Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romové se policie ani soudů nebojí

Mnoho otazníků se dosud vznáší nad nedávnými událostmi v Krupce, kde se více jak tisícovka Romů sešla k protestům.          

Už brněnské pietní shromáždění za mladého Roma, který zemřel poté, co ho v sobotu 10. června poblíž tramvajové zastávky Přístaviště v Brně-Bystrci pobodal sedmatřicetiletý cizinec, podle dostupných informací ukrajinské národnosti, se neslo v duchu protiukrajinské demonstrace, ač zde mělo jít o tichou pietu a demonstrace, původně sem svolávaná na 17. června, byla zrušena. Postupně se pak začaly napříč celou naší republikou šířit zprávy, ve kterých pisatelé líčili nejen surové útoky, ale i pokusy o únosy dětí či žen ze strany Ukrajinců. Takovými zprávami se samozřejmě zabývají policisté, kteří informace prověřují. A zatím ve všech případech se ukázalo, že k popisovaným událostem vůbec nedošlo, že si vše pisatelé vymysleli.

Jako se sokolovští kriminalisté v úterý 11. července zabývali zprávou na Facebooku, podle které Ukrajinec dokonce ubodal v Sokolově jedenáctiletého chlapce, kdy autor vyzýval: „Pojďte něco udělat, však nás budou zabíjet, vspamatujte se a půjdeme do ulic.“ Informace se rychle šířila romskou komunitou a budila tu velké obavy a zlobu. Několik hodin poté, co autor zveřejnil tento příspěvek, jej však sokolovští kriminalisté ustanovili a předvolali k výslechu, aby vše vysvětil. Následně svůj post smazal a vydal nový: „Takže byla to neoveřena informace, nic takového se v sokolově nestalo, žádný ukrajinec nenapadl žádný detsko, prostě hláška mezi romy.“

Úplně jiné pozadí však měla záplava poplašných zpráv o událostech v Krupce na Teplicku, k nimž mělo dojít v neděli 16. července na sídlišti Maršov, o čemž byl minulý článek. Do Krupky ještě ten den dorazilo několik romských aktivistů, kteří tu hledali souvislosti s dosavadními případy konfliktů mezi Romy a Ukrajinci. Kolem desáté hodiny večer se pak houf místních Romů vydal k policejní služebně, kde se dožadovali zajištění bezpečnosti na sídlišti Maršov s tím, že jim už došla trpělivost a do Krupky svolají Romy z celé republiky. Skutečně se pak v Krupce v úterý 18. července v odpoledních hodinách konalo jedno z vůbec největších shromáždění romské komunity s projevy celé řady řečníků, na kterém nechyběl antikonfliktní tým Policie české republiky. O souvislostech s tímto děním a o tom, co tomu předcházelo, si povíme více.

Bude však třeba začít tím, jak v březnu letošního roku před Okresním soudem v Teplicích stanul čtyřicetiletý bývalý učitel matematiky z Biskupského gymnázia v Krupce, jenž tu čelil obžalobě z pohlavního zneužívání studentek. „U jedné ze čtyř poškozených požadoval, aby mu masírovala penis, dále některé z nich přiměl k orálnímu, análnímu i pohlavnímu styku,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Tomáš Sosna. Podle obžaloby kantor zneužil čtyři nezletilé dívky ve věku od 11 do 14 let, za což mu v případě prokázání viny žalobce navrhoval nepodmíněný trest odnětí svobody až na deset let, neboť se trestného činu dopustil z pozice pedagoga. Touto aférou nežila jen Krupka, ale pobouření vyvolala u celé řady rodičů napříč naší republikou.

Zrovna tak po tom, co se 16. července začaly šířit poplašné zprávy o zneužití romských dětí (podle jedné verze dvou dívek a dvou chlapců, podle jiné verze několika chlapců) v Krupce, vyvolaly tyto zprávy rozhořčení v romské komunitě. A šířily se rychle, neboť je komunita propojena mobilními telefony, díky kterým se zprávy rychlostí blesku šíří po sociálních sítích, které dnes tátové z romských rodin, nemluvě o teenagerech, vpravdě milují. A i když se obecně soudí, že naprostá většina našich romských spoluobčanů z vyloučených lokalit žije v materiální chudobě, najde se i tady na schodech či zídkách posedávající mládež školního věku se smartphonem v ruce.

Pokud jde pak o nahlášenou akci z 18. července, svolavatel shromáždění Robert Horváth hned na úvod oznámil, že nejde o protiukrajinskou demonstraci, ale o „protest za bezpečnost Romů“. Neboť jak se vbrzku ukázalo, z nechutných činů zde obviňovaní cizinci nebyli Ukrajinci, ale Moldavané, přičemž s Ukrajinci dosud měla místní komunita korektní vztahy, navíc některé ze zdejších starousedlíků ukrajinští podnikatelé najímali na pomocné práce. Jenže, jak popisuje on i několik dalších místních, situaci na shromáždění opanovali takzvaní „lajfkaři“. Tak v romské komunitě označují ty, co jsou populární díky svým příspěvkům na Facebooku, kde mají velkou sledovanost. „Lidi z jiných měst sem přijeli, pustili živé vysílání a vzali to do svých rukou. Udělali pochod, který ani neměl být. Jinak by to proběhlo úplně v klidu,“ podotkl k tomu jeden z účastníků shromáždění.

Podle sdělovacích prostředků se v Krupce toho dne na svolaném shromáždění, které policie monitorovala, mělo sejít kolem pěti stovek účastníků. Avšak svolavatelé akce uváděli, že před tím, než se dav rozešel, zde napočítali více než tisíc osob. Ve skutečnosti se totiž dav neustále rozrůstal, neboť v průběhu projevů nejrůznějších řečníků přicházeli z města další účastníci a do okolních ulic automobily svážely další a další Romy odjinud. Ti se po ukončení shromáždění v Krupce nakonec přemístili do nedaleké Bíliny, kde se při večerním pochodu městskou čtvrtí Teplické Předměstí vymezovali vůči Ukrajincům.

V Bílině toho dne totiž došlo ke sporu mezi romskými a ukrajinskými dětmi kvůli koloběžce, což následně vyústilo ve rvačku jejich příbuzných. Podle předsedy nově vzniklé Romské organizace Bílina se pak rychle mezi Romy rozšířila zpráva, že tu Ukrajinec škrtil romské dítě: „Romové reagovali jako v jiných městech a šli hned demonstrovat a dožadovali se, aby se to důkladně vyšetřilo a aby byl ten Ukrajinec potrestán.“ Vzhledem k tomu, že se zde Romové shromáždili spontánně, vedení města se o všem dozvědělo až ze sociálních sítí. Ovšem policie i tento dav monitorovala. „Policisté celou věc zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu výtržnictví,“ okomentoval mluvčí Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Kamil Marek bílinské události s tím, že se policie zabývá i okolnostmi a příčinami samotného incidentu.

Ovšem v Krupce šlo o něco jiného. „Je to spojené se záležitostí, která se stala u nás ve vchodu. Hovoří se o tom, že tam byly děti společně s těmi Moldavany ve sklepě a prý tam došlo k sexuálnímu obtěžování,“ líčil Seznam Zprávám počátek událostí v Krupce svolavatel úterního shromáždění Robert Horváth. Přičemž sám přiznává, že informace o obtěžování není potvrzena. „Opravdu nevíme, jestli k tomu došlo, ale ty děti o tom hovoří. Lidé prostě najednou začali postrádat děti, nevědělo se, kde jsou. Opravdu nevím, jestli to tak je, nebo není, nedokážu to potvrdit. Lidé takhle reagovali a stejně tak i já. V podstatě jsem se nechal strhnout davem.“ Mezi Romy podle něj zavládly silné emoce a situace vyústila v potyčku. „Byli tady ti cizinci, byla tady ta děcka. Najednou jsem slyšel obrovský kravál, oni začali utíkat a lidé za nimi. Na první pohled není vidět, kdo je kdo – jestli se jedná o Moldavana, nebo Ukrajince, takže jsme všichni měli za to, že to jsou Ukrajinci“, uvádí Robert Horváth.

Také bývalý taxikář, romský zpěvák Bartoloměj Girga, účastník pěvecké soutěže Česko Slovensko má talent, kterého romská komunita obdivuje, po tom co se sám zúčastnil pochodů v Krupce i Bílině, novinářům celou situaci kolem demonstrace v Krupce objasňoval: „Celé to převrátili proti nám. Nikdo neocení, že vlastně díky našemu kroku začala policie vyšetřovat případ, kdy Moldavci a Ukrajinci zatahovali děti do sklepa a nabízeli jim peníze za to, že se budou odhalovat,“ prohlásil Girga.

Bližší informace o událostech v Krupce novinářům poskytl i Marco Cavali, předseda politické strany Roma Luma, který se v úterý 18. července svolaného shromáždění osobně zúčastnil a se zástupci místní komunity vše probíral: „Údajně došlo k tomu, že se Moldavci společně s ukrajinskými přáteli opili a pak měli tahat mladé romské kluky do sklepa, kde mělo dojít k sexuálním nabídkám. To je pedofilie. Měli je snad zmanipulovat k orálnímu sexu i dalším praktikám, šlo o čtyři kluky. Maminka jednoho z nich včera podala trestní oznámení,“ řekl Cavali novinářům.

Je pravda, že k podání trestního oznámení již došlo a policie verzi o deliktu se sexuálním podtextem musí šetřit. „Zahájili jsme trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže,“ řekl mluvčí Marek. Zda policie stíhá Moldavana, kterého dříve obvinila z výtržnictví, či někoho dalšího, ale neupřesnil. „Z taktického hlediska se zatím nemůžeme blíže vyjadřovat, aby nebyl ohrožen nebo zmařen průběh trestního řízení,“ prohlásil Kamil Marek. K tomu později také dodal, že 33letého muže s moldavským pasem, který měl být s obtěžováním dětí spojován, už cizinecká policie vyhostila z Evropské unie. Důvodem pro to mělo být vyvolání rvačky, která se strhla před domem v ulici Karla Čapka na sídlišti Maršov.

Romové z Krupky ovšem mají pravdu v tom, že pokud by se výpovědi romských dětí zakládaly na pravdě, pak by tu nešlo o nějaké „výtržnictví“, nýbrž o § 202 Svádění k pohlavnímu styku:  Kdo nabídne, slíbí nebo poskytne dítěti nebo jinému za pohlavní styk s dítětem, pohlavní sebeukájení dítěte, jeho obnažování nebo jiné srovnatelné chování za účelem pohlavního uspokojení úplatu, výhodu nebo prospěch, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. Spáchá-li takový čin na dítěti mladším patnácti let, bude pachatel potrestán odnětím svobody až na pět let. Tedy v případě romských dětí v Krupce, mladších patnácti let, pokud by se skutečně muž s moldavským pasem tohoto činu dopustil, potrestán by měl být odnětím svobody až na pět let. Přitom tu však půjde dle § 203 o beztrestnost dětí: Dítě, které žádá nebo přijme za pohlavní styk s ním, své pohlavní sebeukájení, obnažování nebo jiné srovnatelné chování úplatu nebo jinou výhodu či prospěch, není pro takový čin trestné.

Otázkou však zůstává, jak by naše orgány měly řešit jejich rodiče, neboť ty se mají starat o řádnou výchovu svého potomka a nesou za jeho konání rodičovskou zodpovědnost. Kde se jedná o § 201 Ohrožování výchovy dítěte: Kdo, byť i z nedbalosti, ohrozí rozumový, citový nebo mravní vývoj dítěte tím, že mu umožní opatřovat pro sebe nebo pro jiného prostředky trestnou činností nebo jiným zavrženíhodným způsobem, nebo závažným způsobem poruší svou povinnost o ně pečovat nebo jinou svou důležitou povinnost vyplývající z rodičovské zodpovědnosti, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. A ze všech dostupných zpráv i výpovědí zástupců romské komunity, dokonce i z výpovědi jednoho z chlapců vyslýchaného večer 16. července místními Romy, zveřejněné na videu vyplývá, že zdejší děti do sklepní kóje nikdo násilím neodvlekl. A pokud se tam vydaly o své vůli, pak zřejmě proto, že hodlaly poskytnout pedofilovi jakési potěšení za odměnu. Ovšem zrovna tak tu může jít o pořádnou blamáž. Děti mohou lhát a ve skutečnosti si třeba všechno vymyslely, jako si celá řada dospělých Romů vymýšlí poplašné zprávy, zveřejňované na Facebooku.

Rozporuplným se však zdá být prohlášení mluvčího Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, který oznámil, že policie zahájila „trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže,“ přičemž v Krupce ze strany cizinců mělo dojít dle § 202 ke „svádění dětí k pohlavnímu styku“. Nebo snad mluvil o tom, že rodič dítěte, které „žádá nebo přijme za své pohlavní sebeukájení, obnažování nebo jiné srovnatelné chování úplatu nebo jinou výhodu či prospěch“, by mohl být pro zanedbání výchovy dítěte potrestán odnětím svobody až na dvě léta? Inu, pokud by takto Policie ČR postupovala vždy a všude, nemohli bychom se ve vyloučených lokalitách či ghettech setkávat s případy dětské prostituce, dosud u nás zamlčované, na což v závěru loňského roku upozornil server iDnes. Neboť naši politici, ale i romské iniciativy se drží hesla: co oči nevidí, to srdce nebolí.

Ale vraťme se k protestnímu shromáždění v Krupce. Je pravda, že řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování informací. To však nejsou ti, kterým se mezi Romy dostává sluchu. Toho se dostává především těm, kdo jsou aktivní na Facebooku, co využívají princip živého vysílání. Těm oni věří. Jako věří těm, co jim do hlavy vtloukají, že na Ukrajině dochází k pogromům na Romy. Tomu se však nelze divit, když je server Romea.cz na svých stránkách upozorňuje na video z údajného pogromu (pod čímž se rozumí masové pronásledování a vraždění skupiny obyvatel jiného náboženského přesvědčení, nebo příslušníků jiné etnické skupiny), na kterém Ukrajinci měli nahánět malé romské děti, házet po nich kamení a stříkat slzný plyn. Tedy i v případě Romea.cz platí, že kdo seje vítr, sklízí bouři.

Jenže čím pak celý rozbor výše zmiňovaných událostí zakončit. Inu, nejspíše tím, co říká kritik velkých romských neziskovek Marco Cavali: „Romská a ukrajinská komunita spolu v nějakém určitém procentu nevycházejí a ani vycházet nebudou, to platí i z historie. Teď se ukazuje i to, že Romové se nebojí. Nebojí se policie ani soudů. Čelí výhrůžkám trestním stíháním, pan Rakušan na Twitteru dokonce sděluje, kolik policie řeší případů. Romská komunita se ale justice nebojí, máme v tom praxi a zkušenosti. Zatím to je jenom taková příprava na peklo. Bude se to stupňovat, protože ty útoky na nás pořád budou,“ prohlásil zakladatel politické strany Roma Luma, v překladu Romský svět.

 

 

                    

 

 

 

 

 

 

 

        

 

                         

 

 

 

 

Autor: Karel Wágner | úterý 25.7.2023 9:09 | karma článku: 25,28 | přečteno: 1167x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,38 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista