Coronavirus jako vir chřipky ?

30. 03. 2020 12:00:00
Rakousko, které patří ke coronavirem silněji postiženým zemím, se rozhodlo jít jihokorejskou cestou a masivně navýšit počty testovaných osob.

Denně má Rakousko teď zvládnout až 15 tisíc odběrů. „Spustíme také rychlotesty, abychom prověřili stovky tisíc lidí, jak nejrychleji to bude možné,“ prohlásil spolkový kancléř Sebastian Kurz s tím, že rozsáhlé testování považuje za klíčové k získání přehledu o skutečném rozsahu nákazy. Tedy hovoří se zde o tom, že odebrané vzorky (výtěry z nosu a hrdla) zpracují laboratoře s polymerázovou řetězovou reakcí (PCR), kde mohou zaznamenat coronaviry z výtěrů, na což pak ukazuje pozitivní test.

Ale hovoří se zde i o rychlotestech, označovaných někdy za testy imunity, které poměrně rychle (za 3-5 minut) ukážou, zda v lidském organismu, reagujícím na SARS-CoV-2, se vytvořily protilátky. Ty se však v těle člověka vytvoří s určitou prodlevou, tudíž negativní výsledek tohoto testu ještě neznamená, že člověk nebyl infikován, že není tímto virovým onemocněním nakažen. Tedy rychlotesty ukážou, zda lidé v sobě virus v sobě už nějakou dobu mají, nebo ho někdy v sobě měli. Jinak řečeno, v případě rychlotestů se zpravidla jedná o analýzu vzorku pacienta (zde krve) ke zjištění přítomnosti či nepřítomnosti protilátek, které spolupracují při krátkodobé a dlouhodobé ochraně organismu před infekcí. Jsou to imunoglobulinové proteiny třídy IgM a IgG, které představují nejčastěji vyšetřovanou skupinu proteinů.

Celý tento systém rychlého testování protilátek má však i vady na kráse. Protilátky si totiž organismus vytvoří zhruba po 7 dnech trvání nemoci Covid-19, někdy i za delší dobu. A jestliže někdo prodělá tuto nemoc v lehké formě za krátkou dobu, pak impulz pro jeho imunitní systém může být tak slabý, že si organismus protilátky ani nevytvoří a organismus si vystačí s vrozenou imunitou, tedy s interferony. Neboť u virových nákaz první souboj s virem obvykle obstarává interferonová odpověď. Pod interferony (IFN) se rozumí skupina cytokinů, které vstupují do hry u pacientů nakažených coronavirem SARS-CoV-2 krátce po nákaze, kdy se v organismu prvně aktivuje imunitní systém.

Ale proč je tak důležité testy na vir a testy na protilátky zde rozlišovat? Inu proto, že britští vědci z Oxfordu v minulých dnech vyzvali všechny státy světa, aby začaly své občany okamžitě testovat na přítomnost protilátek. I zde se tedy jedná o rychlé testy imunity, které by měly ukázat, zda lidé virus v sobě mají nebo měli, což mají dokládat imunoglobulinové proteiny třídy IgM a IgG. Pokud lidé na test pozitivní dosud byli bez vážnějších příznaků, znamenalo by to, že nemoc Covid-19 prodělávají či prodělali, aniž by jim uškodila. „Rozsáhlé testování potřebujeme proto, abychom dokázali posoudit, v jaké fázi epidemie se nyní nacházíme,“ dodává k tomu vedoucí oxfordského týmu, profesorka teoretické epidemiologie Sunetra Gupta. Ta používá matematické modely k vytváření nových hypotéz o procesech, které určují populační strukturu patogenů. A právě její tým nyní představil model šíření nemoci Covid-19 ve Velké Británii, který naznačuje, že možná až polovina obyvatel Británie nákazu již prodělala, aniž by měla vážnější příznaky. Pokud by se tento model potvrdil, znamenalo by to, že hospitalizaci potřebuje méně než každý tisící infikovaný. Z čehož by ovšem vyplývalo, že koronavirus by měl na svědomí méně úmrtí, než běžná chřipka.

Jenže drtivá většina epidemiologů je vůči modelu týmu Sunetry Gupty skeptická. A o tom, že by coronavirus měl na svědomí méně úmrtí, než běžná chřipka, odborníci silně pochybují. Vždyť nakonec v několika zemích (Itálie, Španělsko), kde je situace hektická, umírá nyní stále větší množství netestovaných lidí doma. A nikdo neví, na jakou nemoc vlastně umírali, neboť na testování lidských pozůstatků zde nejsou prostředky ani čas. A pokud jde o Spojené státy, pak odborníci na infekční nemoci odhadují, že v případě Covid-19 je dnes v USA přes sto tisíc úmrtí, přičemž nejvíce zasažen je stát New York, kde na nový coronavirus v posledních dnech zemřelo přes 1 000 osob.

Takže s jistotou můžeme zatím říci jen to, že COVID-19 je ve skutečnosti mnohem nakažlivější než byl SARS či MERS. Zároveň se však chová jako běžný respirační virus, podobně jako třeba vir chřipky, ačkoli nový coronavirus má delší inkubační dobu. Má tedy potenciál k tomu, aby se rychle šířil, celou populaci promořil a po pandemii tu žil s námi dál, jako součást široké palety respiračních virů.

Přičemž jediná cesta k tomu, jak tento virus udržet na uzdě, bude jen plošné očkování po tom, co spatří světlo světa na SARS-CoV-2 cílená vakcína.

Autor: Karel Wágner | pondělí 30.3.2020 12:00 | karma článku: 15.94 | přečteno: 585x

Další články blogera

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 27.46 | Přečteno: 947 | Diskuse

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 18.38 | Přečteno: 523 | Diskuse

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 12.28 | Přečteno: 249 | Diskuse

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 31.23 | Přečteno: 937 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.87 | Přečteno: 290 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 386 Celková karma 24.10 Průměrná čtenost 2423
příležitostný publicista
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...