Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.     

Dosavadní výsledky hodnocení zdrojové přiměřenosti elektrizační soustavy nasvědčují tomu, že po roce 2030 pocítíme nedostatek zdrojů elektrické energie. Dnes je sice Česká republika vývozcem elektřiny, to se však může rychle změnit a můžeme se, jak říkají odborníci, stát „rizikově importní" s předpokladem velké závislosti na dovozu elektřiny, a to i při podobně silném deficitu u našich sousedů. Jak rychle se nedostatek výroby elektřiny projeví a jak bude velký, závisí na tom, jak rychle bude u nás postupovat plánovaná dekarbonizace. Pokud například nabere na razanci přechod na elektromobilitu spolu s masivním zaváděním tepelných čerpadel, pak tu spotřeba elektřiny přes snahu o úspory markantně poroste. Přitom však zelení aktivisté bez ohledu na to, jaké to bude mít dopady na naši energetiku i celou společnost, dělají vše proto, aby se co nejrychleji odstavily všechny uhelné zdroje, i když nás jejich dehonestace jaderné energetiky přivedla do situace, kdy nemáme za uhelné zdroje nízkoemisní náhradu.     

Po měsících intenzivních jednání v Bruselu o návrhu dekarbonizace průmyslu pro urychlení přechodu na klimatickou neutralitu v rámci  zákona Net-Zero Industry Act (NZIA) se však Rada EU a Evropský parlament 6. února letošního roku konečně dohodly na označení jaderné energie za strategickou technologii pro dekarbonizaci EU. Jinými slovy, Evropská unie tak zařadila jaderné elektrárny jako spolehlivý a udržitelný systém čisté energie mezi strategické obnovitelné zdroje energie, kdy dohoda zahrnuje jak dnes užívané jaderné technologie, tak i budoucí technologie 3. a 4. generace, malé modulární reaktory (SMR) i pokročilé jaderné reaktory (AMR). Což se ani trochu nelíbí zeleným aktivistům, nejenom u nás, ale i v sousedním Rakousku a Německu, kde jim stejně tak jako kapitalismus v žaludku leží i jaderné reaktory. K čemuž se váže jejich rčení „vybírat mezi jádrem a uhlím je jako volit mezi morem a cholerou.“

Bude ale třeba si pro úplnost zde připomenout náš solární boom, který spustila v roce 2005 vláda přijatým opatřením, znemožňujícím významně snížit výkupní ceny energií z obnovitelných zdrojů. V letech 2008 a 2009 pak cena solárních technologií rychle klesala, zatímco výkupní cena za kWh vyrobené elektrické energie se fakticky neměnila. Výhodné podmínky využila ke stavbě solárních elektráren řada spekulantů, kdy se náklady na budování těchto elektráren následně projevily (a dosud částečně projevují) zvýšením ceny za elektrickou energii, dodávanou domácnostem i firmám. Díky pasivitě tehdejší vládní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se přistřihnout křídla solárním baronům v jejich rozletu podařilo až přijetím novely příslušného zákona za další vlády, která výkupní ceny elektřiny vysoce ziskovým zdrojům přestala garantovat, později se pak přistoupilo i k zavedení solární daně.

Přičemž vliv na rychlejší návratnost investice do fotovoltaiky kromě ceny samotných solárních technologií má i cena elektřiny, nám účtovaná distributory. Ta v roce 2022 zaznamenala nebývale velký růst, což vyvolalo nový, i když trochu jiný boom fotovoltaických elektráren. Kdy si fotovoltaické panely na střechy svých domů začali pořizovat i lépe situovaní majitelé elektromobilů, neboť díky nové technologii nabíjecích stanic pro domácnosti si mohou baterie elektromobilů v garáži dobíjet solární energií, kterou teď mají, jak si pochvalují, téměř zadarmo. Do hry u nás však vstoupila i takzvaná regulovaná složka ceny elektřiny s podporou obnovitelných zdrojů energie (POZE), kterou určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ), kvůli níž si budou letos muset všechny domácnosti za odebíranou elektřinu připlatit.

Ovšem v případě zelených aktivistů za prosazováním fotovoltaických elektráren oproti solárním baronům nestojí zisky, nýbrž ideologie. Notičky jim k tomu svého času připravil Milan Smrž, chemik a vynálezce, v roce 2003 zvolený viceprezidentem evropské asociace EUROSOLAR pro obnovitelnou energii. Nikoho asi nepřekvapí, že pak hořekoval nad tím, jakou že je ropa „krví válek a jejich příčinou“. Neboť dle jeho vyjádření „tanky, letadla i výbušniny, všechno jsou spotřebitelé ropy a dalších fosilních zdrojů. Je to dnešní analogie antické doktríny o potřebě dalšího zlata potřebného pro zaplacení vojáků, kteří by přinesli další zlato. Ropa a její deriváty jsou třeba pro vedení válek, jež se vedou pro zajištění další ropy.“ Skutečnou perlu však představuje jeho tvrzení, že „jaderná energie je slepá ulička“, kdy také říká, že „máloco je tak nakrátko spojeno s válkou a násilím, jako jaderná energie“.

To ale není jeho jediná obehraná písnička. Neboť poté, co v březnu 2011 díky rozsáhlému zemětřesení, následovanému vlnou tsunami, došlo k poškození atomové elektrárny ve Fukušimě, varoval před budováním dalších jaderných elektráren u nás s tím, že „položku naprosto nedozírné výše představují ceny potenciálních havárií. Provozovatelé nemají pojištění ani aktiva, kterými by bylo možno škodu hradit. Ceny havárií navíc vůbec nejsou konečné. Radiační zátěž je dlouhodobá, následky jen stěží odhadnutelné. Následky poškozování genetického kódu, základního a nenahraditelného lidského bohatství nelze vůbec odhadnout. V takovém případě ceny dlouhou dobu porostou a zaplatí je veřejnost.“ Zde však ani slůvkem nezmínil nukleární medicínu, která k diagnostice a terapii chorob využívá radiofarmaka a kdy ionizující záření nejenže umožňuje realizaci významných diagnostických (především zobrazovacích) metod, ale představuje i jeden z hlavních prostředků léčby zhoubných nádorů. Nemluvě o tom, že radioaktivita nachází využití i v průmyslu. Ovšem u řady aktivistů výhrady ke zdrojům energie souvisí s jimi protěžovanou elektromobilitou.

Čistě elektrický vůz (BEV) totiž získává veškerou potřebnou energii ze soustavy elektricky propojených článků, případně jen něco málo z rekuperace, kdy je soustava dobíjena přes brzdový systém vozidla regenerativním brzděním. Nemá tedy žádný spalovací motor (ICE) a jeho elektromotor využívá jen energii z baterie, složené z malých bateriových článků, co tvoří bateriové moduly, stavební bloky každé takovéto baterie, která se dobíjí připojením k externímu zdroji elektřiny, tedy zásuvce nebo nabíječce. Jen takovéto vozy splňují kritéria individuální elektromobility, neboť hybridní elektromobily (HEV) sítem obnovitelných zdrojů neprojdou. Popravdě řečeno, i když si to leckterý uživatel elektromobilu neuvědomuje, je elektromobilita, jako jedna z větví košatého stromu Green Dealu, ve skutečnosti bytostně spjata s energií pocházející z obnovitelných zdrojů, tedy s takzvanou zelenou elektřinou. Tak jako nebude Green Dealu bez elektromobility, nebude ani elektromobility bez obnovitelných zdrojů, kde aktivisté preferují solární a větrné elektrárny. V případě pohonu elektrických vozů mohou sice existovat výjimky, jako zelený vodík či zelený amoniak v palivových článcích (FCEV), ty ale budou sehrávat podružnou roli.

Je obecně známo, že Jaderná elektrárna Temelín se dvěma bloky jako spolehlivý, nízkoemisní zdroj elektřiny, vyrábí spoustu energie, kterou potřebujeme pro dekarbonizaci a tedy i k přechodu na elektromobilitu, nebo k zavádění tepelných čerpadel namísto kotlů na tuhá paliva. O zprovoznění Temelína sice s definitivní platností rozhodla vláda Václava Klause na jaře roku 1993, ale provoz tam byl zahájen až v novém tisíciletí, přičemž skutečně dokončen a zkolaudován celý objekt byl v roce 2006. Neboť naši sousedé kvůli Temelínu několikrát zablokovali česko-rakouské hraniční přechody a málem i vstup České republiky do Evropské unie, kdy nakonec spor urovnal Melkský proces a Bruselský protokol, který určoval, jak budou oba státy spolupracovat v otázce jaderné bezpečnosti. A tak o tom, zda si můžeme dovolit stavět další takovéto elektrárny či další jaderné bloky, se u nás v minulých letech sice diskutovalo, ale jen opatrně. Dnes je už jiná situace, neboť i pracovní návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona u nás se nesla v duchu jednání o jaderné energetice. Ale nechvalme dne před večerem. Hlasy odpůrců jaderného štěpení, podle nichž „podpora jaderné energie znamená obrovskou chybu“, tu ještě neutichly. Ještě od nich uslyšíme, že „reaktory představují stále nebezpečí do budoucna. Lidské chyby lze snad snížit, i když ne zcela odstranit. Přibývající přírodní pohromy ale odvrátit nelze.“

Inu, není nad to v rámci protěžování té jedině správné energie udržovat lidi ve strachu z ropných válek a karambolů v atomových elektrárnách. Je přece nad slunce jasné, že pokud se přihrne na Temelín vlna tsunami, dojde tam k havárii s nedozírnými následky. A aby k takovému neštěstí dojít nemohlo, je třeba Temelín co nejrychleji odstavit a jeho bloky nahradit slunečním svitem, podobně jako je tomu v původně jaderné elektrárně Zwentendorf v Rakousku, kde namísto reaktorů dnes elektřinu vyrábí solární panely. Pokud totiž po světě díky změnám klimatu, zapříčiněným emisemi, neustále přibývá přírodních pohrom, pak jedině takto můžeme haváriím v jaderných elektrárnách předcházet. 

 

Post scriptum: Aby nedošlo k omylu - závěr tohoto článku tvoří literární forma, zvaná ironie. Ta slouží k obohacení vyjadřovacích schopností a jejím principem je zvýraznit absurditu toho, co je již samo o sobě absurdní nebo rozporuplné.

Video: Jak přežít tsunami

 

 

Autor: Karel Wágner | čtvrtek 7.3.2024 9:09 | karma článku: 12,64 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,38 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nám to Číňané nandali

Tedy hlavně propagátorům elektromobility, kterých je u nás už tolik, že to až vypadá, jako by elektromobil patřil do každé rodiny.

21.2.2024 v 9:09 | Karma: 23,84 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista