 9:09 | Karma: 21,36 | Přečteno: 478x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vánoční čas a děti z Gazy

Rada bezpečnosti OSN v pátek po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

25.12.2023 v 9:30 | Karma: 27,52 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O hrozbách genocidy

A to od řeky k moři, přesněji od řeky Jordán po Středozemní moře. Tedy na území, zahrnujícím dnešní Stát Izrael i Pásmo Gazy.

20.12.2023 v 9:09 | Karma: 20,47 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O čem šéf OSN mlčí

Dnes něco o palestinskými Araby obývané enklávě, kde jak se ukázalo, je zlo zakořeněno hlouběji než jinde.

13.12.2023 v 9:09 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6621x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Hrátky s čertem

Je tomu už drahně let, co jsem publikoval jeden ze svých prvních literárních pokusů. A dnes se naskytla příležitost starý příběh oprášit.

6.12.2023 v 9:40 | Karma: 16,20 | Přečteno: 427x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Džihádisté z Pásma Gazy

Hamás v roce 1987 nevznikal jako teroristická organizace, ale jako lidové Hnutí islámského odporu (Harakat al-Muqawama al-Islamíja).

16.11.2023 v 9:09 | Karma: 26,03 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

OSN viní Izrael ze smrti svých zaměstnanců

Představitelé OSN v neděli 5. listopadu oznámili, že za měsíc bojů na palestinském území zahynulo deset procent z celkového počtu pracovníků, od vzniku OSN pozabíjených.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 43,81 | Přečteno: 4414x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší africký stát se chystá válčit

Během posledního měsíce davy Alžířanů demonstrovaly na podporu Palestinců, bojujících v Gaze. To jim však nejspíše bylo málo.

6.11.2023 v 9:09 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Umírání dětí v Gaze

Podle organizace Save the Children počet mrtvých dětí ve válce mezi Izraelem a Hamásem převýšil dosavadní celoroční průměr ve válečných konfliktech zabitých dětí.

2.11.2023 v 9:09 | Karma: 42,63 | Přečteno: 4549x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Pozemní invaze byla zahájena

Valné shromáždění OSN v pátek (27. října 2023) přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

28.10.2023 v 15:00 | Karma: 21,04 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,80
  • Průměrná čtenost 2427x
příležitostný publicista