Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podľa tej mapky sa dala Sýria bez problémov obísť a bolo by to lacnejšie, ako vojna.

0 0
možnosti
HP

Škoda, že jste to včas těm Američaůn a Saudům neporadil.

0 0
možnosti
Foto

Jedině přes Irák. To si myslíte, že by jim prošlo?;-)

0 0
možnosti
HP

Nastudujte si něco o složení obyvatelstva Iráku a o tom, kdo tam byl a je ve vládě. Iráčané se nikdy nekamarádili se Saúdy.

0 0
možnosti
Foto

Môžete svoju myšlienku rozvinúť? :-)

0 0
možnosti
Foto

V Iráku žije dvakrát více šíitů než sunnitů.

0 0
možnosti
Foto

Navíc si myslím, že v té oblasti Iráku, kde by to bylo z pohledu vzdálenosti nejjednodušší jsou vysoké hory ovládané Kurdy a tam by se ten plynovod asi snadno nestavěl.

2 0
možnosti
HP

Dnešní iráčtí šíité jsouz větší části relativně nedávní konvertité k šíitskému islámu z řadarabských kmenů. K masové konverzi iráckých kmenů došlo až v průběhu 19.století v souvislosti s osmanskou politikou usazování kočovníků, aplikovanou odobnovení přímé osmanské správy v roce 1831. Kmenoví příslušníci se obávali odvodůdo osmanské armády, což se ovšem netýkalo politicky "nespolehlivých"šíitů. Mezi nově usedlými kmeny se zvýšil vliv šíitských sajjidů. Iráčtí šíité byli vtrvalé opozici proti monarchii i republikánským režimům vedeným arabskýmisunnity. Když byla v roce 1921 vytvořena irácká armáda, šíitské duchovenstvo seproti tomu postavilo. Proto v důstojnickém sboru bylo velice málo šíitů. Nenípřekvapivé, že mezi iráckými komunisty byla řada šíitů. U základů strany Baas v Iráku stáli rovněž šíité. V roce 1963 bylo 53%členů strany Baas šíitského původu, v roce 1968 však pouze 6%. V roce 1963 byloze 13 členů iráckého regionálního vedení strany Baas 6 šíitů, zatímco v roce1970 ani jeden. Šíité sepostavili do opozice proti diktatuře Saddáma Husajna. Dne 3. března 1991vypuklo na jihu Iráku mohutné šíitské povstání, které však bylo krvavěpotlačeno. K šíitským politickým organizacím patří Strana islámské výzvy - Dacwa a Nejvyšší radaislámské revoluce v Iráku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 23,23
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista