Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SL

Říká Vám něco zákon o zachování energie ?

Abych mohl vyrobit 100kW elektrické energie, musím dodat vždy více než požadovaných 100kW (ztráta přeměny energie na teplo apod.)

Při využívání odpadní energie (změna tlaku plynu nebo snížení tlaku ve výfuku) může trochu zlepšit výkon, ale půjde o zanedbatelné množství energie ;-D;-D;-D.

100kW po dobu jedné hodiny nečekejte ;-(.

1 0
možnosti
MB

Vy s tím stlačeným vzduchem nedáte pokoj.

Proč nezkusit třeba toto?

https://thepi.energy/

0 0
možnosti
JK

J16a41n 13K38a96r36a17s70e44k

22. 8. 2022 13:09

citat wiki:

Teslův pracovní stroj měl údajně účinnost čerpání 95 % až 98 % a více. Tyto informace se však zakládají spíše na legendách o Nikolovi Teslovi než na fyzikální realitě. Systematické studie Warrena Rice z Arizonské státní univerzity potvrdily očekávanou účinnost v rozmezí 40-60 %, s horní hranicí 65 %.V praxi Teslova turbína nedosahuje účinnosti dnešních axiálních turbín.

0 0
možnosti
HP

Účinnost 60-65% je velmi dobrou účinností. Účinnost takových zařízení jako jsou moderní spalovací motory, je dnes zhruba 40 %. Tedy jen 40 % energie v palivu dokážou proměnit na pohyb, zbytek jsou zejména tepelné ztráty. R^

1 0
možnosti
PN

Ten clanek je sity hodne horkou jehlou. Vzduch rozhodne NENI idealni plyn, pokud by totiz byl, tam by jeho viskozita byla nulova a to neni. S nulovou uviskozitou by Teslova turbina nepracovala.

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu pane Neuzile, vzduch není ideální plyn, neboť ten v přírodě neexistuje. Je to pouze model, který je používán v kinetické teorii plynů a ve fenomenologické termodynamice. Žádný plyn z reálného světa není zcela ideální, ale spousta plynů se svým chováním blíží konceptu ideálního plynu, obzvláště při pokojové teplotě a atmosférickém tlaku se většina plynů chová téměř ideálně. Proto také v případě Teslovy turbíny je v řadě publikací vzduch pro jeho chování zjednodušeně označován za ideální plyn, i když vzduch sám ve spodních vrstvách atmosféry je ve skutečnosti směsí plynů.

1 0
možnosti
ZZ

Elektrický starter byl v tanku T-55 jen jako záloha, nebo se používal současně s tlakovým vzduchem.

Tlakové láhve měli velikost hasičáku, byly dvě a plnili se tlakem snad až na 150 atm, ale přesně si to nepamatuji. Podobné startování měl asi i buldozer Stalinec - S-100.

Bez dofoukání ale vystačily jen na 4-5 startů, takže asi žádná velká výdrž u tohoto typu pohonu se asi nedá očekávat.

;-(

1 0
možnosti
PN

Ono uz to tady bylo, auto, ktere jezdi na kapalny dusik zadarmo. Pokud tedy ukradnete elektrinu na vyrobu kapalneho dusiku. Jo a auto na ten dusik ujelo asi 2 nebo 4 km.

0 0
možnosti
HH

Kolik energie je uloženo v tlakové láhvi stlačeného vzduchu a kolik té energie tam je v případě např. vodíku ve formě chemické energie při oxidaci jde lehce spočítat a ten rozdíl je o mnoho řádů vyšší, takže auto poháněné stlačeným vzduchem je jako představa toho, že nafouknutý balonek, který pustíme poletovat do vzduchu by mohl pohánět letadla...

2 0
možnosti
HP

Ať hledám jak hledám, ani jeden odstavec tam není o tom, že nafouknutý balonek, který pustíme poletovat do vzduchu, by mohl pohánět letadla...;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista