Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Nevládní organizace Impact-se (Institut pro monitorování míru a kulturní tolerance ve školním vzdělávání) zveřejnila analýzu, z které vyplývá, že ve školách UNRWA (Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě), cituji: „Násilí, mučednictví a džihád se systematicky objevují ve všech ročnících a předmětech. Extrémní nacionalismus a islamistické ideologie jsou rozšířeny ve všech učebních osnovách včetně učebnic přírodních věd a matematiky,“ tolik k práci OSN v Gaze.

3 0
možnosti
Foto

„Země EU už dlouhá léta doslova zasypávají Palestinu, včetně Gazy, miliardami eur. Přitom ohledně toho, kam proudí, panují nejasnosti. Například podle zprávy Evropského účetního dvora z roku 2013 se v letech 2008 až 2012 ztratily hned dvě miliardy eur z evropské pomoci Palestině,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Navzdory útokům Hamásu proudí finanční podpora z Evropské unie do Gazy dál. Finanční podpora se nyní dokonce zvyšuje a podle posledního oznámení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové k Palestincům namísto původně plánovaných 75 milionů zamíří okolo 100 milionů eur. Podle šéfky Evropské komise jdou peníze zejména na ochranu a pomoc civilistům, kteří se pohybují na území Gazy. Kritici ale upozorňují, že příjem peněz fakticky ovládá Hamás. Finanční prostředky proto mohou proudit na výrobu zbraní či jiného vojenského materiálu. Podle ekonoma Kovandy neexistuje izolovaná a adresná pomoc potřebným v Pásmu Gazy: „Je to nebezpečný alibismus. Jediný způsob, jak nesponzorovat, byť nepřímo, krveprolití a masakry, je zastavit finanční pomoc Gaze.“

https://cnn.iprima.cz/gaza-vydelava-na-eu-vic-nez-cesko-k-hamasu-zamiril-destinasobne-vetsi-objem-penez-416932

6 0
možnosti

Na jednu stranu chapu, ze izraelska armada nemuze postupovat moc jinak.

Na stranu druhou osn ma na Izrael pirku uz dlouhodobe, protoze tento dliuhodobe porusuje mezinarodni pravo stavenim osad na uzemi, ktere mu nepatri.

0 0
možnosti
Foto

Jenže článek, pod kterým diskutujete, je o něčem úplně jiném. Totiž i když generální tajemník OSN António Guterres říká, že „Hamás je jedna věc a palestinský lid je věc druhá“, není Hamás provinilá menšina, která v Gaze terorizuje nevinnou většinu.

2 0
možnosti
IS

OSN je spoluviník. Tečka.

13 0
možnosti

Izrael je spoluvinik, tecka

0 7
možnosti
JZ

Zasloužená karma

5 0
možnosti
Foto

Tři palestinské lidskoprávní organizace ve středu podaly stížnost k Mezinárodními trestnímu soudu (ICC) v Haagu, v níž požadují vyšetřování Izraele, který se podle nich v Pásmu Gazy dopouští genocidy. Žádají rovněž, aby ICC vydal zatykače na izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Informovala o tom dnes televize Al-Džazíra.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/hamas-izrael-valka-terorismus-pasmo-gazy-nemocnice.A231109_122603_zahranicni_dyn?zdroj=zpravodaj_hp

0 0
možnosti

Já mohu na Vás podat u ICC žalobu, že se na mě hloupě koukáte.

Důležité je, co nastane potom.

1 0
možnosti
MS

Já dlouhodobé životaschopnosti OSN za těchle podmínek moc šancí nedávám.

Svým způsobem jste taky dovysvětlil, co předcházelo útokům v Kibucu a co každá strana mohla preventivně udělat. Místo prevence se teď hezky rozjela válečná mašinerie s nejistým výsledkem, protože i když Izrael Hamás v Gaze zlikviduje, do budoucna zůstane Arabský motiv k pomstě a jak vidno, pod pláštíkem OSN.

7 0
možnosti
Foto

Vždy, když čtu výčet těchto věcí, si říkám, kde je onen bod, kdy Evropa šlápne na brzdu. Přestane financovat nenávist, terorismus, systém, který se obrací proti ní samé.

Představa, že svému sousedovi přivezu hromadu dlažebních kostek, které mi hází do oken, je celkem jasné pomatení smyslů. Když se děje ve velkém na Předním východě, někteří mají pocit, že těch kostek je málo, že by ten jejich dovozce měl přidat.

34 0
možnosti
JB

OSN je naprosto zdegenerovaná organizace, která již ztratila význam. Posledních 20-30 let nezabránila vůbec ničemu, její rozhodování je pomalé a zmatené, mezi její členy patří země, které jsou nedemokratické (resp. jsou sami agresory). Dle mého názoru je skutečně na čase začít veřejnou diskusi, zda by ČR neměla vystoupit. IMHO se čeká, až vystoupí některý z důležitých států euroatlantické části světa -a pak se rozjede lavina..

28 0
možnosti

Mě by se vystoupení také líbilo, ale nečekal bych, že se tím něco změnilo. Absolutní většina států ví, že OSN je k ničemu, ale politici tam mají trafiky a většina obyvatel je stále přesvědčena, že i přes své chyby má OSN důvod.

6 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista