Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Amoniak se prosazuje i v námořní dopravě. Alma Clean Power oznámil dosažení klíčového milníku směrem k vývoji systému námořních palivových článků. Firemní návrh systému SOFC poháněného čpavkem byl schválen DNV. Dva moduly schváleného systému SOFC jsou v rámci projektu ShipFC jako 2 MW instalace určeny pro pobřežní zásobovací loď Viking Energy. Systém čpavkových palivových článků SOFC umožňuje plavidlu Viking Energy plout pouze na bezemisní zelený čpavek pro všechny dynamické polohovací operace:

https://shipfc.eu/almas-marine-fuel-cell-system-awarded-approval-in-principle-by-dnv/

0 0
možnosti
Foto

Dovoz zeleného amoniaku bude zřejmě v Německu sehrávat větší roli než se čekalo, neboť tam bude problém s tzv. čistou energií pro výrobu vodíku, který má nahradit zemní plyn. V těchto dnech v Německu skončily poslední tři jaderné elektrárny a tamní Zelení už přišli s tím, že jsou podle nich škodlivé i vodní elektrárny. Podle nich je výkon všech vodních elektráren až příliš zanedbatelný, než aby to ospravedlnilo škody, které způsobují. V roce 2022 Robert Habeck, ministr hospodářství ze strany Zelených, dokonce plánoval rušit výhodné výkupní ceny elektřiny pro malé vodní elektrárny. Teprve po velkých protestech od tohoto záměru ustoupil. Někteří jeho straničtí kolegové ale dál prosazují demontáž vodních elektráren.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/jaderne-elektrarna-jezy-vodni-elektrarna-prehrady-zeleni.A230427_183133_zahranicni_dyn?zdroj=top

1 0
možnosti
Foto

Docela přesně si dokážu vybavit, jaký hrozný obličej v případě volby "vodíkového pohonu pro území ČR z rozhodnutí Evropské komise", udělá mimo televizní kamery vicepremiér a ministr dopravy Martin Kupka /ODS/.

1 0
možnosti
Foto

To možná všichni naši politici, kteří v rámci strategie elektromobility hodlají miliardami ze státního rozpočtu přispět koncernu Volkswagen na jejich záměr postavit v České republice jednu z plánovaných továren na výrobu lithiových baterií pro elektromobily, zvanou gigafactory.

1 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista