Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete vidět na vlastní oči filipínskou psychochirurgii ?

Co je to vlastně psychochirurgie? Tento termín vědecká obec i širší veřejnost zná, jeho definici formuloval prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc., jako působení na duševní poruchy a choroby operačním výkonem na mozku (dnes i gama nožem), coby nejradikálnějšího způsobu léčby dušev­ních po­ruch. My však bu­deme pátrat po jiné psychochirguii - značně krvavé pychochirurgii filipín­ské, kterou filipínský léčitel praktikuje bez skal­pelu nebo nože, břitvy, žiletky či jiných nástrojů.

Na internetu se na webových stránkách, určených masérům, můžete dnes dočíst o tom, že se i u nás vyu­žívá léčení filipínskou metodou pomocí "zemského magnetismu, nebo také psychochirur­gie". V současnosti je údajně jejím nejznámějším učitelem filipínský reverend Alex Orbito, od kte­rého tuto schopnost převzal Dr. Ladislav Hodek a vyučuje ji v Čechách a na Slovensku (Asociace reiki ČR a SR). Tato filipínská metoda má mít cel­kem 4 úrovně, a i když se do povědomí veřejnosti díky médiím dostala především úroveň čtvrtá, coby chirur­gické zásahy bez použití nástrojů (ho­lýma rukama), vyučuje se zřejmě v našich podmínkách pouze 1. - 3. úroveň. A na webu někte­rých našich léčitelů můžete objevit v databázi jejich odborné způsobilosti i Se­minář filipín­ského léčitele Alexe Orbita. Je tedy pro nás Alex Orbito psychochirurgem "par excellence" (především, hlavně, či v pravém smyslu slova). Aby však nedošlo k omylům, pro přesnost podotýkám: pokud je zde řeč o psychochirurgii, jde nám výhradně o fe­nomén psychochirurgie filipínské, tedy bez užití nástrojů, kdy psychochirurg proniká do tkání po celém těle pacienta holýma rukama.


Přečtěte si také článek
Krvavá filipínská psychochirurgie opět na scéně. Je to podvod nebo zázrak?.
na Zdraví iDNES.cz.


Ve skutečnosti na Filipínách žilo či žije mnoho jiných slavných healerů (léčitelů), někdy též ozna­čovaných anglickým termínem "faith healers", pověstných svými krvavými i nekrvavými psychochi­rurgickými výkony. Ale v době, kdy jsem měl poprvé možnost shlédnout autentické záběry z filipín­ských operací, mne upoutal léčitel Alex Orbito. Nejen proto, že byl snad psychochirurgem nej­věhlasnějším, svým přesvědčením údajně hluboce věřící, i když tehdy ještě neužíval titulu reve­rend (neakademický titul duchovního). Charismatický Alex Orbito se ve středu mého zájmu ocitl pře­devším proto, že filipínské psychochirurgy reprezentoval z titulu své funkce prezidenta Asoci­ace filipínských léčitelů. A proč chodit za kováříčky, když můžete za kovářem ?

Měl jsem tehdy k dispozici zde pro vás nahraný vieodokument, který na Filipínách natočil Jiří Roškot, později i několik knih o psychochirurgii, které jsem nakonec rozdal. Ze všeho nejdříve jsem se po shlédnutí pro nás tehdy šokujících autentických záběrů psychochirurgie (uspořádal jsem klubové promítání, na kte­rém nám jedna z přítomných lékařek málem omdlela) musel rozhodnout, čemu dát přednost. Otázka stála tak, zda skutečně Orbito pronikne prsty přes kůži až do břišní dutiny (šlo by tak o exis­tenci nám neznámého jevu) a zabývat se problematikou pooperační sepse, řešit problematiku uzdravení pacientů a další horu jiných "neznámých" pro naše chirurgy a anatomy, nebo objasnit trik, kterým Orbito jen oklame při své operaci pacienty i přítomné diváky. Nakonec jsem ale začal tím, že jsem vyzpovídal všechny mi známé svědky i dvě tehdy mi známé pacientky, které obětovaly veškeré úspory na to, aby mohly podstoupit Orbitovu operaci na dalekých Filipínách. Ovšem výpo­vědi pacientek, ani nejrůznějších očitých svědků, nepřinesly nic nového. Z těchto roz­hovorů jsem žádné podstatné informace, vedoucí k rozlousknutí výše zmíněného oříšku nezískal (dnes bych mohl citovat další očitá svědectví nemocných, kteří se vypravili v nedávné době za Or­bitem do Německa, kde operoval v jednom z hotelů. Ale nakonec by to byla jen zbytečně dlouhá "omáčka" k našemu příběhu).

I vydal jsem se po horké stopě fenoménu, nazývaného "průnik hmoty hmotou". Jestliže by totiž prsty psychochirurga pronikly skutečně až do břišní dutiny pacientů bez následných komplikací a patrných stop po tomto zákroku, proč by pak nemohli mít pravdu i spiritisté, kteří hovořili třeba o tom, že na seancích předměty procházely stolem, nebo zdí, nebo že se například vajíčka "zhmot­nila" jaksi nenadále v místnosti sousedící s kuchyní, kde původně ležela v ošatce. Podle očitých svědků nikdo z přítomných neodešel z místnosti, ba ani nevstal od stolu, ani nikdo nový do míst­nosti nevstoupil, přičemž se vajíčka údajně náhle, k údivu všech přítomných, objevila nad stolem a rozprskla se na podlaze (vybírám ten nejjednodušší případ). Ale jakmile začneme hovořit o průniku hmoty hmotou, dostáváme se k exaktním vědám, konkrétně k fyzice, která má rozhodně se všeli­jakými těmi průniky hmot co do činění.

Dodnes vzpomínám na to, jak jsme s RNDr. Liborem Pátým, tehdy ještě docentem, na jedné z fakult seděli spolu v laboratoři. "Víte, pane redaktore, ono by tam místo bylo! Místa mezi těmi atomy a molekulami je spousta," povídá mi. "Ale ty síly! Ty síly, které to všechno drží pohromadě, ty tam nic nepustí!" Nebudu zde zacházet do detailů problematiky fyziky, něco málo jsem již věděl například o elektromagnetismu, trochu i o silné a slabé jaderné síle, takže jsem nakonec rychle opustil fyziku a vrhl se raději na rozbory obrazového záznamu psychochirurgie, kde se zdálo být řešení celého problému nadosah. Ale z fotografií, ani těch nejlepších, nezískáte důkazy podvodu, pokud si je spychochirurg vědom toho, že na něho míříte objektivem. Zbýval jen kamerový zá­znam, tehdy ještě VHS videozáznam (dnes sice už pořídíte záznamy digitální kamerou v lepší kvalitě, to ale na našem problému přistižení Orbita "in flagranti" nic nemění), který bylo po­třeba podrobit pečlivé analýze a na nejpodezřelejších místech rozfázovat.

Jde totiž o to, že každý psychochirurg, který předvádí lidem eskamotáž (obratný výkon, jehož cí­lem je oklamat pozornost diváka), musí mít v dlani ukryt tzv. balíček se zvířecí krví a tkáněmi, který pak umně, tedy nepozorovaně rozbalí. Alex Orbito se sice na mnoha záběrech chová značně po­dezřele a mnohdy schovává před operací ruce  pod stolem (viz vlastní videodokument z mého ar­chivu), ale ani na jednotlivé sekundy rozfázovaný záznam nic neodhalil, což se nám zdálo být, mně i mým přátelům, v tak hustém sledu do detailu zabíraných operací doslova neuvěřitelné. Až se nám podařilo opatřit zařízení, kterým šlo rozfázovat jednotlivé vteřiny vytipovaných sekvencí ještě na menší dílky záznamu. A opravdu, v jednom z námi vytipovaných záběrů vykukoval Orbi­tovi ze sevřené ruky, kterou se přibližoval k břichu pacienta, cípek balíčku.

Pak je nám ovšem jasné, proč se na záběrech filipínské psychochirurgie, kde byla setřena krev, objevuje neporušená pokožka, proč vyoperovanou "tkáň pacienta" asistent léčitele ihned odklízí z dohledu, nebo spálí. Proč analýza údajně "vyoperovaných ledvinových kamenů" ukázala, že jde o obyčejné oblázky. A proč se nakonec údajná krev pacienta, která vytéká z rány, vyznačuje sraže­ninami častěji, než je možné očekávat od čerstvě se řinoucí krve. To už vás nakonec ani nepře­kvapí, že záhadné "tkáně", vyoperované filipínskými psychochirurgy, které za úplatu získali zvídaví zastánci tradičního léčitelství, forenzní laboratoře identifikovaly jako kuřecí játra a jiné zvířecí vnitř­nosti.

Filipínská "krvavá" psychochirurgie, kterou ve sdělovacích prostředcích občas někdo mylně označí za Thajskou (zřejmě si ji plete s masážemi), je na hony vzdálena evropskému léčitelství jen zdánlivě. Analogii totiž nacházíme mezi filpínskou psychochiururgií a evropským středověkým léčitelstvím. Tehdy léčitelova "operace" spočívala ve vynětí živé žabky, malého hada či brouka (odtud zřejmě i naše dnešní úsloví "nasadil mi brouka do hlavy"), nebo jiného drobného živočicha z břicha paci­enta, coby příčiny nemoci. Ale záhadné "proniknutí" holou rukou do břicha pacienta, odkud byl odstra­něn cizí předmět (například kamínek), aniž by na těle pacienta zůstala po zákroku otevřená rána, nebo jizva, se zachovalo i v praktikách vúdú z New Orleansu v USA až do konce minulého sto­letí (vúduistické kulty se původně rozšířily v některých oblastech Severní Ameriky, na Haiti a na Kubě, odtud pak do Brazílie a jiných zemí).

Pokud to celé shrneme, je tedy zřejmé, že v případě filipínské psychochirurgie jde o pouhý trik (obratný kousek) či spíše es­kamotáž. A tak bychom měli napříště o filipínské "krvavé" metodě tradičního léčení hovořit nikoli jako o psychochirurgii, ale jen jako o tradiční psychoterapii, neboť zde nejde o žádnou skutečnou chirurgii, ale jen o tradiční léčitelství, podložené empirickými poznatky, tedy zku­šenostmi lidových léčitelů. Zbývá jen zodpovědět vtírající se všetečnou otázku: pokud jde skutečně o eska­mo­táž, či docela obyčejný trik, proč se mnoha pacientům po zákroku psychochirurga (i když nevratné změny v organizmu nevyléčí) na čas uleví, případně ustupuje dočasně jejich bolest? Ale zde se již mů­žeme opřít o poznatky lékařské vědy: skutečně se jim často uleví, protože v tradičním filipín­ském léčitelství krvavá "operace" paci­enta sama představuje to, čemu se v medicíně říká podání pla­ceba. A podání placeba je v psychoterapii roz­hodně účinné, což například v diskuzi na 37. konfe­renci Society for Psychoterapy Re­search (21.-24.6.2006), věnované psychoterapeutickému vý­zkumu, potvrdil svým výrokem "Pla­cebo je vlastně nejlepší léčba, kterou máme k dispozici" erudo­vaný odborník Zac Imel.  

Autor: Karel Wágner | pátek 4.12.2009 14:54 | karma článku: 37,81 | přečteno: 16853x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 10,90 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,22 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 23,23
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista