Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

Rilian

31. 12. 2009 10:54
Biblický kánón je odlišný...

...od katolického u protestantů a pravoslaví. Protestanti do svého kánónu z pochopitelných důvodů nezahrnuli sporné knihy (nazývané deuterokanonické) Júdit, Tobiáš, knihy o Makabejských, knihu Moudrosti a Sírachovce. Cybí tam také starozákonní kniha Báruchova. Ve vydání Ekumenického překladu pro protestantské církve je proto nenalezneme. Naopak pravoslaví má ve svém kánónu některé knihy navíc - podrobnosti viz (http://cs.wikipedia.org/wiki/Biblický_kánon). Jinak článek beru jako podařený silvestrovský žertík...

0 0
možnosti
PH

petrph

31. 12. 2009 9:22
Děkuji hlavně za první větu

Údaj o tom na kterém koncilu, a kterého roku byl vlastně soubor knih v Bibli kanonizován se totiž nedá lehce dohledat. Asi není náhodou že církevní weby o tom mlží a vykládají že nic takového jako oficiální kanonizace neexistuje a že vybrané knihy v Bibli jsou jaksi samosebů.

Co mě ale překvapuje věta "Křesťané, tedy všichni přívrženci učení Ježíše z Nazaretu, považují Ježíše samotného za reálnou, historickou postavu, o čemž mnozí ateisté, vybavení nástroji marxismu a dialektického materialismu, v nedávné minulosti hlasitě pochybovali". Ony existují nějaké soudobé prameny (kromě Bible), které identifikují Ježíše za reálnou, historickou postavu??

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista