Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novinka v žánru popularizace vědy

Dobrý příběh musí být napsaný tak, aby se mu čtenář divil, nebo se ho lekal, říkával spisovatel Bohumil Hrabal.    

Což mi vytanulo na mysli, když jsem se začetl do publikace Příběhy spojené s objevy nových léčiv, vydané letos Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, kterou napsal Ing. Stanislav Rádl, CSc. Při čtení těchto příběhů se čtenář ničeho lekat sice nemusí, zato však v nich může nacházet celou řadu faktů a souvislostí, kterým se bude divit. Natož když samotné téma léčiv, zde do čtivých příběhů promítané, se dotýká prakticky každého z nás. Vždyť každý si už někdy vzal nějaký lék na bolest hlavy, leckdo bere léky na cholesterol, na vysoký krevní tlak, na vyšší hladinu cukru v krvi, nebo na její srážlivost. Tak jako třeba někdy už antiparazitikem odčervil svého domácího mazlíčka. Ale málo kdo ví, jak že to v případě účinných látek bylo s jejich objevy a jak se do jejich historie zapsala celá řada našich badatelů. A to i tam, kde by to málo kdo čekal. Jako v případě penicilinu, nebo v marihuaně obsaženém tetrahydrokanabinolu, tedy THC.

A pokud v některém z kamenných knihkupectví vezmete tuto knihu do ruky, pak zjistíte, že na rubu pevné vazby je opatřena výstižnou anotací z pera Ing. Petry Ménové: „Znáte ten pocit, kdy čtete napínavou detektivku, ve které jste zvědaví na každou další stránku a kapitolu? Přesně takovou knihu právě držíte v ruce (jen místo vyšetřování vražd budete prozkoumávat vývoj léčiv). Svým pojetím je tato knížka jedinečná nejen v českém, ale i v mezinárodní kontextu: vždyť kdo jiný píše zábavné příběhy o léčivech? Každý příběh přináší poutavé vyprávění, perličky z historie i řadu zajímavostí spojených s chemií, strukturou a vlastnostmi léčiv. Věřím, že ať už chemik či nechemik, každý si v Příbězích najde to své a bude se k nim rád vracet, stejně jako já.“

V čemž má pravdu. Neboť čtenář nejen že se tu dozví jak se obávaná výbušnina změnila v léčivo, nebo jak došly vědecké týmy od jedu na krysy k účinnému léku, kterým byl po infarktu léčen americký prezident Eisenhower. Zajímavá je i historie antikoncepční pilulky, ale i příběh sildenafilu, tedy populární modré pilulky pro léčbu erektilní dysfunkce, původně vyvíjené k léčbě ischemické choroby a hypertenze. Poněkud překvapivá pro většinu čtenářek i čtenářů pak nejspíše bude historie vývoje pilulky růžové (Pink Viagra) pro léčbu poruchy sexuální touhy (HSDD) u žen, konkrétně přípravku flibanserinu. Kdy práva na tento lék získala Sprout Pharmaceuticals, aby po tom, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jej odmítl schválit, k hájení svých zájmů vyburcovala aktivistická hnutí. Po schválení flibanserinu tak hlasitě volala řada feministických i lidskoprávních organizací, vyvíjejících tlak na FDA za pomoci demonstrací a kampaní na sociálních sítích, ale i dopisů členům Kongresu. Až nakonec úřad FDA podlehl tomuto tlaku a v roce 2015 flibanserin pod názvem Addyi s určitými omezeními schválil, načež pak roku 2019 schválil i přípravek bremelanotid společnosti Amag, další léčivo ke zvýšení ženského libida.

Mnozí z nás v souvislosti s pandemií covidu-19 mají ještě v živé paměti antiparazitikum ivermectin, nebo antimalarikum hydroxychlorochin, kterým jsou věnovány samostatné kapitoly Příběhů. Zde se pak mimo jiné dozvídáme, že chemická látka chlorochin byla syntetizována německou firmou Bayer jako náhrada za přírodní chinin, tehdy jediný známý lék na malárii. Aktuálně se pro nižší toxicitu více používá jeho derivát hydroxychlorochin, přičemž je u nás tato látka registrována pod názvem Plaquenil. A neodpustím si zde čtenářům připomenout, že hydroxychlorochin, používaný od 50. let jako antimalarikum, si zamiloval americký prezident Donald Trump, který 19. března 2020 na setkání s novináři prohlásil: „Je to zázračný lék, ale zlá mainstreamová média o něm mlčí!“, aby jej pak v následujících měsících více než třicetkrát doporučoval jak na Twitteru, tak i na tiskových konferencích. Nejenže tuto látku tehdy označil za „jeden z největších průlomů v historii medicíny“, ale také oznámil, že on sám ji užívá preventivě, aby se nenakazil a neonemocněl koronavirem. A jak to dopadlo, je obecně známo: sám se nakonec s covidem-19 léčil ve vojenské nemocnici Waltera Reeda nedaleko Washingtonu, kde mu byl infuzí aplikován lék remdesivir, k čemuž dostával ještě famotidin, jinak užívaný na pálení žáhy a překyselený žaludek, spolu s hormonem melatoninem.

Celou řadu zajímavých faktů najdeme i v kapitole věnované disulfiramu, u nás známějšího pod obchodním názvem Antabus, používaného v léčbě závislosti na alkoholu. Což je látka, která výrazně mění intermediární metabolismus alkoholu. Disulfiram je však také spojován s klinicky zjevným akutním poškozením jater, které může vést až k úmrtí, pročež do rukou laické veřejnosti nepatří. Přesto jej několik zastánců tzv. alternativní medicíny u nás v době pandemie doporučovalo při léčbě onemocnění covid-19. Ovšem jak se při léčbě disulfiramem ukázalo, tato látka překvapivě napomáhá u žen léčbě rakoviny prsu. Výzkum mimo zorné pole laické veřejnosti v tomto směru nadále pokračuje, přičemž o léčbě koronaviru disulfiramem nikdo z badatelů nemluví. Na internetu nacházíme jen dozvuky dřívějších úvah, jako když se na české verzi Wikipedie dosud uvádí, že v případě Antabusu se „novější onkologický výzkum věnuje jeho účinkům jako možného léku proti rakovině a připravuje se jeho testování při léčbě časných příznaků onemocnění covid-19“.

Tedy o takovýchto objevech a daných souvislostech se píše v jednotlivých kapitolách Příběhů, kde se dozvídáme i řadu zajímavostí o dlouhé roky lidmi užívaném ivermectinu pod jeho obchodním názvem Mectizan. V době, kdy nebyla pro léčbu covidu-19 k dispozici vhodná vakcína, ani účinné antivirotikum, se začaly nejrůznější vědecké a lékařské týmy intenzivně věnovat dříve schváleným lékům, již testovaným na lidech, kdy jsou k dispozici podrobné informace o jejich složení, dávkování i potenciální toxicitě. A došlo též na spolu s veterinární praxí i v humánní medicíně využívaný ivermectin. Především proto, že u ivermectinu a některých jeho analog byl popsán protizánětlivý účinek, přičemž také řada studií nasvědčovala tomu, že ivermectin může ovlivňovat lidskou imunitu. Tedy samo vytipování pro lidský organismus bezpečného ivermectinu pro novou humánní aplikaci v daných podmínkách pandemie, jak o tom mluví i autor Příběhů, ve skutečnosti nebylo nikterak překvapivé, ani ojedinělé.

Ostatně znovuvyužívání starých léků (repurposing), o kterém se v jedné z kapitol Příběhů hovoří, ve výzkumu a klinické léčbě představuje rozsáhlou změnu paradigmatu ve vývoji účinných léků pro nemoci, které dosud neumíme vyléčit. O tom nakonec ve své podstatě byl i na iDNESu nedávno publikovaný článek, věnovaný tzv. syndromu přikyvování. Nejnovější vědecká literatura totiž poukazuje na existenci silného spojení mezi za formu epilepsie označovaným syndromem noddingu (přikyvování) a onchocerciázou (říční slepotou) v Jižním Súdánu a Ugandě. Proto tam byl také lékařskými týmy při pokusech o potírání syndromu noddingu nasazen lék ivermectin, svého času u nás bouřlivě diskutovaný.

Co říci závěrem. Snad jenom tolik, že Příběhy spojené s objevy nových léčiv mají 320 stran velmi zajímavého a skvěle napsaného čtení. A že je tato publikace Stanislava Rádla již v nabídce knižních e-shopů.       

 

    

 

 

 

 

                          

 

Autor: Karel Wágner | pátek 9.6.2023 9:09 | karma článku: 10,93 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista