Diskuse

Proč se v té Sýrii vlastně válčí?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky za zajímavý článek.R^

1 0
možnosti
Foto

Podle dnešních ranních (sobotních) zpráv již Katar podmínky Saudské Arábie a jejích spojenců jako nesplnitelné odmítl. Na základnu v Kataru také již dorazili další vojáci z Turecka.

1 0
možnosti

Mocnosti mají jistě své zájmy, které prosazují diplomatickým jednáním, různými formami pomoci či různými sankcemi. Občanská válka je to poslední, o co stojí, protože její výsledek je velmi nejistý. Muslimské země však mají velký sklon k používání zbraní. Následkem toho je už roky trvající občanská válka v Afganistánu, Jemenu, Sýrii a v mnoha dalších muslimských zemích. Občanské války v nemuslimských zemích nejsou nebo trvají poměrně krátce (Jugoslávie).

0 0
možnosti

Nejnovější zprávy z Londýna:

Od 23. května do dnešního dne podle syrské exilové organizace SOHR přišlo o život 222 lidí včetně 84 dětí v provincii Dajr az-Zaur, dalších 250 civilistů včetně 53 dětí zemřelo v provincii Rakka. V součtu tak podle SOHR bylo při náletech koalice vedené Američany v Sýrii zabito 1953 civilistů, z nich 333 bylo žen a 456 dětí.

0 0
možnosti

já jsem přesvědčen, že odpověď na otázku z titulku se dá shrnout do jedné věty : aby byl důvod k řízenému, masovému přesunu syřanů do Evropy

0 0
možnosti
Foto

Podľa tej mapky sa dala Sýria bez problémov obísť a bolo by to lacnejšie, ako vojna.

0 0
možnosti

Škoda, že jste to včas těm Američaůn a Saudům neporadil.

0 0
možnosti
Foto

Katar vvyváží zkapelněný plyn a vyvinul k tomu technoligii, protože je to levnější než budovat plynovod. Připravuje se plynovod z Izraele do Evropy, což je kratší, než táhnout plynovod z Kataru, USA rovně připravuje přepravu kapalného plynu do Evropy a proč by podporovla stavbu plynu přes Saudskou Arábii. RvRvRv

1 2
možnosti

Zaměňujete prvopočátek konfliktu s dnešní situací.

Kdo by si ještě před pár lety pomyslel, že projekt plynovodu Nord Stream 2 pod Baltským mořem sbližuje Německo s Moskvou a naopak staví Berlín proti USA? ;-)

1 0
možnosti
Foto

Proč se válčí ? Syřané v polovině března 2011vyšli v městě Daraa, na jihu Sýrie, do ulic protestovat proti uvěznění a mučenídětí ze základních škol, kteří se ničeho jiného nedopustili, než že si dovolilina zeď napsat ústřední heslo demonstrantů v Tunisku a Egyptě: „Národ chce svrženírežimu“. Při mučení tenkrát zemřel čtrnáctiletý chlapec Hamza Al Chatib.Pokojná cesta i podle pozdějšího přiznání Asada trvala od března do října 2011.Asad už tehdy zavraždil na 4000 nevinných pokojných demonstrantů a iv této době byly vyslány tanky do ulic.

3 0
možnosti

Je vidět, že Vy v tom máte naprosto jasno, jako třeba výše pan Zdenek Zamecnik. Inu, při černobílém vidění není o čem přemýšlet.

1 0
možnosti

P31e16t70r 33A61g29u90l19á79r

23. 6. 2017 11:35

Já bych jen doplnil, že Sýrie nebyla stejná jako ostatní státy v regionu. V Sýrii spolu žili v míru muslimové, křesťané i židé. Možná i to bude důvodem, že se nepodařilo svrhnout Asada tak snadno, jako ostatní vůdce před ním.

2 0
možnosti
Foto

Pokojné protesty měly ze začátku skromnépožadavky, které se soustředily na vyšetření násilí a odsouzení těch, kteříjsou zodpověděni za vraždění demonstrantů a mučení dětí. Odmítnutím těchtopožadavků a s rozšiřováním masakrů, demonstranti zvyšovali strop svýchpožadavků tak, aby zahrnoval zrušení zákona o Výjimečném stavu, který bylzaveden v roce 1963, při kterém kdokoli a bez zákonného důvodu mohl být zatčena uvězněn bez soudu a na dobu neurčitou; zrušení článku 8 ústavy ohledněvedoucí úlohy strany Baas (Obroda) při kterém výkonná, zákonodárná,vojenská, policejní a soudní moc musela být v rukou této strany; respektovánísvobody shromaždování, vyjadřování, organizace a tisku; stažení tanků a těžkévojenské techniky z ulic a navrácení vojenských jednotek do jejich kasáren.

2 0
možnosti

Skvělý rozbor, k Sýrii bych jen dodal, že Asad je u moci na základě voleb, což je na tamní poměry věc nevídaná. První byly 2000 po úmrtí jeho otce, kdy bylo nemyslitelné, že by nevyhrál. Pak v r. 2007, 2014 a 2016. Jestliže ty první volby byly na úrovni našich "demokratických" voleb za komunistů, pak ty poslední už rozhodně ne. Poslední dvoje volby byly hodně velké a nepříjemné překvapení pro USA, které investovaly mnoho energie, aby byl Asad ve volbách poražen.

Poražen nebyl a proto se válčí.

1 1
možnosti
Foto

V těch volbách, ve kterých exilová opozice nemohlakandidovat kvůli ústavě, která kandidátovi ukládá povinnost souvislého pobytuna území Sýrie po dobu minimálně 10 let? Ústavě, která po kandidátovi požadujepodporu nejméně 35 členů parlamentu, který téměř ze tří čtvrtin obsazujeAssadova koalice? V zemi, kde bylo v té době 6 milionů lidí přemístěno mimo svévolební okrsky a velké části území se nenacházely pod kontrolou vlády? Tyto podle vás nevídané volby nikdo neuznal ani OSN a ttyo volby byly důvodem k povstání Syrského lidu.

1 0
možnosti
Foto

Hledáte marně nějaký racionální důvod k válce tam, kde jde o prostý dávný konflikt sunna x ší'ia. Ropovod? K smíchu.Vždyť tu stejnou válku vedou v Jemenu, a tam není opravdu vůbec nic.

1 2
možnosti

V Sýrii se určitě nebojuje kvůli ropovodu. :-)

0 0
možnosti