Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak léčbu nákazy koronavirem nechápu

Nový koronavirus u nás už obsáhl téměř celý mediální prostor a lidé se koronaviru děsí, i když je víc lidí postiženo strachem z koronaviru než koronavirem samotným.  

Nejenže mají strach z neznáma, ale mají též vážné obavy, že i oni skončí mezi pacienty v kritickém stavu. Ba mnohdy se bojí, že pro své stávající neduhy, zjevné i skryté, na Covid-19 zemřou. Vždyť kolik je u nás jen autoimunitních onemocnění, jakým je třeba diabetes 2. typu s obvyklou manifestací po 40. roce života. A to už řada našich odborníků zcela nezakrytě hovoří o tom, že koronavirem bude nakaženo u nás 70 % populace, kdy polovina by měla onemocnět klinicky, i když koronavirus sám není tak patogenní, jako třeba býval mor. A pokud 30-40 % populace onemocní klinicky, pak v ČR, která má dnes více než 10 milionů obyvatel, klinicky onemocní až 4 miliony našich spoluobčanů, z nichž celá řada bude jistě vyžadovat intenzivní péči.

Není už pochyb o tom, že COVID-19 je ve skutečnosti mnohem nakažlivější než byl SARS či MERS. Zároveň se však nový koronavirus chová jako běžný respirační virus, podobně jako třeba vir chřipky, ačkoli má delší inkubační dobu a některé další zvláštnosti. Má tedy potenciál k tomu, aby se rychle šířil a téměř celou populaci promořil. Pokud jde pak o vážnější průběh tohoto onemocnění, počet lůžek na ARO a JIP je v této chvíli u nás plně dostačující, avšak nelze vyloučit možnost, že se to v průběhu pandemie Covid-19 nemůže změnit. Přitom naši lékaři hovoří o tom, že intenzivní lůžka jsou neje­nom velmi drahá, ale i náročná na provoz. A i když nakoupí vláda další ventilátory, kde sežene k lůžkům specialisty z řad lékařů a sester, odborný zdravotnický personál? Tady se ukazuje, že nárůstu vážně nemocných pacientů s Covid-19 je třeba předcházet všemi do­stupnými prostředky, tudíž i včasnou léčbou.

A jak tomu naznačují studie v zahraničí, v případě Covid-19 si i naši pacienti s lehčí až střední virémií (nikoli s virémií velmi vysokou), zaslouží terapii Favipiravirem či Aviganem (T-705), účinným na široké spektrum virových onemocnění, u něhož v dosud publikovaných studiích nebyly při léčbě Covid-19 zaznamenány nežádoucí vedlejší účinky. Ostatně, i profesor Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí nově zřízeného Centrálního řídícího týmu COVID-19, v rozhovoru pro Se­znamZprávy říká: „Favirapir je preparát velmi dobrý, ale není na těžké průběhy. U lehčích a středních průběhů to je určitě preparát, který je nejlepší.“

A tak stále doufám, že mimořádný stav nebude přinášet jen mimořádná opatření, ale i mimořádná řešení nastalé situace v případě léčiv. Je sice pravda, že se i v našich nemocnicích, kromě jedné aplikace Remdesiviru, již začalo s experimentální léčbou, kdy pacientům po vzoru francouzských studií je podáván Delagil (hydroxychlorochin) v kombinaci s Azitromycinem. Ale jaksi nechápu, proč se u nás namísto toho, aby doma pacienti s mírnými až středními příznaky užívali Favipiravir na recept, vysta­vený jim praktickým lékařem, čeká na to, až budou při následných komplikacích převezeni do zdravotnických zařízení. Vždyť v případě Covid-19 by mělo platit, že čím rychleji začne být pacient s prvními příznaky léčen, tím rychleji se může uzdravit, čímž také přestává vylučovat virus, ohrožující jeho okolí. Ovšem nejspíš se mýlím. Budiž mi útěchou, že mýlit se je lidské.

Na rozdíl od neregistrovaného přípravku Remdesivir byl přípravek Favipiravir v posledních letech v několika zemích k léčbě virových onemocnění registrován. Přičemž na možnost, že by Favipiravir či Avigan (T-705), coby širokospektrální inhibitor virové RNA polymerázy, mohl zabírat i na SARS-CoV-2, upozornil odbornou veřejnost v únoru letošního roku, kdy už v Číně probíhalo testování, i Erik De Clercq z univerzity v belgické Lovani, který byl mnohaletým spolupracovníkem našeho legendárního chemika Antonína Holého, bez jehož odkazu by nevznikl Remdesivir. Navíc je Favipiravir (Avigan), jak známo, účinný proti širokému spektru typů a subtypů chřipkových virů, včetně kmenů rezistentních vůči existujícím protichřipkovým přípravkům.

Pak ale nechápu, proč nelze předepisovat tento přípravek pacientům, u kterých praktický lékař posuzuje jejich onemocnění ve stadiu příznaků. Ale zde se zřejmě opět mýlím. Poněvadž v době pandemie Covid-19 léčit případnou chřipku s těžkým průběhem  antivirotikem pro naše zdravotnictví (i když máme zavedeny doplatky na léky) bude nejspíš velký luxus. A o podávání Favipiraviru jako formě postexpoziční profylaxe naše zdravotnictví nemusí ani uvažovat. Ono totiž u nás v případě Covid-19 ani tak moc neplatí, že pokud člověk přijde do styku s infekcí, proti které není očkován, mohou mu být aplikovány léky, které dokáží zabránit rozvoji one­mocnění.

Těžko se však mýlím v tom, že v případě SARS-CoV-2 je u nás dominantní kmen, který k nám přišel z Itálie, odkud k nám dnes také přicházejí ty nejchmurnější zprávy. A přitom je obecně známo, že zoufalí lidé dělají často zoufalé věci. Tudíž v případě, že lidé s příznaky Covid-19 nebudou mít možnost si v našich lékárnách vyzvednout vhodné antivirotikum na předpis, začnou se spoléhat na nelegální internetový prodej, kdy užívání nelegálních přípravků nebo padělků může mít řadu závaž­ných nežádoucích účinků, nebo i smrt. Neboť tyto přípravky nemusí vůbec ob­sahovat účinnou látku, mohou obsahovat nesprávné množství účinné látky, nebo jiné nebezpečné nedeklarované látky. A jak tomu chce Ministerstvo zdravotnictví ČR předcházet?

Jinak řečeno, prostě nechápu, proč nezačala některá z našich farmaceutických firem, s podporou vlády, jednat o li­cenční výrobě Favipiraviru či Aviganu u nás. Jako nechápu, proč naši úředníci ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv nemohou dát pro ambulantní léčbu Covid-19 antivirotikem Favipiravir (Avigan) sou­hlasné stanovisko ani za dnešního mimořádného stavu. A vlastně vůbec nechápu, co brání Mi­nisterstvu zdravotnictví ČR, a potažmo naší vládě, v rychlém nákupu a dovozu přípravku Favipiravir Tablets 0.2 g od čínské firmy Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co. Ltd. s nejmodernějším farmaceutic­kým závodem o vysoké kapacitě výroby, vyjadřující ochotu svým Favipiravirem plně podporovat „celo­světový boj proti COVID-19“, kterou Státní ústav pro kontrolu léčiv podle jeho mluvčí již údajně měl kontaktovat.

Pane jo. Když si to tak po sobě čtu, začínám mít hrůzu z toho, co já to všechno nechápu... Nu což, to přece není akutní respirační syndrom. Ale jen syndrom méně chápavých pisálků. A na ten se neumírá.       

 

   

Autor: Karel Wágner | neděle 5.4.2020 9:09 | karma článku: 26,12 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,38 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista