Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrůzy války v Gaze

Jako každá válka i ta v Gaze má za následek mrtvé a raněné. Jenže my ani pořádně nevíme jak to tam probíhá a co všechno se tam děje.    

K tomu si podle některých novinářů máme udělat „co nejpestřejší mediální obrázek“ a teprve pak můžeme „zaujmout objektivní stanovisko“. Popravdě řečeno, jako když s těmi, co shazují bomby na Gazu, nesouhlasí všichni obyvatelé Izraele, tak ani všichni obyvatelé Pásma Gazy, i když je celá tato enkláva pod jeho nadvládou, nejsou islamisté z Hamásu. Jenže se tam válčí. A to nejenom prostřednictvím smrtonostných zbraní, ale i prostřednictvím médií. Tedy v případě zdejšího ozbrojeného konfliktu Hamás (podobně jako Rusko na Ukrajině) vedle kalašnikovů a raket spoléhá i na jím a jeho stoupenci šířené zprávy. A pokud si někdo hodlá udělat „co nejpestřejší mediální obrázek“, nutně tak kromě objektivních informací ve sdělovacích prostředcích a na internetu narazí i na záměrně šířené a z čisté naivity přebírané falešné zprávy.

Jak říká Achiya Schatzová, šéfka organizace FakeReporter: „Hamás přišel vyzbrojen nejen zásobníky do svých pušek, ale také plnou baterií v telefonu. Plně chápali, že jim jde o teroristický útok nejen v reálném světě, ale i na internetu, aby oslavili svůj čin a ovládli narativ.“ A podle expertů Hamás již masivně navýšil počet svých příznivců. S ohledem na to, že jeho propagandu hlavní sociální sítě včetně Facebooku, Instagramu, TikToku nebo X zapovídají, používá Hamás k šíření příspěvků nemoderované telekomunikační platformy v čele s Telegramem. Ačkoli právě zde Hamás publikuje svá nejnásilnější videa, nemusí se obávat jejich odstranění. Majitel Telegramu, ruský miliardář Pavel Durov minulý týden prohlásil, že platforma „významně neposiluje propagandu“, nýbrž představuje „jedinečný zdroj informací z první ruky“. A jak říká bezpečnostní analytik Brian Fishman ze společnosti Cinder, je pro islamisty „velmi důležité, když můžou své poselství předat širšímu okruhu lidí. A někteří z těchto lidí se stanou multiplikátory jeho síly, protože tento materiál převezmou a zveřejní ho na dalších platformách. Je to model, který jsme viděli u Islámského státu.“

O jeden z příkladů fake news se zasloužila Hannah Hoexterová, tisková mluvčí Lékařů bez hranic ve Velké Británii, která v úterý 17. října zveřejnila příspěvek, kde o nemocnici al-Ahlí, i u nás náležitě medializované, říká že „nic neospravedlňuje tento šokující útok na nemocnici a jejích mnoho pacientů a zdravotníků, stejně jako na lidi, kteří tam hledali úkryt.“ K tomu přidala i citaci britsko-palestinského chirurga, působícího v Gaze: "Operovali jsme v nemocnici, došlo k silné explozi a strop spadl na operační sál. Tohle je masakr," tvrdí v jejím příspěvku doktor Ghassan Abu Sittah, jeden z Lékařů bez hranic. Dokonce i server BBC zveřejnil článek s titulkem „Výbuch v nemocnici ve městě Gaza zabil stovky zdravotníků“, v němž je uvedeno, že krátce po výbuchu v úterý večer lékař Abu Sittah řekl: „Operovali jsme v nemocnici, došlo k silné explozi a strop spadl na operační sál." A že jiný lékař redaktory BBC informoval o tom, jak 80 procent nemocnice bylo vyřazeno z provozu a odhaduje, že tisíc lidí zde bylo zabito nebo zraněno.

Ovšem v al-Ahlí ve skutečnosti nebylo zabito nebo zraněno tisíc lidí a na budovu nemocnice nedopadla žádná letecká puma, ba ani raketa islamistů, tedy strop této nemocnice se nemohl zřítit, natož aby tam bomba zabila stovky palestinských zdravotníků... Britská veřejnoprávní stanice BBC již přiznala, že udělala chybu, když informovala, že nemocnice al-Ahlí  byla bombardována při izraelském náletu a zveřejnila opravu na svých webových stránkách s tím, že bylo „špatné“, když korespondent BBC Jon Donnison spekuloval o tom, kdo udeřil v nemocnici způsobem, jakým to udělal. Prohlášení přichází poté, co BBC čelila kritice za to, že odmítla označit bojovníky Hamásu za teroristy a místo toho použila tzv. politicky korektní termín „militanti“, přestože byl ve Spojeném království roku 2021 Hamás uznán za teroristickou organizaci.

Řada komentátorů z řad lidskoprávních organizací k dění v Gaze zaujímá zdánlivě neutrální stanovisko v tomto smyslu: „Hamás předvedl nevídanou brutalitu, ale odpovědí nemůže být masové vraždění civilistů, zvlášť když je zaštiťováno humanitou.“ Ale opravdu se izraelská armáda dopouští „masového vraždění civilistů“ či „válečného zločinu“, když bombarduje stovky nejrůznějších objektů v Gaze? Opravdu se jedná o záměrné útočení na civilisty? Určitě ne. Ve skutečnosti v Gaze šlo vždy o vybrané ryze vojenské cíle a v případě budov nikdy nejsou bombardovány celé městské čtvrti. Tedy za celou dobu se izraelské letectvo ani jednou neuchýlilo ke kobercovým náletům, ke kterým se při bitvách na Blízkém východě ještě před pár lety uchylovaly jiné armády. A každý, kdo není slepý a hluchý, už dávno pochopil, že Hamás využívá civilisty jako živé štíty a záměrně ukrývá své zbraně či další materiál v rezidenčních čtvrtích.

Přesto Amnesty International  v případě Gazy neustále hovoří o tom, že Izrael útočí na civilisty včetně dětí, což podle mezinárodního humanitárního práva je nezákonné. Neboť ženevské úmluvy z roku 1949, kterými se řídí ozbrojené konflikty a které Izraelci ratifikovali v roce 1951 uvádějí, že děti musí být chráněny a musí s nimi být zacházeno humánně. Což se však obzvláště vztahuje na děti 7. října mučené, podřezávané a upalované Palestinci pod prapory Hamásu. Naproti tomu, jak i právní expert prof. Stefan Talmon, ředitel Institutu pro mezinárodní právo na Univerzitě v Bonnu říká: „Pokud se Hamás schovává ve školách, mešitách, nemocnicích a řídí odtamtud velitelská centra, pak se z těchto míst stávají legitimní vojenské cíle.“ Ovšem i přes všechny komentáře lidskoprávních organizací celou situaci současného ozbrojeného konfliktu nakonec nejlépe vystihuje citát bývalé izraelské premiérky Goldy Meirové: „Nemůžete vyjednat mír s někým, kdo vás přišel zabít.“

I když Izrael před každým náletem obyvatele Gazy varoval a opakovaně je vyzýval, aby opustili dané oblasti, jejich obyvatelé zde mnohdy zůstávali ze vzdoru či proto, že jim v tom Hamás bránil. Jenže žádná bomba nerozliší civilní obyvatele od bojovníků Hamásu či „hodného“ Palestince od „militantního islamisty“. A tak zde dochází, jako v každé válce, ke ztrátám na životech civilních obyvatel, kteří zde žijí pod nadvládou Hamásu. Jenže tam, kde letectvo ničilo odpaliště raket, sklady munice a operační velitelství Hamásu, umírali především ti, kteří s Izraelem válčí. Jako když izraelská armáda, při dosud nejsilnějším bombardování severní části Gazy za poslední dva týdny, udeřila v noci na pondělí 23. října na doupata Hamásu poblíž mateřské školky, mešity i budovy OSN. Což ani v nejmenším nemělo nic společného se záměrnými útoky na civilisty, které jsou podle mezinárodního práva nezákonné.

V této souvislosti je třeba zde zmínit fakt, že v neděli 22. října obyvatele Gazy prostřednictvím zpráv na jejich mobilní telefony a rozhazovaných letáků Izrael znovu varoval, že pokud zůstanou v severní části pásma, mohou být považováni za komplice teroristů z hnutí Hamás. "Naléhavé varování pro obyvatele Gazy. Vaše přítomnost na sever od Vádí Gazy ohrožuje váš život. Kdokoli se rozhodne neopustit sever Gazy a neodejde na jih od Vádí Gazy, může být identifikován jako spolupachatel v teroristické organizaci," stojí na letáku psaném v arabštině, jak uvádí CBCNews.

Palestinské úřady, spravované Hamásem, vydaly prohlášení, že od začátku konfliktu při izraelském bombardování Pásma Gazy celkový počet mrtvých překonal hranici 4 600, včetně dětí. Dalších více než 13 000 obyvatel Gazy podle Hamásem zveřejněných údajů bylo při ostřelování pásma zraněno. Tedy pokud do dnešního dne ve vybombardovaných budovách či pod jejich troskami v Pásmu Gazy, jak o tom informují palestinské zdroje, byly nalezeny tisíce mrtvých lidí (kdy však v případě některých náletů namísto desítek či pouhých jednotlivců jich jsou Hamásem uváděny stovky), zůstává otázkou, kolik mezi nimi bylo těl militantních islamistů. Nejde jen o vojenské křídlo Hamásu v černých uniformách a v maskáčích, ale i o ty v běžném, civilním oblečení, co na fotkách rádi pózují s nějakou zbraní, třeba i s ručním protitankovým raketometem RPG. A ruku na srdce: kdo z nás, znepokojených množstvím v Gaze umírajících lidských bytostí, si takovouto otázku položil?

Přitom ztráty v řadách Hamásu budou jistě nemalé. Vždyť jenom při hranicích s Pásmem Gazy, kde 7. října došlo k bezprecedentnímu útoku na izraelská sídla, následně dle oficiálních údajů při sčítáni mrtvých na obou stranách, dle mluvčího izraelské armády Richarda Hechta bylo nalezeno 1 500 těl bojovníků Hamásu. Tedy v posledních dvou týdnech při všech těch cílených úderech v Pásmu Gazy muselo izraelské letectvo eliminovat velké množství teroristů z Hamásu a Islámského džihádu. Kdy jsou jejich nalezená těla zdejšími úřady započítávána do celkového počtu Palestinců, v Pásmu Gazy usmrcených izraelskými nálety.

Blízký východ je plný recyklovaných fotek a fake videí, kdy novinářům pravda klouže v ruce jako úhoř a kdy se západní média mnohokrát spálila kvůli informacím, které jim tam byly podstrkovány, jak  o tom píše Milan Vodička ve svém článku na iDNES. Nikdo snad nebude zpochybňovat fakt, že v každé válce a při každém bombardování města zahynou i děti. Přičemž také bojovníci Hamásu mají malé děti, jejichž bolesti a utrpení se může vysmívat jen největší hlupák. Ovšem objevují se zde i „aktuální“ snímky ilustrující utrpení dětí, které jsou ve skutečnosti odjinud. Například redakce USA Today zjistila, že snímek sdílený i americkou kongresmankou Ilhan Omarovou, byl ve skutečnosti pořízen roku 2013 v Sýrii a otiskl jej National Geographic. Jiné snímky podobného rázu, prezentované jako nově nasnímané v Gaze, jsou z Iráku, některé z Afghánistánu.

Výjimkou nejsou ani fake videa na způsob záběrů natáčených Bílými přilbami před pár lety v Sýrii, kdy těžce zraněný Palestinec leží bezvládně na nosítkách, aby z nich v jiném záběru pak pružně seskočil, nebo když mrtvého Palestince natočí dron jak píše esemesku. Jindy muž ve stejném oblečení na jednom záběru odklízí trosky a na druhém je on sám z těchto trosek odnášenou obětí. Ovšem Palestinci tvrdí, že tohle všechno je izraelský výmysl a kompromitující videa vyrábějí prolhaní Izraelci. Jako to, na kterém palestinští mladíci nesou z trosek vyproštěného raněného, přičemž jeden z nich se kucká smíchy.

Více než 1 milion Palestinců již uprchl ze svých domovů na severu Pásma Gazy a 60 procent z nich se nyní podle OSN nachází v cirka 14 kilometrů dlouhé oblasti jižně od evakuační zóny, někteří z nich bez vody a jídla. Ovšem prchající Palestince na své území nechce vpustit Jordánsko, ani Egypt. Egyptský ministr zahraničí Sameh Shoukry řekl západním diplomatům, že Egypt bude dodávat humanitární pomoc do Gazy, ale bude odolávat jakémukoli tlaku na přijetí Palestinců. Vysoký egyptský bezpečnostní činitel dokonce agentuře AP řekl, že Egypt přijal „bezprecedentní opatření“, aby zabránil narušení svých hranic s Gazou a že na hranici již byly rozmístěny tisíce příslušníků bezpečnostních sil.

A jak uvedl deník Financial Times, vysoký egyptský představitel svému evropskému protějšku údajně řekl: „Chcete, abychom přijali milion lidí? Tak já je pošlu do Evropy. Tolik vám záleží na lidských právech, no tak si je vezměte“.                    

 

 

Autor: Karel Wágner | středa 25.10.2023 9:09 | karma článku: 24,57 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,38 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista