Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

vodík jako skleníkový plyn ? jakým mechanzmem toho dosáhne ? že vytvoří dyhydrogen monoxid ?

0 2
možnosti
Foto

DOCHÁZÍ MI UŽ TRPĚLIVOST S KRITIKY A ODPŮRCI FRAKOVÁNÍ, KTEŘÍ ČASTO PÍŠÍ O NĚČEM, ČEMU VŮBEC NEROZUMÍ. ŽÁDÁM TÍMTO VŠECHNY TYTO PSAVCE, ABY UŽ NEZAPLEVELOVALI DISKUSI POD MÝM ČLÁNEK SVÝMI PŘIPOMÍNKAMI.

Pro těžbu zemního plynu z břidlic se používá i technologie frakování, která nepotřebuje vodu ani chemikálie. Jedná se o zcela nový, alternativní přístup, který místo vody k těžbě zemního plynu z břidličných ložisek používá vysokoenergetický plazmový oblouk, jenž krátkodobě generuje energii ve formě tepelných a akustických vln. Plazmatickou pulzní technologii (PPT), která nepotřebuje vodu ani žádná chemická činidla, od roku 2014 v Severní Americe propaguje kanadská firma Novas Energy Worldwide Services. Technologii PPT již využilo či využívá cirka 500 vrtů v Číně, Kazachstánu, Rusku a poslední roky stále častěji i v Kanadě a ve Spojených státech. Ředitel kanadské společnosti Kenneth Stankievech zdůrazňuje, že výhoda této technologie spočívá v tom, že je u vertikálního vrtu o 75 % levnější než náklady na konvenční frakování, v horizontálních vrtech je dokonce levnější o 90 % bez extrémní spotřeby vody a chemikálií. Přitom lze metodu pulzní technologie nově použít až do hloubky 9000 metrů, tedy až do hloubky devíti kilometrů:

https://www.forbes.com/sites/rrapier/2021/12/16/a-clean-alternative-to-fracking-that-requires-no-water-or-chemicals/?sh=3f8ac21887d1

0 0
možnosti
JK

J30a88n 73K31a86r97a41s46e55k

28. 8. 2022 12:13

jen tak na okraj, kdyz autor pise, jak britsti manazeri a ekonomove psali neco vlade - citat:

'Avšak hodnocení průmyslových zpráv (e-mailů) a interních dokumentů novinami New York Times v červnu 2011 zjistilo, že finanční výsledky nekonvenční těžby břidlicového plynu mohou být nižší, než se dříve uvažovalo, vzhledem k tomu, že těžební společnosti záměrně nadhodnocovaly produkci svých vrtů a velikost zásob plynu'

To je ale divne ze, ze v tom trznim hospodarstvi a tom zazracnem ekonomickem systemu zvanem kapitalismus manazeri a vubec elity lzou :-)

No nevadi, my obycejni obcane jim uverime a nechame vsude vrtat a tlacit do zeme vselijaky sra.ky, take proto (jak psal pan Jelen) , ze my lide chceme take topit a sviti

At zije bridlicovy plyn.

At vzkveta technologie modularnich jadernych reaktoru.

Smrt zdravemu rozumu

2 4
možnosti
HP

S někým kdo modulární reaktory považuje za smrt zdravému rozumu, nemá ani cenu diskutovat. Svým myšlením jste hodně a hodně daleko za současným vývojem vědy a techniky v tom "ekonomickem systemu zvanem kapitalismus", který vás tak irituje...

1 0
možnosti
MT

No hlavne nam nerekli ze plyn neni a nebude. Nechteji zpusobit alarm aby lidi nakupovali uhli, drevo, svetry a zimni spacaky.

0 0
možnosti
Foto

Podle energetické studie německého Spolkového institutu pro vědy o Zemi a přírodní zdroje (z německého Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe) z roku 2013 dosahují technicky vytěžitelné zásoby evropského břidlicového plynu 14 bilionů m3 a převyšují tak konvenční zásoby zemního plynu, které se odhadují na 5,2 bilionů m3. Tedy Evropa sedí na zásobách plynu, kterého se jí nedostává. EU

0 0
možnosti
GK

Co nam o zasobach plynu nerekli. 33 : 102

Křemenný písek, slinutý bauxit, keramické kuličky, např. potažené epoxidovou nebo fenolovou pryskyřicí

Guarová moučka, celulózové polymery, jako např. MC a deriváty uhlovodanů.

CO2 nebo N2 a také pěnidla: terciární alkylaminy, ethoxyláty, kokosové betainy nebo α-olefinsulfonáty

Chlorid amonný, polyakryláty a fosfonáty

Methanol, isopropanol, amonné soli, siřičitany (např. amin bisulfit)

Natriumbromat, Ammonium a peroxodisíran sodný, enzymy

Terpeny, glutaraldehyd, isothiazolinony, jako je chlormethylisothiazolinon

Omývací přísady s tixotropními vlastnostmi

Latexové polymery, polyakrylamid, hydrogenované destiláty lehké zemní ropy. Tak ted jsem v polovine toho co se tam pod zem vsechno cpe pri frackingu. Kdo si chce vychutnat celou smakuladu tak napr. Fracking-Fluide (Fracfluide) https://de.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_Fracturing#Fracking-Fluide_(Fracfluide) Ty cisla nahore je hustota osidleni USA : EU.

0 0
možnosti
Foto

Měl byste jen doplnit, které z výše popsaných látek se k frakování smějí používat v USA a které třeba v Británii nebo EU.

2 0
možnosti
Foto

a kde SE vezme ten vodík ?

0 0
možnosti
MT

Elektrolyzou z vody? Samozrejme je k tomu potreba elektrina z uhelnych elektraren..

2 0
možnosti
Foto

Dopady emisí vodíku na globální klimatickou změnu jsou dle americké výzkumné instituce Environmental Defense Fund (EDF) vyšší, než se předpokládalo. Nové poznatky o jejich vlivu mohou zásadně ovlivnit rozvoj vodíkové energetiky, na kterou sází i Evropská unie:

https://oenergetice.cz/vodik/edf-dopady-emisi-vodiku-globalni-zmeny-klimatu-jsou-prehlizeny-podcenovany

2 0
možnosti
LV

Několik postřehů k Vašemu textu i textu v odkazu, který uvádíte:

Hydroxylové radikály mají životnost cca 1 sekundu. Do té doby musejí najít nějakého partnera, se kterým zreagují. Může to být například molekula metanu (CH4), ale nemusí. Může zreagovat například s oxidem dusným na kyselinu.

Molekuly vodíku jsou tak lehké, že prakticky okamžitě unikají z atmosféry do vesmíru. Je možné, že se na hranici troposféry potkají s hydroxylovou skupinou za vzniku molekuly vody, ale ta pravděpodobnost je poměrně nízká. Navíc jsou tyto radikály okamžitě nahrazeny jinými.

Koncentraci OH skupiny v atmosféře zásadně (dokonce prakticky výhradně) ovlivňuje množství slunečního záření. Paradoxně čím větší byla ozónová díra, tím větší byla koncentrace těchto radikálů v atmosféře. Koncentrace molekul vodíku nebo metanu nemá na koncentraci hydroxylové skupiny v atmosféře prakticky žádný vliv. Daleko významnější je vliv omezování ozónové díry. Teprve její úplné zacelení má zásadní význam pro (ne)tvorbu těchto radikálů a jejich koncentraci.

Co se týče zvyšování koncentrace vodní páry v atmosféře vlivem reakce OH skupiny s molekulou vodíku - tento vliv je zcela zanedbatelný už teď. Spálením 15 kg metanu vznikne vedle 44 kg CO2 také 27 kg vody. Vzduch tuto vodu neudrží a ta nakonec skončí v oceánech.

Můj názor je - právě voda bude v budoucnu zdrojem energetického vodíku. Vycházím z toho, že na Zemi dopadá tolik slunečního záření, že i kdybychom dokázali využít pouhou třetinu toho, které se bez užitku odrazí zpět do vesmíru (asi 4,5 % celkové sluneční energie, která dopadne na Zemi), pokryli bychom veškerou energetickou spotřebu lidstva. Čili můžeme si dovolit využívat i technologie s poměrně nízkou účinností a přesto být velmi efektivní jak v energetické soběstačnosti, tak v boji proti globálnímu oteplování.

0 0
možnosti
Foto

Největší nebezpečí jsou fanatici. Ať zelení, hnědý, rudí......zůstává po nich bída často i spousta mrtvých. Nyní čelíme zelenemu a duhovemu fanatismu. Je na čase fanatiky poslat do háje. Argumenty založené na faktech v médiích místo propagandy a ideologie to je třeba. Díky za článek. 😍

10 0
možnosti
ZZ

Toho se nás jen tak v médiích jen tak nedočkáte !

;-(

2 0
možnosti
DV

D67a21v84i54d 20V75l35k

26. 8. 2022 16:45

Problém je ,že tady Rusáci už třicet let "Dotují" určité typy organizací, včetně těch ekologických, takže se jim podařilo vytvořit dojem, že těžba břidličných plynů zničí náš ekosystém, což je blbost. Problém je taky cena vrtných prací, která je u nás asi trojnásobně vysoká oproti USA. Prima je ,že se teď se teď nedávno objevilo obrovské nové naleziště plynu u Kypru. Evropa má plynu dost a spousta je ho i na té Ukrajině ,hlavně v části ,kterou Rusáci okupují a v Azovském moři taky.

20 0
možnosti
Foto

Rusáci právě tahle naleziště chtějí. Proto ta speciální operace. :-)

8 0
možnosti
JR

J57a21n 42R44á98ž

26. 8. 2022 16:25

Jen blbec nemění dvě názory, jak pravil moudrý muž z Hradu. Tak když v Německu opět topí v elektrárnách uhlím a uvažuje se tam o zrušení plánu s odstavením JE, lze předpokládat, že dojde u mnohých k dalšímu posunu při hledání způsobů jak zjistit evropskou energetickou soběstačnost. Sice nevěřím, že dojde k definitivnímu úplnému odpojení od ruského plynu, ale kdo ví!

4 2
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista