O tom velkém testování

9. 04. 2020 9:09:09
Všichni naši odborníci se shodují v tom, že je třeba zjistit, jak moc je u nás populace novým koronavirem zasažena.

Rozsáhlé testování potřebujeme také proto, abychom dokázali posoudit, v jaké fázi epidemie se nyní nacházíme. Neboť Česká republika na to nemá, na rozdíl od jiných zemí, úplně jasná čísla. Přičemž se předpokládá, že i u nás je celá řada lidí, která se s virem setkala a prodělala nemoc Covid-19 s lehkým průběhem, tedy bez toho, že by měla nějaké alarmující příznaky, či dokonce si toho ani nevšimla. Jestliže však chceme dosavadní spekulace podložit daty, znamená to otestovat vzorek populace, kdy potřebná data získáme. V tomto případě však nebudou výtěry z nosu či krku vyhodnocovat laboratoře s polymerázovou řetězovou reakcí (PCR), ale půjde tu o rychlotesty, někdy též označované za testy imunity. Ty poměrně rychle ukážou, zda se v tom kterém lidském organismu, reagujícím na SARS-CoV-2, vytvořily protilátky. Klasické testy na zjišťování viru v organismu se v tomto případě provádět nemohou, protože na to nemáme u nás kapacitu.

Protilátky se v těle člověka vytvoří s určitou prodlevou, tudíž negativní výsledek u rychlotestu ještě neznamená, že člověk nebyl infikován, že není koronavirem nakažen. Rychlotesty ukážou, zda lidé v sobě virus už nějakou dobu mají, nebo ho někdy v sobě měli. Jinak řečeno, v případě rychlotestů se jedná o analýzu vzorku (krve) ke zjištění přítomnosti či nepřítomnosti protilátek, které spolupracují při krátkodobé a dlouhodobé ochraně organismu před infekcí. Jsou to imunoglobulinové proteiny třídy IgM a IgG, které představují nejčastěji vyšetřovanou skupinu proteinů. Pokud lidé na test pozitivní byli a jsou bez příznaků, mělo by to znamenat, že nemoc Covid-19 prodělali, aniž by jim uškodila. Přičemž jejich důkladné vyšetření může ukázat, zda je tento předpoklad obecně platný.

Nutno však podotknout, že u Covid-19 je to s protilátkami trochu složitější než u běžné infekce. Jak říká profesor Roman Prymula: „Ale to, co je na této nemoci velmi složité a pro klasické lékaře skoro nepochopitelné, že má dvoufázový průběh. V první fázi běžné infekce se nám tvoří protilátky třídy M, ty postupně narostou a to je známka, že ta infekce tam je. Pak jsou nahrazovány protilátkami třídy G, což znamená, že jsme již nemoc překonali. U tohoto onemocnění je to jinak. Po určitě době všechny protilátky klesnou, my si myslíme, že jsme uzdravení, a najednou nastoupí druhá fáze. Začnou znovu narůstat protilátky M jakoby byl člověk znovu nakažen. Proto byly i případy, kdy si lidé mysleli, že se nakazili znovu. A pak to znovu přejde do té fáze, kdy se tvoří protilátky typu G, ale ta nemoc je v této fázi mnohem agresivnější. To je obrovsky nebezpečné.“

Nicméně testovat se po Velikonocích budou tisíce lidí nejen v Praze, ale i na Olomoucku a jižní Moravě. Podle odhadu Ústavu zdravotnických informací a statistiky by mohlo být u nás aktuálně přes 2 000 lidí, kteří jsou nakažení a nemají příznaky. „Jde o šedou zónu a tímto průzkumem bychom ji mohli kvantifikovat,“ říká v rozhovoru pro iROZHLAS.cz vedoucí týmu statistiků Ladislav Dušek. Nic proti tomu, je to správná věc. Ale proč testovat jen v Praze, na Olomoucku a jižní Moravě? Není snad jiné cesty k tolik potřebným datům?

Pokud nahlédneme na internetu na Přehled zařízení transfúzní služby, kde mohou provádět odběry plné krve, vidíme, v kolika městech v ČR máme takovýchto zařízení. Je jich opravdu hodně a jsou v každém kraji či okrese. Zde všude probíhají odběry krve, kterou lze testovat. A není přece problém dodat na každé toto pracoviště rychlotesty (ministr vnitra Jan Hamáček jich více jak 100 000 nechal v březnu k nám dovézt) a při odběrech je využít, tedy tak odhalit, zda testovaný člověk měl kontakt s koronavirem a následně se jeho imunita s virem vypořádala, přičemž si jeho organismus vytvořil testem hledané protilátky.

Díky zařízením transfúzní služby tak lze v daném místě a jeho blízkém okolí vyhledat osoby, které byly nakažené, i když jsou dárci krve zpravidla zdravější než zbytek populace. I tak by měl tento screening nemalou vypovídající hodnotu. A hlavně by nebylo třeba volat na výpomoc mediky, budovat odběrová místa a tak podobně. Tedy i takto se můžeme dozvědět, kolik že z našich testovaných spoluobčanů se s virem potkalo, aniž by mělo nějaké příznaky, což by pro statistiky a hygieniky byla cenná informace.

Jen se tu vtírá otázka: copak tomu asi brání ?

Autor: Karel Wágner | čtvrtek 9.4.2020 9:09 | karma článku: 13.45 | přečteno: 348x

Další články blogera

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 27.90 | Přečteno: 968 | Diskuse

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 18.38 | Přečteno: 524 | Diskuse

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 12.28 | Přečteno: 249 | Diskuse

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 31.23 | Přečteno: 937 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 115 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.74 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 163 |
Počet článků 386 Celková karma 24.64 Průměrná čtenost 2424
příležitostný publicista
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...