Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak server iDNES propagoval marihuanu

O tom, že všelijaké sluníčkáře hodně lidí u nás nemusí, není třeba se rozepisovat. Je ale za­rážející, že řada lidí vyčítá sluníčkářům užívání drog.          

Ne že bych zrovna já byl příznivcem aktivistů z neziskovek nebo z HateFree, nabádajících nás k přijímání co největšího počtu imigrantů, označovaných za sluníčkáře. Ale jak jsem se přesvědčil, nedůvěra vůči těmto mladým aktivistům se začala promítat do všelijakých předsudků našich spolu­občanů, po svých zkušenostech alergických na levicová hnutí. Nemají je rádi ani štamgasti z jedné pražské restaurace, kam jsem minulý týden zavítal. Ti mi zde vítězoslavně oznámili, že našli důkaz užívání drog mladými sluníčkáři na demonstracích. Přičemž se mne snažili také přesvědčit, že server iDNES, kde publikuji na blogu své články, svým protěžováním sluníčkářů a některými fotografiemi z jejich demonstrací ve skutečnosti popularizuje kouření marihuany.

Jednalo se o článek „V Ostravě se demonstrovalo kvůli běžencům, policie zadržela šedesát lidí“, na iDNESu zveřejněný 25. července 2015, kde ve fotogalerii štamgasti našli snímek, jenž nese popisku: Akce zastánců uprchlíků v Ostravě. Tento snímek s mladými aktivisty z HateFree či snad z konsorcia zastřešujícího 18 nevládních organizací bojujících za práva imigrantů, měl podle štam­gastů jasně dokazovat, že tahle „sluníčka“ hulí marihuanu. Směšná na celé věci byla především skutečnost, že na konzumenty zakázané návykové látky dštili oheň a síru uživatelé jiných škodlivých návykových látek, totiž ti co pijí al­kohol a inhalují tabákový dým. Kdo si však uvědomí všechny souvislosti a případné dů­sledky takovéto kauzy, tomu zmrzne úsměv na rtech.

Samo užívání, tedy aplikace (kouření, šňupání, nitrožilní aplikace, vdechování) zakázaných návy­kových látek není v ČR protiprávní, což vlastně znamená, že se svým tělem si v případě aplikace může každý dělat téměř vše, co se mu zlíbí nebo co ho napadne. Trestné je však držení zakázané návykové látky, kdy v případě malého množství pro vlastní potřebu se jedná o přestupek, v případě množství většího jde pak o trestný čin. Pokud se hovoří o nejčastějších návykových látkách v ČR, které jsou na seznamu zakázaných látek (Nařízení vlády č. 463/2013 Sb.), jedná se o marihuanu, pervitin (metamfetamin) a extázi (amfetamin). Přičemž odborníky nejvíce diskutovanou bývá otázka, nakolik vlastně ta která látka poškozuje lidské zdraví. Žebříček škodlivosti návykových lá­tek nedávno zveřejnil britský lékařský časopis Lancet, kde jako nejškodlivější z průzkumu vychází heroin, na druhém místě je kokain a na třetím barbituráty. Legální drogy jako alkohol a tabák ob­sadily 5. a 9. místo, čímž předstihly marihuanu a extázi.

To, že marihuana u nás patří do seznamu zakázaných látek, je obecně známo. Můžeme s tím souhlasit nebo ne, náš postoj je však irelevantní při dodržování platných zákonů. Jistou benevo­lenci bychom měli nacházet v tom, že pokud občan našeho státu na veřejnosti vykouří jointa či ci­garetu obsahující marihuanu, tedy látku s obsahem THC vyšším než 0,3%, jedná se o pouhý pře­stupek (§ 30 písm. j) zák. č 200/90 Sb., kdy má policista na místě uložit blokovou pokutu nebo po­stoupit věc do správního řízení (§ 34 zák. č. 273/2008 Sb.). Tedy držení drogy v malém množství je vždy posuzováno jako přestupek (§ 30 písm. j) zák. č. 200/1990 Sb.), kde hrozí maximální pe­něžitá pokuta do 15 000 Kč (která je ve skutečnosti menší než nově stanovené pokuty za opako­vané přestupky proti občanskému soužití a veřejnému pořádku). Ovšem v případě, že se jedná o množství drogy (zde marihuany) větší než malé, jedná se již o trestný čin podle § 284 trestního zá­koníku.

Zdánlivě úsměvná situace bývá o to závažnější, že se mohou ve skupině kuřáků marihuany vy­skytovat i osoby mladší 18 let. Pak na „sdílení jointa“ bývá nahlíženo jako na předání drogy a to osobě mladší 18 let, na což se vztahuje § 283 trestního zákona, odstavec 1) Kdo neoprávněně vy­robí, doveze, vyveze, proveze, nabízí, zprostředkuje, prodá nebo jinak jinému opatří nebo pro ji­ného přechovává omamnou nebo psychotropní látku, přípravek obsahující omamnou nebo psy­chotropní látku, prekursor nebo jed, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let - ovšem v tomto případě se bude jednat o trestní sazbu dvojnásobnou podle odstavce (2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo ve větším rozsahu, nebo b) spáchá-li takový čin vůči osobě mladší než 18 let. Přičemž i případné „balení jointa“ je posuzováno jako výroba návykové látky, která je trestným činem podle § 283 tr. zákoníku, bez ohledu na množství vyráběné drogy.

Jinak řečeno, jestliže má občan našeho státu u sebe cigaretu obsahující marihuanu, tedy látku s obsahem THC vyšším než 0,3%, jedná se o pouhý přestupek (§ 30 písm. j) zák. č 200/90 Sb., kdy by policista měl na místě uložit blokovou pokutu nebo postoupit věc do správního řízení, při­čemž by cigaretu měl výtečníkovi odejmout (§ 34 zák. č. 273/2008 Sb.). Tedy držení drogy v ma­lém množství je posuzováno jako přestupek, a tudíž se na tento případ nevztahuje oznamovací povinnost podle trestního zákoníku. Ovšem v případě, že se jedná o množství větší než malé, je takovéto konání posuzováno již jako trestný čin. Pokud si pak některý aktivista na nějaké demon­straci zapálí cigaretu (jointa) marihuany, dopouští se přestupku podle § 30 odst. 1. písm. j), zák. č. 200/1990 Sb., přičemž samotná aplikace není protiprávní. Avšak držení nelegální návykové látky, mezi které marihuana patří, protiprávní je. A pokud některý aktivista jointa „pošle dokola“, to zna­mená, že tuto cigaretu sdílí s jinými, jedná se již o trestný čin podle § 283 odst. 1 tr. zákoníku (jinak jinému opatří) a to bez ohledu na množství návykové látky. A pokud se o tom některý občan ČR dozvěděl a neoznámí to Policii ČR, může být podle české legislativy potrestán podle § 367 (nepře­kažení trestného činu) trestního zákoníku odnětím svobody až na tři roky.

A tak jsem hulákající místní štamgasty upozornil, že pokud skutečně od­halili trestný čin a neoznámili to Policii ČR, můžou být i oni potrestáni podle trestního zákoníku. Na to reagovali takovým mácháním půllitry, že pivo až šplíchalo na stůl. Neboť většina diskutérů přes hrozbu paragrafu 367 ani v nejmenším nehodlala ustoupit od svého tvrzení, že skupinka mladých aktivistů pokuřovala marjánku, přičemž na inkriminované fotografii mladík v černé košili v podřepu, opírající se zády o zeď, má dokonce dávat kolovat jointa. Jsem ovšem zvyklý si informace ověřovat a tak jsem vytáhl z tašky notebook, připojil se na wi-fi a vyhledal na iDNESu inkriminovaný článek s fotogalerií, abych si mohl znovu prohlédnout tu fotku, kterou jsem dříve jen tak zrakem přelétl. Načež vzápětí jeden z nově příchozích návštěvníků lokálu, který se do diskuse zapojil a nedočkavě mi nakukoval  přes rameno,  triumfálně zajásal: „Naozaj! Z vonku to tak vyzerá!“ Nechtěl jsem jemu ani štamgastům kazit radost, ale přece jen jsem se jich mu­sel zeptat, zda si tu fotografii zvětšili. Jak se ukázalo, doma si ji někteří i zvětšili, ale detail jointa neviděli, poněvadž neuměli pohnout obrazem. Když jsem pak najel na detail mladíka v podřepu, opírajícího se zády o zeď, bylo hned jasno: mladík v černé košili žádného jointa kolovat nedává, neboť v pravé ruce drží zapalovač. A všichni ti, co na fotografii pokuřují, žádná „balená cíga“ v prstech nedrží, kouří jen obyčejnou klasiku s filtrem.

Zde odkaz na snímek:

http://ostrava.idnes.cz/foto.aspx?r=ostrava-zpravy&c=A150725_161336_ostrava-zpravy_eb&foto=JJ5ccedc_DSC_5910.JPG

Co je však podstatné: jak z této epizody vyplývá, být svědkem užívání marihuany v České repub­lice rozhodně není žádná legrace. Navíc Policie ČR předpokládá, že uživatel této drogy je napojen na překupníky či nezákonné pěstitele rostlin. Přesněji řečeno, pokud některý náš spoluobčan pěs­tuje konopí s obsahem THC vyšším než 0,3%, dopouští se přestupku jen v případě malého množ­ství do pěti kytek (§ 30 odst. 1 písm. k) zák. č. 200/1990 Sb. V případě množství většího než ma­lého (více než pět kytek) se již dopouští trestného činu (§ 285 tr. zákoníku), přičemž sama ná­sledná sklizeň a sušení se považuje za výrobu drogy a je trestná podle § 283 tr. zákoníku. A pokud někdo svoji marihuanu daruje další osobě, jedná se vždy o trestný čin podle § 283 (jinak jinému opatří) trestního zákoníku, bez ohledu na množství návykové látky. To znamená, že každý, kdo někomu daruje jednu cigaretu marihuany, se tak dopouští trestného činu. A zde v souladu s naší legislativou platí, že pokud se o tom některý občan ČR dozvěděl a neoznámil to policii, může být potrestán podle § 367 (nepřekažení trestného činu) trestního zákoníku odnětím svobody až na tři roky.

Nikdy jsem nehájil užívání zakázaných návykových látek. Ale nelíbí se mi, když může být každý z nás kriminalizován za to, že se na udávání uživatelů či pěstitelů marihuany ne­bude podílet. Obzvlášť když naši soudci s oblibou prohlašují, že „neznalost zákona nikoho neomlouvá“. Ono se říká, že všechno je pro něco dobré a pro něco špatné. Ale také se říká, že kdo chce psa bíti, vždy si hůl najde.

                                                                                                   

Tři bývalí policisté kouří marihuanu před kamerou:https://www.youtube.com/watch?v=Q2eXs4pCs3k

Případné dotazy veřejnosti ohledně kriminalizace pěstování a užívání konopí s obsahem THC vyšším než 0,3% (marihuany) na webu Národní protidrogové centrály SKPV PČR zodpoví odborníci, zabývající se touto problematikou:http://www.policie.cz/clanek/myty-a-fakta-o-drogach.aspx

 

 

Autor: Karel Wágner | pondělí 10.8.2015 12:00 | karma článku: 21,77 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,21 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,23 | Přečteno: 939x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nám to Číňané nandali

Tedy hlavně propagátorům elektromobility, kterých je u nás už tolik, že to až vypadá, jako by elektromobil patřil do každé rodiny.

21.2.2024 v 9:09 | Karma: 23,84 | Přečteno: 746x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Apoštolové elektromobility

Je značný rozdíl mezi obyčejnými uživateli elektromobilů a propagátory elektromobility, co začali u nás, jak se říká, tlačit na pilu.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 25,41 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší zabiják elektromobilů

Baterie elektromobilů se mohou rychleji vybíjet při vysokých letních teplotách, ale ty způsobí mnohem menší zkrácení dojezdu, než jaké způsobují mrazy.

1.2.2024 v 9:09 | Karma: 43,55 | Přečteno: 8059x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vodík - revoluce za dveřmi

Význam vodíku pro Evropu vzrůstá, přičemž do konce roku 2030 si EU klade za cíl dovézt tohoto plynu, v náležitě zelené verzi, nejméně 10 milionů tun.

25.1.2024 v 9:09 | Karma: 14,95 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Šábes a prolitá krev

I u nás nejrůznější aktivisté stále hlasitěji protestují proti potírání teroristů v Pásmu Gazy izraelskou armádou.

12.1.2024 v 9:09 | Karma: 22,45 | Přečteno: 443x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nás školí novináři

Při narůstajících počtech civilních obětí v Pásmu Gazy se novináři zpravidla vyhýbají srovnání současného boje o Gazu s bojem o irácký Mosul, i když tu najdeme mnoho styčných bodů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Palestina versus Izrael

Štědrý den je za námi. Ale ještě nás čeká období Tří králů, co bývalo na lidové zvyky a tradice bohaté.

28.12.2023 v 9:09 | Karma: 21,36 | Přečteno: 479x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vánoční čas a děti z Gazy

Rada bezpečnosti OSN v pátek po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

25.12.2023 v 9:30 | Karma: 27,52 | Přečteno: 577x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O hrozbách genocidy

A to od řeky k moři, přesněji od řeky Jordán po Středozemní moře. Tedy na území, zahrnujícím dnešní Stát Izrael i Pásmo Gazy.

20.12.2023 v 9:09 | Karma: 20,47 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O čem šéf OSN mlčí

Dnes něco o palestinskými Araby obývané enklávě, kde jak se ukázalo, je zlo zakořeněno hlouběji než jinde.

13.12.2023 v 9:09 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6622x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Hrátky s čertem

Je tomu už drahně let, co jsem publikoval jeden ze svých prvních literárních pokusů. A dnes se naskytla příležitost starý příběh oprášit.

6.12.2023 v 9:40 | Karma: 16,20 | Přečteno: 428x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Džihádisté z Pásma Gazy

Hamás v roce 1987 nevznikal jako teroristická organizace, ale jako lidové Hnutí islámského odporu (Harakat al-Muqawama al-Islamíja).

16.11.2023 v 9:09 | Karma: 26,03 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

OSN viní Izrael ze smrti svých zaměstnanců

Představitelé OSN v neděli 5. listopadu oznámili, že za měsíc bojů na palestinském území zahynulo deset procent z celkového počtu pracovníků, od vzniku OSN pozabíjených.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 43,81 | Přečteno: 4415x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší africký stát se chystá válčit

Během posledního měsíce davy Alžířanů demonstrovaly na podporu Palestinců, bojujících v Gaze. To jim však nejspíše bylo málo.

6.11.2023 v 9:09 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Umírání dětí v Gaze

Podle organizace Save the Children počet mrtvých dětí ve válce mezi Izraelem a Hamásem převýšil dosavadní celoroční průměr ve válečných konfliktech zabitých dětí.

2.11.2023 v 9:09 | Karma: 42,63 | Přečteno: 4551x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Pozemní invaze byla zahájena

Valné shromáždění OSN v pátek (27. října 2023) přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

28.10.2023 v 15:00 | Karma: 21,04 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,80
  • Průměrná čtenost 2427x
příležitostný publicista