Záhada poltergeista byla objasněna ! (?)

22. 01. 2015 9:09:09
V éře všudypřítomné angličtiny dnes francouzštinu ovládá jen málokterý z redaktorů našich novin. Kdyby tomu bylo jinak, s největší pravděpodobností bychom se i v našem tisku dočetli něco o tom, jak mělo ve francouzské vesničce Albaret-Sainte-Marie (prefektura Lozere) z regionu Languedoc Rous­sillon nedávno dojít k objasnění záhadného fenoménu.

Podle zprávy četnictva, které po dobu deseti dnů vyšetřovalo podivné události v jednom ze zdejších kamenných domů, všechno začalo v neděli 10. března 2013. To když měl majitelům domu „neznámý pachatel“ usmrtit kočku. Jenže v úterý 12. března v obytných prostorách ná­hle, z ničehož nic, popraskalo nebo explodovalo cel­kem 21 žárovek. Ve středu se kolem pat­rového domu začali pak objevovat z neznámých důvodů uhynulí ptáci a majitelé domu už nepochybovali o tom, že jim kočku nezabil „někdo“, ale „něco“. Ten den se v domě samém začal sám od sebe pohybovat a bez zjevných pří­čin kácet nábytek. Postupně zde pak do­cházelo i k jiným, pro obyvatele domu nevysvětlitel­ným jevům. Jako když se tu začaly spontánně, samy od sebe, otevírat dveře skříní, když se knihovna bez jakéhokoliv lid­ského přičinění sama obrátila vzhůru nohama, když jakási neviditelná síla pohnula velkou lednicí, aby ji následně povalila na zem, nebo když bez zjevných příčin z příborníku vylétly všechny nože. A tak několik novinářů, přinášejících zprávy o těchto událostech, které nezne­po­kojovaly jen obyvatele domu, ale už i policii a hasiče, do­šlo k závěru, že se tu uhnízdil „hlomozící duch“.

5kopie.jpg
surlapiste.jpg

Kácení nábytku v obci Albaret-Sainte-Marie nebylo zapříčiněno seismickými otřesy, ani to nebyl výsledek kanadských žertů, či podvodného jednání obyvatel domu.

Jak potvrdili seismologové, tyto úkazy nebyly způsobeny zemětřese­ním, tedy seismickými otřesy, původně badateli podezíranými z toho, že zde tropí neplechu. Starosta obce Michel Thé­rond však i nadále trval na tom, že je třeba začít hledat racio­nální, vě­decké vysvětlení zdejších záhadných jevů a přizval k případu odborníka na elektromagnetické jevy, který měl kauzu rychle vyřešit. Záhadné úkazy měly být důsledkem níz­kofrekvenčních elektrických polí pod domem, označovaných za telurické či zemní proudy. Tyto proudy se pak měly jako „silné elektrické pole“ projevovat v domě. „Testy prováděné na spínačích odhalily existenci elek­trického odporu 10-12 krát vyššího, než je norma. Kde mělo být méně než 50 ohmů, tam ex­pert naměřil více než 600 ohmů," oznamoval starosta Thérond veřejnosti. „A když jsme zjis­tili, že veškerý nábytek, který tu popadal, byl umístěn buď u zá­suvky, nebo v blízkosti vypí­nače, dovodit příčinnou souvislost, to nebyla žádná velká věda“, řekl v rozhovoru novinářům. Nakonec pak celou kauzu starosta uzavřel těmito slovy: „Název zde vyskytují­cího se jevu zní - elektromotorická síla."

V případě pojmu „elektromotorická síla“, který vznikal kdysi dávno při objevu galvanických zdrojů elektřiny, se ve skutečnosti jedná o zastaralý název dnešního „elektromotorického na­pětí“. Ve svých úvahách pan starosta a jím pozvaný odborník zřejmě vycházeli z poučky, že vznik indukovaného elektromotorického na­pětí je podstatný činitel umožňující proměnu elek­trické energie v mechanickou práci. Ovšem jak se vlastně nábytek, který je ze dřeva, a tudíž nebude moc dobrý vodič, působením „silného elektrického pole“ či „elektromotorické síly“ mohl spontánně či samovolně pohybovat po bytě, onen přizvaný odborník na elektro­magne­tické jevy, ani pan starosta, nikomu nevysvětlili. Jeden z pracovníků pařížského in­stitutu IPGP (Insti­tut de Physique du Globe de Paris), jako skutečný odborník v deníku LePari­sien v reakci na starostova slova prohlásil: „Nechápu, jak by proudy z podzemí mohly vést k takovým následkům na po­vrchu." A nebyl jediným odborníkem, který starostovo „vědecké“ vysvětlení ve vesnici pozorovaných jevů zpochybňoval.

Nicméně jak z uvedeného vyplývá, není Albaret-Sainte-Marie (prefektura Lozere) v regionu Languedoc Roussillon nějakou fiktivní či novináři vymyšlenou obcí. Skutečný je i zdejší sta­rosta Michel Thérond. A pokud u expertů objednal nějaká měření v inkriminovaném domě, jistě má v kanceláři uložené protokoly s výsledky. Ostatně protokoly z vyšetřování zdejších podivných, avšak reálných událostí, má také ve svých spisech založené četnictvo. A tak tu nechybí důkazy o tom, že fenomén (v rámci tradic dosud zvaný) polter­geist a samotné „po­hyby bez dotyku“, tedy situace, kdy se různé vybavení domácnosti samovolně pohy­buje bez zjevných příčin, nejsou pouhým výmyslem novinářů či kanadským žertíkem zlomy­slných sousedů, nebo snad dokonce výsledkem podvodného jednání samotných obyvatel domu.

I když Francie není na druhém konci světa, těžko pojede nějaký tým našich fyziků do Albaret-Sainte-Marie (kam by ostatně přijel, jak se u nás říká, s křížkem po funuse) hledat fyzikální příčinu zdejších pohybů bez dotyku. Pokud se mají naši odborníci tímto dosud exaktně ne­interpretovaným (neobjasněným) jevem někdy zabývat, potřebují k tomu i třeba jen malou ukázku tohoto jevu, která není vázána výhradně na místa výskytu fenoménu zvaného polter­geist. Tedy takové pohyby bez dotyku, které bývají pozorovány na nejrůznějších místech v nejrůznějších stá­tech světa a mohou být docela dobře pozorovány i u nás.

Jak se v poslední době ukazuje, taková možnost se začala na poli neobjasněných jevů již rý­sovat. Ale o tom si povíme více v zítřejším článku o experimentování.


Autor: Karel Wágner | čtvrtek 22.1.2015 9:09 | karma článku: 24.27 | přečteno: 1025x

Další články blogera

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 27.90 | Přečteno: 967 | Diskuse

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 18.38 | Přečteno: 524 | Diskuse

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 12.28 | Přečteno: 249 | Diskuse

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma článku: 31.23 | Přečteno: 937 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 122 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 386 Celková karma 24.64 Průměrná čtenost 2424
příležitostný publicista
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...