Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Izraelské obranné síly zveřejnily na síti X satelitní snímek skladu paliva v Pásmu Gazy. „Tyto nádrže s palivem jsou v Gaze. Obsahují více než 500 tisíc litrů paliva. Požádejte Hamás, jestli nějaké chcete,“ uvedla k tomu armáda. Jedná se o reakci na stížnost OSN, která varuje, že bude muset v Gaze ukončit své působení, pokud nedostane palivo.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-chcete-palivo-pozadejte-hamas-izrael-ukazal-satelitni-snimky-velkeho-skladu-40448226

1 0
možnosti
Foto

Izrael pozastavil vydávání víz představitelům OSN. Reaguje tím na výroky generálního tajemníka Antónia Guterrese, uvedl izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan. Guterres v úterý uvedl, že útok Hamásu na Izrael „nevznikl ve vzduchoprázdnu“ a že Palestinci trpěli 56 let pod „dusivou okupací“. Erdan jej poté vyzval, aby ze své funkce okamžitě odstoupil.

4 0
možnosti
MS

A to je panečku novinka, proč mě to nepřekvapuje. Jakoby v OSN a na veřejnosti obecně platilo nějaké tajné nepsané pravidlo, že se nikdo nesmí ani křivým slůvkem otřít o Izrael. Že by Amnesty v roce 2017 píchli do hnízda?

0 0
možnosti
MR

Jemen.

Nepokojný sever i jih

Když se osmanská říše na konci první světové války rozpadla, vzniklo na severu nezávislé království vedené šíitskými imámy. Tamní monarchii svrhli v roce 1962 arabští nacionalisté podporovaní Egyptem. Jižní britský protektorát trval až do roku 1967 a po odchodu Britů se na jihu odehrálo několik násilných změn. Když frakce radikálních marxistů převzala v roce 1970 moc, stala se z jižního Jemenu socialisticky orientovaná republika podporovaná Sovětským svazem. Obě části Jemenu se spojily v roce 1990, ale jejich koexistence je poznamenána boji, atentáty a vojenskými převraty ...

0 0
možnosti
MR

Není to jen Gaza, ale i Jamen, Libanon, Syrie, Afghanistan, Eritrea ... .

Odveta za ostřelování raketami. Saúdové podnikli třicet náletů na Jemen

6. 5. 2015, 10:01 – Rijád

Bojová letadla koalice vedené Saúdskou Arábií podnikla v Jemenu v noci na středu přes třicet náletů, které si vyžádaly podle jemenských šíitů čtyři desítky zraněných. Šlo o odvetu za ostřelování území Saúdské Arábie raketami a minometnými granáty ze strany šíitských vzbouřenců a únos pěti příslušníků saúdskoarabských ozbrojených sil.

Vzbouření šíitští Húsíové, kteří ovládli většinu velkých měst v Jemenu, v úterý útočili na saúdskoarabské město Nadžran. Zasažena byla dívčí škola a nemocnice. Úřady v něm uzavřely školy i letiště. Podle Al-Džazíry si útok vyžádal životy nejméně dvou civilistů a při přeshraničním útoku bylo uneseno pět příslušníků saúdskoarabských ozbrojených sil.

0 0
možnosti
JR

J66a59n 38R12á80ž

25. 10. 2023 13:41

Někdy je nutné pro zachování vlastní duševní stability, zachovat si od některých událostí emoční odstup.

Je to stejně potřebně v případě civilních obětí při bombardování Gazy, jako to měli nastavené naši předkové při zprávách o desetitisících civilních oběti při spojeneckém bombardování německých měst v druhé světové. Brali jako jimi neovlivnitelný fakt, že na straně toho, kdo válku vyvolal dojde při odvetných akcích nevyhnutelně k obětem na civilních obyvatelích a pokud vím, tak je takové zprávy emočně nijak nezasahovali.

Snažím se o totéž, při zprávách o aktuálním dění kolem války mezi Izraelem a Palestinskými Araby, neb stojím plně na straně Izraele stejně, jako byli moji předkové plně na straně spojenců v boji proti Němcům.

2 0
možnosti
Foto

J19a59n 22Š64i75k

25. 10. 2023 13:31

Doporučuji si pozorně prohlédnout první fotografie z nemocnice v Gaze. V žádném případě nezpochybňuji, že lidé na nich nejsou zranění nebo mrtví. Mě zarazila kvalita těch fotografií. Nejen z pohledu toho, že zřejmě poměrně dost lidí v Gaze vlastní velmi kvalitní chytré telefony, ale i kompozice, hloubka, ostrost, detaily.. to vše je téměř dokonalé. Je to stejně divné, jako když vyhlásite soutěž pro amatéry a náhle se mezi nimi zjeví profík. Zajímavé je,že izraelské fotografie z míst masakru řádícího Hamásu, tak kvalitní nejsou. Děkuji za článek a přeji hezký den

1 0
možnosti
JR

J12a39n 66R28á67ž

25. 10. 2023 13:47

K dezinformaci o cíleném izraelském útoku na nemocnici v Gaze se vyjádřila i NSA. Po detailní analýze všech dostupných fotografií, izraelskou vinu vyloučila a doložila to důkazy podloženými závěry.

Vše se dá trpělivým vyhledáním na internetu získat.

1 0
možnosti
MR

Jedno připomenutí ... Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.

Problém je tak trochu i jinde, a to v tom, že nároky dnešní doby, kde je potřeba "sledovat" a vnímat neustálý časový dějový a generační vývoj v mnoha oblastech, tak evoluční vývoj člověka nestačí a jednak a jednak se dělí na dvě fáze. Jedna fáze je ta, která kopíruje podmínky, na které se vytvořilo a přizpůsobilo naše duální vědomí, je instinktivní, pudové a autoritářské, agresivní a druhá fáze teprve se klube, kde se tvoří a rozvíjí schopnost, inteligence vnímat děje ve větším časovém rámci, kontextu a důsledcích. Tím se rozvíjí osobnost a následně duševnost. Mnoho věcí pro "krátkozraké" lidi odejde v noci se spánkem a druhý den ví prd, a mají jiné priority. Tím pádem vlastně nemají patřičnou schopnost "pracovat" a řešit události, děje, jen hasí tzv. špičku ledovce a mnohdy přikládají pod kotel. Dále pak tíhnou vytvářet umělou realitu, denní a generační. Zde pak je fenomén tzv. vychylování těžiště, mezi touto umělou životní realitou a tou vnější, kde je drsná planeta, příroda, civilizační tlak a predátoři. Pokud není tento vnější tlak, tak společnost, jedinec vytváří umělé složité světy a oslabuje svoji existenční podstatu. Těch světových ohnisek násilí je zde pořád mnoho, a vlastně není zde pomalu nikdo, jež by s tím uměl v této rovině pracovat, řešit, a když ano, tak většinové společnost mu nerozumí a je jinde. Je to hodně frustrující, ale je to vlastně onen evoluční tlak.

0 0
možnosti
MR

Chronologie útoků v Paříži v pátek 13. listopadu 2015

21:20 – první výbuch u stadionu Stade de France, kde se hrálo fotbalové utkání Francie–Německo

21:25 – střelba na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge

21:29 – střelba na Rue de Charonne – 19 mrtvých

21:30 – druhý výbuch u stadionu

21:38 – další střelba na Rue de Charonne 21:43 – exploze na bulváru Voltaire – jeden z útočníků se odpálil 21:49 – střelba u klubu Bataclan, poté následovaly výbuchy 21:53 – třetí výbuch u stadionu 22:00 – střelba na Rue de la Fontaine-au-Roi – nejméně pět mrtvých v pizzerii La Casa Nostra 22:30 – oznámeno 18 mrtvých

1 0
možnosti
Foto

Ukazuje se stále zřetelněji,že z pásma Gaza se stává bič, který drží v ruce arabské země vůči státu Israel. Jordánsko je před lety vyhnalo ze svého území, protože chtěli zabít krále. Araby z

Gazy nikdo nechce. Arabové dobře vědí, že pustit si do své země jedince, jejichž jediným životním cílem je boj proti Israeli (a následně boj proti všem, kteří jejich džihád logicky odmítají), je problém, s kterým si pak neví rady.

Věřím, že EU nepodlehne tomu, aby si je vzalo. Ti, co jsou už tady, bohatě stačí (viz demonstrace, a binec v ulicích, mlácení a zabíjení Židů apod.).

12 0
možnosti
MS

S panem Bezděkovským oba píšete hezky, ale oba pořád o stejné omáčce, co se stalo po 7. říjnu 2023.

Mě by spíš zajímalo, co předcházelo 7. říjnu 2023 a jestli se tomu vůbec dalo zabránit ve světle odkazu pod článkem pana Bezděkovského, kde Amnesty International už v roce 2017 zveřejnila dost vážné obvinění Izraele, že odpírá Palestincům právo na vodu. A toto obvinění živí i dnešní názory kritiků Izraele, kteří operují s termínem politika apartheidu. Je - li ta zpráva AI pravdivá, nebo lživá, tak jestli se jí OSN v roce 2017 zabývala? Co udělala za opatření atd?

Dalo se útoku v Kibucu zabránit?

1 0
možnosti
Foto

Některé pozadí: Izrael a Egypt zavedly přísné obležení Gazy od doby, kdy nad územím v roce 2007 převzal kontrolu Hamás. Izrael přísně kontroloval tok zboží a lidí do a z Gazy a udržoval na území leteckou a námořní blokádu. Human Rights Watch tak označila Gazu za „vězení pod širým nebem“.

1 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista