Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael bude hledat krtky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu 14. října oznámila, že EU s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy.    

Nově to bude 75 milionů eur (1,85 miliardy Kč) s tím, že Evropská komise zajistí, aby se pomoc dostala jen k opravdu potřebným. Jak se k nim dostává, ukazuje nejnovější případ rozkradené pomoci z pondělí 16. října, kdy z areálu Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) zmizelo v Gaze palivo a další materiál. V nákladních vozech je odvezli lidé, kteří vystupovali jako zástupci tamního ministerstva zdravotnictví, jež je pod kontrolou hnutí Hamás. „Palivo a další materiál UNRWA je uchováván striktně pro humanitární účely a jakékoli použití těchto zdrojů pro jakékoli jiné účely je důrazně zapovězeno,“ prohlásil Úřad pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě v původní informaci o krádeži.  

Izrael se v minulých letech marně snažil zabránit tomu, aby stavební materiál financovaný z humanitární pomoci Palestincům končil v rukou Hamásu, který ho následně používal ke stavbě tunelů, nabízejícím militantním skupinám výhodu v asymetrickém válčení, neboť tunely negují některé technologické výhody pokročilejší izraelské armády. Hamás se už v roce 2021 chlubil tím, že pod Gazou vybudoval 500 kilometrů tunelů, pokrývajících většinu palestinské pobřežní enklávy o rozloze 365 kilometrů čtverečních. Co odlišuje tunely Hamásu od tunelů al-Káidy v horách Afghánistánu nebo Vietcongu v džunglích jihovýchodní Asie je to, že Hamás svoji podzemní síť vybudoval pod jednou z nejhustěji osídlených oblastí na světě.Tunelová válka však není novinkou a při úsilí čelit takovéto hrozbě se v minulých letech spojil Izrael se Spojenými státy, aby využil i jejich zkušeností.

Načež se inženýři pustili do vývoje systému pro odhalování tunelů, nazývaného Podzemní železná kupole (Underground Iron Dome). Tento sofistikovaný systém dokáže odhalovat tunely za pomoci senzorů, detekujících vyhodnocované podzemní vibrace. Nově vyvinuté zařízení obsluhuje bojový ženijní sbor (Baret Combat Engineering Corps), konkrétně jednotka Yahalom, určená pro speciální operace. Technologie pro odhalování podzemních chodeb přesahuje čistě vojenské aplikace a celý systém tak může sloužit třeba k likvidaci tunelů, používaných k pašování drog přes americko-mexickou hranici, které trápí Američany. Ti v dubnu 2016 dokonce objevili tunel, táhnoucí se z Mexika až do San Diega v Kalifornii.  Ale není bez zajímavosti, že v červnu 2018 izraelská armáda v Pásmu Gazy zničila již tunel, který byl, na rozdíl od jiných tunelů Hamásu, vybudován pod vodou.

Pásmo Gazy, ze kterého se v roce 2005 stáhl, nechce Izrael okupovat, ale potřebuje tam zlikvidovat všechna sídla a celé vedení Hamásu. Výhoda dosavadní fáze války vedené proti palestinským teroristům ze vzduchu byla v tom, že izraelským vojákům v Pásmu Gazy nehrozilo vážné nebezpečí, neboť Hamás nemá žádnou efektivní protivzdušnou leteckou obranu. Jenže Hamás svá centra vybudoval v podzemí a tak Izraelci budou muset (až to vývoj situace dovolí) přistoupit k pozemní operaci, kdy nakonec upřednostní svoji bezpečnost před bezpečností Palestinců, neboť Hamás své podzemní centrály záměrně buduje pod civilními objekty. Tedy izraelská armáda bude muset, jak říkají experti, v Gaze „vyhubit krtky“, přičemž při nácviku některých úderů využívají speciální jednotky technologie virtuální reality k simulaci bitevního pole v tunelech Hamásu pod Gazou.

Jinak řečeno, izraelská armáda čelí obrovské výzvě: jak neutralizovat v Gaze zakořeněného, ??dobře připraveného a vynalézavého nepřítele, který si postavil armádu pro městské válčení, s podzemními chodbami uprostřed civilní infrastruktury, pod desítkami škol, nemocnic, mešit a obytných budov. Kdy například jedno z jeho hlavních velitelských a řídicích center se nachází pod přeplněnou nemocnicí al-Shifa v Gaze, odkud vede síť podzemních tunelů, protínajících 40 kilometrů dlouhou pobřežní palestinskou enklávu. Přičemž Izrael nemá všechny potřebné informace o jejich poloze, trasách a činnosti, která se v nich odehrává. A jak říká Daphné Richemond-Barak z Reichman University: „Tunely v Gaze jsou mocným ekvalizérem, který neutralizuje vynikající zbraně, taktiku a technologii Izraelských obranných sil.“

Izrael už jednou, totiž v roce 2014, zahájil pozemní útok na Gazu s tím, že tu bude likvidovat podzemní chodby. Po ukončení mezinárodně kritizované izraelské operace, během které byla se zemí srovnána velká část čtvrti Šidžajáh, kde zemřeli desítky civilních obyvatel, však Hamás výstavbu nových tunelů ještě zintenzivnil. Jeden z dalších, nedostavěných tunelů, byl  pak na podzim 2017 odhalen poblíž palestinského Chán Júnisu po varování agentury OSN. Její personál se totiž obával, že tu chodba ústí pod školou, kterou v Pásmu Gazy provozuje UNRWA (Úřadu pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě). Agentura OSN následně budování tunelů pod školou a dalšími civilními objekty odsoudila: „Přítomnost tunelu pod zařízením, které je z hlediska mezinárodního práva nedotknutelné, je nepřijatelná. Ohrožuje tak děti i zaměstnance agentur,“ uvedl tehdy úřad OSN.

Pásmo Gazy je rozlohou menší než Praha a žije v něm zhruba 2,3 milionu lidí. Izraelská armáda sice opakovaně vyzývala civilisty žijící na severu Pásma Gazy, aby odešli na jih od údolí Vádí Gaza, proti tomu však protestovalo vedení OSN s tím, že přemístění více než milionu lidí by vedlo k „ničivým humanitárním následkům“. Ovšem v útěku na jih Palestincům brání především Hamás, který v místech, kde vybudoval nejhustší síť tunelů, přezdívanou „metro“, potřebuje co nejvíce civilního obyvatelstva, na které by izraelská armáda, alespoň do jisté míry, měla při likvidaci tunelů brát ohledy.

Egyptská vláda i egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí sice odmítají vpustit na své území na jih prchající Palestince, avšak podél krátké hranice s Pásmem Gazy u města Rafáh, jak na to upozornil i Břetislav Tureček z centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha, buduje v tichosti Egypt koridory. Kam by mohly přicházet až desítky tisíc Palestinců při další fázi války Izraele s Hamásem, napojeným na původně egyptské Muslimské bratrstvo.

Izraelská armáda během noci ze čtvrtka na pátek zaútočila na pozice Hamásu, kdy letadly likvidovala více než sto operačních cílů teroristických organizací v Pásmu Gazy, zničila šachty do tunelů, sklady munice a desítky operačních velitelství, přičemž se jí podařilo odvrátit další raketový útok na Izrael.

 

Hamás v roce 2021 potvrdil, že pod Gazou již vybudoval 500 kilometrů tunelů pokrývajících většinu pobřežní enklávy o rozloze 365 kilometrů čtverečních. Systém tunelů je tak rozsáhlý, že jej někteří experti, včetně izraelských obranných sil, nazývají „metro“. 

 

 

Autor: Karel Wágner | pátek 20.10.2023 9:09 | karma článku: 27,19 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,38 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista