Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak v americkém týdeníku Algemeiner Journal novinářům neznalým historie připomíná Jerold Auerbach, během raných let britského mandátu měli Arabové v Palestině stále malé povědomí o vlastní národní identitě. Vždyť v roce 1937 i syrský vůdce Auni Bey Abdul-Nadi před Peelovou komisí prohlásil: „Nic takového jako Palestina neexistuje.. ‘Palestina‘ je pro nás cizí. Byli to sionisté, kdo ji zavedli.“ I profesor historie na Kolumbijské univerzitě Rashid Khalidi, expert na palestinskou identitu, uznává, že před první světovou válkou „Palestina“ v arabském povědomí neexistovala. Sionistický rozvoj země fungoval jako magnet pro Araby z blízkovýchodních zemí, kteří do Palestiny přišli za lepším životem, a nakonec se z nich stali „Palestinci“. Krátce před zrodem Státu Izrael také arabský historik Philip Hitti připustil: „Nic takového jako Palestina v historii neexistuje.“ Dokonce rezoluce Valného shromáždění OSN z roku 1947 na území západně od řeky Jordán odkazovala jako na Judsko a Samaří. Charakteristická palestinská identita se tedy objevila až po porážce Arabů v Šestidenní válce.

https://www.israel.cz/2019/03/kdy-byli-vynalezeni-palestinci/

1 0
možnosti
Foto

Počula som, že vytvorenie Palestínskeho národa a palestínskej vlajky bol aj politický ťah, ktorý zapôsobil na ľavicovo zmýšľajúcich, ktorí majú tendenciu prikloniť sa na stranu slabších.

Predtým to bol Izrael verzus Arabi pričom Izrael bol ten slabší. Teraz je to Izraelci verzus Palestínci, ktorí sú slabší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista