Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč hořely zásuvky ve Strašicích ?

Už v prosinci loňského roku měly být záhadné jevy ze strašického domku rodiny Mračko­vých kompletně objasněny. Možná si ještě vzpomínáte na prohlášení policie, ve kterém tehdy tisková mluvčí nprap. Jana Tomková přišla ve sdělovacích prostředcích s tím, že : "Medi­álně sledovaný případ strašického rodinného domu, ve kterém mělo od konce září letošního roku docházet bez zjevné příčiny k zahoření zásuvek, dalších předmětů a jiným úkazům je ob­jasněn. Šetření zmi­ňovaného případu převzala v tomto měsíci rokycanská služba kriminální po­licie a vyšetřování. Policisté shromáždili vyhotovené znalecké posudky, které již byly vypra­co­vány firmami a spo­leč­nostmi zainteresovanými na objasnění událostí v interiéru domu. Provedli ohle­dání místa činu, zajistili věcné stopy a zainteresované osoby podaly k případu vysvětlení. K posouzení po od­borné stránce byl jako konzultant přizván specialista pro neionizující záření doc. RNDr. Luděk Pe­kárek, Dr.Sc., který svými odbornými znalostmi podstatně přispěl k objas­nění. Na základě zjištěných skutečností policie dospěla k závěru, že události v domě musí být zapříčiněny koná­ním fyzické osoby, která se k poškozování věcí v následném podání vysvětlení přiznala. S ohle­dem na výši způsobené škody v domě, která nepřesáhla částku pět tisíc korun, se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu dle trestního zákona a případ bude odlo­žen."

Ovšem nakonec vložili rokycan­ští poli­cisté do jejich tiskové zprávy ze dne 30.12.2009 celkem nenápadnou noticku : "Neobjas­něný zůstává důvod vypadávání elektrických jističů v domě, kdy se jedná s největší pravděpo­dobností o tech­nickou závadu a zjišťování příčiny této závady není v kompetenci řešení policie." Ve skutečnosti nešlo jen o podivné vypadávání jističů, ale i o spontánní praskání žárovek a výboje v zásuvkách s jejich zahořením, přičemž žádná z forenzních laboratoří nenašla na ohořelých zá­suvkách zbytky fosforu, či jiných samozápalných látek, o kterých se v našich sdělova­cích pro­středcích bouřlivě diskutovalo. Celý závěr rokycan­ské policie se opíral o tzv. Pekárkovu hypo­tézu, podle které všechny úkazy, označované v na­šem tisku za "elektropoltergeista", si ve svém domku způsobila rodina Mračkových sama. Vě­decká obec za řešení strašické záhady za­čala považovat  tzv. lidský faktor a měla tak celou kauzu za uzavřenou.

S takovýmito závěry však nesouhlasila vyšetřovací komise, která byla ustavena na strašické radnici, jejímž koordinátorem byl jmenován RNDr. Martin Lang ze strašického muzea. Pan Lang zajistil geologická měření firmy Pudis, která svoje měření v dané lokalitě pro­vedla zdarma a zprávu s výsledky měření zveřejnila na webu Muzea Středních Brd (Zpráva o geoelektrických měřeních a orientačním seismickém měření). Zde uvedené výsledky měření cizího proudového pole (t.zv. bludných proudů v zemi) uvádějí, že byly registrovány "náhlé změny ve frekvenčním spektru (kmitočet i amplituda) způsobené připojením blíže neurčené zátěže. Jedná se o výskyt subharmonické 16,7 Hz a pravděpodobně související jejich vyšší harmonické." A právě tento nám laikům málo srozumitelný dílčí výsledek měření přivedl odborníka v oboru elektroenergetiky z ČVUT, který se strašickou komisí spolupracoval, na stopu řešení strašické záhady. A tak se mohla ve čtvrtek 24. června 2010 konat v 18 hodin ve společenském sále Základní školy Karla Vokáče ve Strašicích přednáška Ing. Ivana Cimbolince z katedry Elektroenergetiky Fakulty elek­trotechnické ČVUT "O výsledcích výzkumu anomálních elektrických jevů ve Strašicích v r. 2009". Vzhledem k tomu, že v domku manželů Mračkových již nestraší a podivné úkazy přestaly být spojovány s duchy a nadpřirozenými silami, byl zájem o tuto přednášku naprosto mizivý. Přítomno bylo pouhých 17 posluchačů, z toho oba manželé Mračkovi ze "straši­delného" domku.

Vše začalo 28. září roku 2009 výpadky jističů v domku č.p. 612 manželů Mračko­vých a v něko­lika okolních domech s č.p. 100, 102, a 584 v lokalitě "Na Huti", které byly připo­jeny na stejnou distribuční síť nízkého napětí. V průběhu měsíce října 2009 se kromě vý­padku jističů v uvede­ných domech objevily i první výboje v domku Mrač­kových. Těsně před tímto jevem byl před domkem Mračkových proveden v komunikaci výkop pro tlakovou kanali­zaci, avšak tato událost nebyla dána do souvislosti s uvedenými ději. Vzhle­dem k existenci vý­bojů v zásuvkách byl do­mek Mračkových přes den trvale odpojen od distri­buční sítě nízkého na­pětí a přesto zde stále docházelo k výbojům. V době pokračujících výbojů byla na jiném místě v obci Strašice postupně uváděna do provozu a připojena na distribuční soustavu vysokého napětí 22 kV nová foto­voltaická elektrárna firmy AWS. Po zahrnutí výkopu před domem Mračkových při napojení na distribuční síť nízkého napětí ustaly u Mračků výboje a vypadávaly pouze jističe v rozvaděči. Výpadky jističů v době odstavení blízké vodárny z provozu v říjnu 2009 byly monito­rovány pra­covníky firem ČEZ Distribuce, a.s. a Veolia, a.s. za přítom­nosti majitele domku pana Mračka. K výpadkům docházelo i v době, kdy byla vodárna odpojena od distribuční soustavy a připojena přechodně na dieselagregát. Vzhledem k existenci výbojů byl pak domek Mračkových přes den trvale odpojen od distribuční sítě nízkého napětí a občasně připojován na dieselagre­gát. V noční době zde nebyl zjištěn žádný případ výpadku jističů, re­spektive existence výbojů. Pro zlepšení ochrany obyvatel inkriminovaného domku bylo přeru­šeno staré kovové vodovodní potrubí mezi vodárnou a domkem Mračkových a na povrch za­hrady byla položena síť ze zemní­cího pásku 30 x 4 mm. Tato síť byla spojena s distribuční sou­stavou nízkého napětí a s uzem­něním trafosta­nice vodárny. Položení sítě však nepřineslo oče­kávané zlepšení. Mimořádná re­vize elektroin­stalace v domku Mračkových, kterou prováděla od­borná firma, nepotvrdila existenci závad, které by způsobovaly anomální elektrické jevy.

ČEZ Distribuce, a.s., jako provozovatel zdejší distribuční soustavy, s ohledem na přetrvávající jevy doporučil manželům Mračkovým, aby se obrátili na Policii ČR v Rokycanech s oznámením na neznámého pachatele, který výše uvedené jevy způsobuje. Sám distributor zaslal ve stejné věci dopis na Krajskou hygienickou stanici v Plzni s žádostí o pomoc. V dopise se mimo jiné praví: " Na základě spolupráce našich pracovníků s vlastníky nemovitosti jsme na vlastní oči měli možnost pozorovat jevy uvnitř objektu. Z naší odborné zkušenosti konstatujeme, že pozo­rované výboje a jevy se nepodobají výbojům způsobeným silovou elektřinou o frekvenci 50 Hz. Tuto skutečnost nám potvrdili i odborníci a specialisté v oboru elektromagnetické kompatibility EMC, kteří na místě zjistili kmitočtové spektrum, které však nejsou schopni změřit".

Ing. Cimbolinec se začal věnovat strašickým anomálním elektrickým jevům po tom, co byl požá­dán o pomoc bývalým ředitelem Úseku Poskytování sítí ČEZ Distribuce, a.s. panem Martinem Němeč­kem, neboť po měsíci a půl snaha pracovníků ČEZu o objasnění poruch ve Straši­cích nevedla k cíli a žádné z jejich opatření nebylo účinné. Tedy když výbojům, které se objevovaly v zásuvkách pana Mračka po odpojení distribuční sítě, neuměli pra­covníci ČEZu zabránit. V té době měl Ing. Cimbolinec k dispozici veškerou da­tabázi parametrů sítě nízkého napětí ve Stra­šicích, transformoven i všech transformátorů, proto si také mohl udělat jasný obraz o stavu zdejší sítě. Na konci listopadu tak došel k závěru, že distribuční síť sama je v pořádku a negeneruje žádné energie, které by mohly způsobovat anomální elektrické jevy v domě Mrač­kových. Pak jej ale upoutaly výsledky měření cizího proudového pole, tedy bludných proudů v zemi, které prováděla firma Pudis, upozorňující na frekvenci 16,7 Hz se zřejmou odezvou geo­fonu. Naměřená frekvence ne­byla 16,66 Hz či 16 2/3 Hz, nýbrž přesných 16,7 Hz. A právě tato frekvence je v evropském regionu u lokomotiv nos­ným kmitočtem pro regulaci, proto také došel Ing. Cimbolinec k závěru, že s největší pravděpo­dobností po­chá­zela od lokomotivy (z regulace pomocí polovodičů), která se pohybovala v oblasti roky­canského nádraží 1.11.2009, kdy ve Straši­cích, vzdále­ných od­ nádraží cca 10 kilome­trů, prováděl měření Ing. Karel Krupa, CSc. z firmy Pudis.

Takovýto kmitočet, který koreluje s vý­sledky měření výše zmíněné firmy Pudis, sám o sobě ni­kde neškodí, ale ukázal odborníkovi cestu, kam má nasměrovat své další pátrání - k výstavbě železničního koridoru a rekonstrukci nádraží v Rokycanech. K dispozici tak byla veškerá vyčiš­těná data, přesné sekvence spínání motorů, přičemž měl Ing. Cimbolinec k dispozici i záznamy o tom, kdy přesně docházelo k výbojům ve strašických zásuvkách. Tedy v době, kdy se ještě jednotlivá média předháněla ve spekulacích o záhadném mikrovlnném záření u Mračků, již mohl porovnat harmonogram poruch v inkriminovaném domku s harmo­nogramem dopravy a prací na zmíněné železniční trati u Rokycan, kde našel pro anomální elektrické jevy ze Strašic jejich skutečný energetický zdroj - tzv. proudy se strmým čelem. Jinak řečeno, střídavá trakční sou­stava 25kV / 50Hz je napájena ze všeo­becné elektrické sítě 110 kV. Máme zde tedy napájecí stanici, která do troleje tlačí proud o kmitočtu 50 Hz, ten si vezme lokomotiva, ve které je trans­formátor, jenž napětí sníží z 25 kV na 1,5 kV, které už neškodí polovodičo­vým regulátorům. A regulátory to zpracují, různě rozkouskují a vzni­kající pulzy pouští v určité hustotě do motorů. Z motorů ovšem zdeformovaný proud projde až do koleje a po koleji jde zpátky do na­pájecí sta­nice. Při rekonstrukci trati je pak třeba udělat technickobezpeč­ností opatření pro lidi, kteří na kolejích pracují, aby se jim nic nestalo a aby mohly ještě lokomo­tivy jezdit. Ale bohužel se občas při rekon­strukcích stane, že se naruší zpětná cesta proudu. Po­kud na koleji vznikne lom, nebo někdo utrhne kolejové spojky (a to se bohužel při rekon­strukci trati stává, zrovna tak dochází z důvodu provizorního řešení i ke špatnému nastavení kolejo­vých trans­formátorů), nebo se objeví jiné po­škození, pak se proudy vrací oklikami.

Koleje jsou tedy spojeny s lokomotivami a bohužel s kolejemi, jak se ukázalo, bylo spojeno v Roky­canech, i když nezáměrně, staré kovové potrubí s asfaltovou izolací. Na elektrifikované železniční trati vznikající vyso­kofrekvenční signál se tedy šířil do vzdálenějších míst díky kovové trubce v zemi (kam se dostal galvanickou vazbou), která je dobrý vo­dič. Po odkrytí zeminy před domkem Mračkových se vysokofrekvenční energie (dosud pohl­covaná zeminou) dostala až na základový zemnič, který je u Mračků pod celým domem a sloužil za ja­kousi anténu, zachycující vysokofrekvenční energii z potrubí. Sku­tečně také po tom, co bylo po­trubí zahrnuto, ustaly u Mračků výboje v zásuvkách a už jenom vyskakovaly jističe. A i když za anomálními elektrickými jevy ve Strašicích stála vyso­kofrekvenční energie (hovoří se zatím o frekvencích v řádech KHz), v žádném případě tu nelze hovořit o mikrovlnném pásmu 300 MHz – 300 GHz. Strašické výboje v zá­suvkách prostě nemají s mikrovlnným zářením nic společného.

 

Rozhodně není pan Mraček se svými výboji v zásuvkách první, k takovýmto jevům u nás dochá­zelo i v minulosti, nikdy však nevznikl kolem nich mediální humbuk a nikdy pak nebyly zařazeny do technických souvislostí, jako v domku pana Mračka. Ovšem kolem strašických zásuvek vzni­kala postupně ve sdělovacích prostředcích celá řada mýtů. Ve skutečnosti v nich nedochá­zelo k jiskření, ale ke zkratům a následným obloukovým výbojům, proto jsou také pod kryty zá­suvek opálená železa. Jednu z tolik diskutovaných zásuvek si můžete prohlédnout na fotografii z ar­chivu Ing. Cimbolince. Zde si povšimněte, co způsobil zkrat a následný oblouk pod krytem zá­suvky - kovové části byly nataveny elektrickým obloukem (obloukový výboj při zkratu dosahuje krátkodobé teploty až 3000 °C) a od toho se nejprve natavil a deformoval plastový kryt zásuvky z vnitřní strany, přičemž pálení krytu z vnitřní strany způsobilo únik kouřových zplodin mezerami kolem zdířek směrem nahoru. Ohřáté zplodiny jsou mnohem lehčí než okolní vzduch a musí tedy stoupat vzhůru. Popálení z vnější strany není tak výrazné, neboť ionizující výboj nemá ta­kové tepelné účinky.

V minulých dnech se na internetu objevilo několik skeptiků (kteří se na přednášku ve Strašicích nedostavili), podle nichž pan Cimbolinec svůj výzkum anomálních elektrických jevů tají. Ve sku­tečnosti ovšem Ing. Cimbolinec nic netají, nýbrž byl s ohledem na dodržování standardních po­stupů při řešení obchodních vztahů vázán dohodou s ČEZem. Neboť studii vyho­tovil na žádost společnosti ČEZ Distribuce, a. s., která měla studii převzít a zaplatit, což se dosud nestalo. Situ­ace v ČEZu Distribuce, a. s. se jaksi změnila, v poslední době to vypadá, že se jen nechali se­známit s obsahem studie (čehož zneužil mluvčí ČEZu a svolal všelijaké novináře, kteří začali ší­řit značně zkreslené technické informace). Pan Ing. Cimbolinec také na základě závěrů studie upozorňuje, že pokud nebudou přijata patřičná technická opatření, situace se bude opakovat v jiné lokalitě.

A současné dění mu dává plně zapravdu : "záhadně" vypadávající jističe, v souvislosti s postu­pujícími pracemi na železničních tratích, se již objevily v Hořovicích. Postižené osoby se však po­učily ze strašické kauzy a v žád­ném případě nechtějí zveřejnit svá jména, striktně odmítají ja­koukoli zmínku ve sdělovacích prostředcích. Jsou však ochotni zpřístupnit svá bydliště odborní­kům, kteří zde bu­dou provádět kvalifikovaná měření. A kvalifikovaná měření bude již možné pro­vádět proto, že díky hypotéze Ing. Cimbolince je známa příčina takovýchto elektrických anomál­ních jevů. Nejde zde o lidský faktor, že by si to nově postižené osoby dělaly samy, ale jde opravdu o bludné proudy. Zde už není žádný nezvedený školák a tak se tu neho­voří o rozbitých akvárkách, hoří­cích ručnících či kapesnících, seškvařených igelitech a podob­ných lumpárnách.

Spoluobčanům, postiženým "elektropolter­geistem", a to po celém území České republiky, nelze než doporučit, aby se všichni obrátili na Policii ČR a podali oznámení na neznámého pachatele, který výše uvedené jevy způsobuje, neboť policie by jim měla, namísto unáhlených zá­věrů, podle stávajících předpisů a zá­konů skutečně pomáhat, chránit jejich zdraví, životy a ma­jetek. Jestliže bude například nutit revizní technik osoby těmito jevy postižené k výměně elek­trorozvodné instalace, pak s ohledem na výši způsobené škody v domě či bytě, která nutně pře­sáhne částku 5.000,- Kč, se opravdu jedná o podezření ze spáchání trestného činu dle trestního zákona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyní již resumé : jak vidno, za strašickým "elektropoltergeistem" ve skutečnosti stojí jen vyso­kofrekvenční energie, která se chová trochu odlišně. Vysokofrekvenční proudy zahřívají spotře­biče, aniž by byly zapnuté, ohřívají žárovky, rozsvítí je (odtud také podivné pras­kání žárovek u Mračků), protože přejdou i přes vypínač. Proto třeba také v sousedním domě, těsně soused­ícím s domem pana Mračka, mohly zablikat žárovky v nerozsvíceném lustru. Proto měl také potíže bagr před do­mem Mračkových, pracující na výkopu, kterému často praskaly žárovky v reflektorech a dokonce mu vyhořel měřič motohodin. A i když byla pro nás pro všechny strašická kauza hoří­cích zásuvek téměř rok opravdovou záhadou, našel se na­konec zástupce vědecké obce z ČVUT, který se zá­hady nebál a objasnil ji. Zřejmě byl stejného názoru jako astrofyzik a pracov­ník Fy­zikálního ústavu Akademie věd pan Jiří Grygar, který před časem prohlásil: "Kdyby mi va­dilo, že se někdo věnuje záhadám, nemohl bych se vůbec zabývat vědou, protože podsta­tou vě­decké práce přece je luštění záhad".

________________________________________________________________________

P.s.: celou přednášku Ing. Cimbolince zaznamenala brněnská ElektrikaTV a byla zveřejněna na portále Eletrika.cz v sobotu 10.7.2010. Zde tedy máte možnost strašickou přednášku shlédnout :

http://elektrika.tv/video/2010/10strasice_cimbolinec.mp4

Na webových stránkách Eletrika.cz  také můžete sledovat dis­kuzi odborníků.

Autor: Karel Wágner | středa 7.7.2010 9:21 | karma článku: 46,14 | přečteno: 29049x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 341x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista