Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plná ústa humanismu – a nic

Ministerstvo vnitra otevírá detenční zařízení pro nelegální imigranty ve Vyšních Lhotách a posiluje počet míst v Bělé pod Bezdězem.

Do konce roku hodlají naše úřady navýšit celkovou kapacitu těchto detenčních center až na 1 400 lůžek. Nejde o žádné koncentráky, ale o zařízení pro detenci (zajištění, zadržení) nelegálních imigrantů, kde mohou být zajištěny osoby ve věku nad 15 let, které se pobytem na našem území dostaly do rozporu s naší legislativou. Mnoho emocí a diskusí vyvolala nedávná situace v Zařízení pro zajiš­tění cizinců Bělá-Jezová, kde jsou internováni cizí státní příslušníci, zadržení při nelegálním vnik­nutí na území České republiky. V uplynulých dnech zde došlo k pokusům migrantů o násilné opuštění objektu a k demolování zařízení.

Některé sdělovací prostředky již přinesly rozhovor se zaměstnanci detenčního centra v Bělé. Z jimi poskytnutých informací vyplývá, že drtivá většina zdejších imigrantů sprostě nadává a násilím vy­hrožuje nejen zdravotníkům, ale i komukoli v uniformě, která u nich nebudí žádný respekt. Přede­vším se tak projevují méně vzdělaní Afghánci s vybájenou představou o tom, jak se o ně úřady v Německu postarají a jak se tam budou mít skvěle. Tito pak personálu v návalu vzteku vyhrožují: Jen počkejte, vy bílý svině, až nás tu bude víc, všechny vás podřízneme! Ovšem o tom, že se sku­pinky těchto cizinců volně pohybují po městečku, což v Bělé pod Bezdězem vzbudilo oprávněné obavy občanů o jejich bezpečnost, je v našich sdělovacích prostředcích jaksi ticho po pěšině.

Podle nedávného prohlášení náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka spočívá problém s volně se pohybujícími skupinkami nelegálních imigrantů v tom, že po skončení správního řízení a předání příslušných dokladů po odchodu z detenčního zařízení mají tito cizinci 5 – 7 dnů na opuštění České republiky. „Od tohoto okamžiku jim nemůžeme nic nařizovat, jen doporučovat. Navrhneme jim nějaká řešení, většina by se měla vrátit zpátky do Maďarska, odkud k nám přicestovali, ale jestli to budou akceptovat, je jen na nich. Můžeme je třeba dopravit na nádraží, pokud to neodmít­nou, ale zabránit jim pak, aby se odtud vydali třeba do města, už nelze,“ konstatoval Nováček. Mimo jiné zde na povrch vyplývá skutečnost, že ilegální imigranti, propuštění z detenčního zařízení v Bělé pod Bezdězem, nejsou Policií ČR eskortováni vlakem nebo autobusem do Maďarska, natož pak letadlem do Afriky, jak se nám snažili podsouvat někteří novináři.

Podle Milana Lomoze, starosty Bělé pod Bezdězem, by bylo třeba dopracovat plnění dohody s Ministerstvem vni­tra ČR o propouštění imigrantů. „Pomohlo by nám například, kdyby cizinecká policie vždy nahlá­sila, kolik lidí bylo právě propuštěno, aby naši policisté měli přehled. Také by­chom rádi pozvali kompetentní zástupce ministerstva a cizinecké policie na veřejnou debatu s občany, kde by lidem vysvětlili dopodrobna situaci, a pomohli tak vyvrátit některé jejich obavy. K tomu je třeba připome­nout, že za celou dobu jsme zatím nezaznamenali žádný delikt, který by propuštění obyvatelé tá­bora ve městě spáchali,“ prohlásil starosta Lomoz, radující se nad ujištěním pracovníků minister­stva vnitra, že uprchlíci neopouštějí zařízení zcela bez prostředků, tedy že ne­mají důvod k páchání trestné činnosti.

I když Policie ČR v detenčním centru Bělá pod Bezdězem po několika zdejších incidentech navý­šila své stavy, počet civilních zaměst­nanců se zde nezvyšuje, ba naopak se poslední dobou neu­stále snižoval. Podle z centra prosakujících zpráv tu bylo na začátku srpna pouhých patnáct ci­vil­ních zaměstnanců, tedy hluboký podstav. A tak Ministerstvo vnitra ČR prostřed­nictvím inzerátů hledá sociální pracovníky a další zájemce, ochotné jít do Bělé s migranty pracovat. Pro poskyto­vání zdravot­ních služeb zadržovaným cizincům hledá též uchazeče o pracovní po­zici všeobecný praktický lé­kař.

Právě zdravotní rizika jsou jedním z důvodů, proč civilní zaměstnanci v Zařízení pro zajištění ci­zinců Bělá-Jezová podávali výpověď. O tom, že by se s běženci pracovalo v rukavicích nebo rouš­kách, nemůže být ani řeč. Civilní zaměstnanci jsou rádi, že mají očkování alespoň proti žloutence, mnozí však neměli ani to. Čeští vojáci na misi v Afghánistánu měli řadu různých očkování, a když se pak vrátili domů, absolvovali všelijaká vyšetření a případně hned léčbu. A přitom do Bělé pod Bezdě­zem přicházejí imigranti ze stejné země či oblasti, ze které si přinášejí různé choroby, včetně těch infekčních. Podle neoficiálních informací nejde jenom o hepatitidu a dříve již předpokládanou nákazu virem HIV, ale též o tuberkulózu. V této souvislosti je třeba podotknout, že v ČR snížená pozor­nost věnovaná tuberkulóze je o to více alarmující, že se u nás v poslední době začala objevovat latentní tuberkulózní infekce u pacientů, jejichž imunita je oslabena kvůli léčbě ji­ného onemocnění. A jak říká doc. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., primářka Pneumologické kli­niky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze: „Tato forma TBC nemá typické projevy, na rentgenu nic neukazuje a přitom pacienta přímo ohrožuje na životě.“

Ale vraťme se k základnímu problému. Je zřejmé, že v detenčních zařízeních pro imigranty se v případě civilních zaměstnanců nedostává lidí, ochotných se o migranty starat. Proklamovanou solidaritu s migranty a svůj humanismus zde měla a má možnost namísto planých řečí v přímé praxi ukázat iniciativa Hatefree, která usiluje o „ži­vot bez násilí a nenávisti k imigrantům, o vzájemné soužití“. Velkou příležitost projevit svůj humanismus a skutečnou solidaritu s migranty zde dostaly i neziskovky bojující za práva uprchlíků, respektive konsorcium zastřešující 18 nevládních organizací, pracujících s migranty, jak o tom v článku „Neziskovky se spojily v boji za práva uprchlíků“ ze dne 4. srpna 2015 informoval zpravodajský portál iDNES.

Ti všichni mají plná ústa humanismu, ale zájem o konkrétní, faktickou péči o uprchlíky v našich detenčních centrech u nich nenacházíme.

 

 

Autor: Karel Wágner | pátek 7.8.2015 12:00 | karma článku: 44,41 | přečteno: 5772x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,04 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,22 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,32
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista