Foto

A85l19e68š 22M69e60r14t28a

29. 2. 2024 11:36

Nejde jen o elektromobilitu. Dnes jsem se dočetl, že ceny na burze elektřiny jsou menší než před energetickou krizí, ale naše ceny už se tam nikdy nevrátí. Hlavním důvodem je zvašování poplatku za distribuci, který roste z důvodu posilování sítě k vůli distribuce elektřiny vyrobené OZE. Movitější nad tím mávnou rukou, ale co ti ostatní, na jejiž peněženky opatření v rámci green dealu dopadají nejvíce.

AK

Baterie elektromobilu střední třídy váží 450 kg.

Obsahuje 12 kg lithia, 36 kg niklu, 20 kg manganu, 14 kg kobaltu a 91 kg mědi.

Aby taková baterie vznikla je třeba vytěžit a zpracovat 200 tun materiálu.

A pokud je zbytek auta z hlediska nároku na suroviny +- srovnatelný s normálním autem, máme tu navíc miliony tun odpadu, kterými za elektrickou revoluci zaplatíme.

Chudák planeta...

LV

Kolik potřebujete hliníku na spalovací motor? Kolik oceli? Kolik se musí zpracovat materiálu, než se vyrobí?

LV

Takovou práci jste si s tím dal a taková platnost z toho vypadla.

Například tvrzení, že za 800 miliard by se v budoucnu daly postavit 2 Temeliny. Včera jsem četl materiál o plánované stavbě 4 nových bloků v ČR, kde byla uvedena cena přibližně 645 mld Kč za 1 blok. Kromě toho provoz většiny OZE je ve srovnání s tradičními zdroji prakticky zadarmo, od nákupu surovin až po mzdové náklady na obsluhu.

I samotný pohled, že chudí dotuji bohaté, je hodně tendenční. Ono je to totiž obráceně. Stát motivuje soukromé investory, včetně těch drobných, aby investovali vlastní kapitál do nových energetických zdrojů. A kdo si pořídí např. FVE, logicky si pořídí časem i elektrifikované auto. Proč by měl platit za benzín nebo naftu, když má proud už vlastně zaplacený.

Stejně tak se promění princip trhu s elektřinou. Bude přibývat intervalů se zápornou cenou energie, což ještě více podpoří rozvoj úložišť. Mimochodem světová kapacita úložišť energie se už teď každý rok zhruba zdvojnásobuje.

To, že rozvoj OZE omezí závislost ekonomik i samotných občanů na zdrojích z nevyzpytatelných zemí, je jen třešínka na dortu.

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista