Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadné chování našich sdělovacích prostředků

Nejnovější zprávy o neutuchajících bojích v některých čtvrtích syrského Aleppa a jeho nejbližším okolí chtě-ne­chtě i v našich sdělovacích prostředcích odhalily pravou tvář bojovníků Džabhat Fatah aš-Šám.

Ve skutečnosti totiž nejde o nějakou „syrskou opozici“, ale o teroristy z Fronty an-Nusrá, nově nazývané Fronta pro dobytí Sýrie. Podle západních analy­tiků v řadách Fronty an-Nusrá dnes v Sýrii válčí zhruba 2000 islamistů jak z Ruskem ovládaných částí Kav­kazu, tak z postsovětských středoasij­ských států, což zvyšuje hrozbu jejich destabilizace. Není tedy divu, že Rusové trvají na oddělení bojovníků „syrské opozice“ od radikálů z Džabhat Fatah aš-Šám (Fronty an-Nusrá) a na odsunu ozbrojených složek této teroristické organizace z Aleppa, což Bílý dům odmítá. Extremistická Fronta an-Nusrá, napojená na al-Káidu, je součástí koalice sunnitských radikálních skupin zvané Džaíš al-Fatah, podporované Saúdskou Arábií a Katarem. Jejím cílem je vytvoření islám­ského státu na území Sýrie, přičemž někteří izraelští experti dnes považují Frontu an-Nusrá za daleko nebezpečnější než samotný Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) , tedy tzv. Islámský stát.

Ovšem situaci na syrském bojišti komplikuje fakt, že Rusové mezi své nepřátele zařadili i Muslim­ské bratrstvo (je jedním z největších is­lámských hnutí se znaky islámského fundamentalismu a Rusko, stejně jako Izrael, jej řadí mezi te­roristické organizace, přičemž v arabském světě již Muslim­ské bratrstvo za teroristickou organi­zaci prohlá­sily i Spojené arabské emiráty, coby konfederace sedmi ropných arabských království). Také v Egyptě bylo novou vládou Muslimské bratrstvo zakázáno a označeno za teroristickou organizaci, kte­rou je třeba eliminovat. To se však nelíbilo americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který na tuto situaci reagoval zastavením vojenské pomoci Egyptu.

Na nejnovější vývoj událostí v Sýrii, a tedy i v Aleppu (arabsky Halab, turecky Haleb), mají velký vliv též milice označované za „mezinárodní džihádisty“, v nichž se bojů aktivně účastní občané asi padesáti států z celého světa, včetně mnohokrát vzpomínaných Čečenců. V této skupině údajných „povstalců“ svým jasným ideologickým cílem i účinným způsobem boje obzvláště vyniká právě svaz Džabhát an-Nusrá il-Ahl aš-Šám. Plný název této organizace, obvykle zkra­covaný na Džabhát an-Nu­srá, v překladu znamená „Fronta na podporu lidu Velké Sýrie“. Ovšem stoupenci Fronty an-Nusrá nemluví o dnešní Sýrii, nýbrž o „aš-Šámu“, tedy o území, které je označováno jako „Velká Sý­rie“. Ta má zahrno­vat též Libanon, Izrael a Jordánsko. Je pravda, že islamisté z přejmenované Fronty an-Nusrá hod­lají svrhnout režim Bašára Asada. Jenže deklarují i boj proti židovskému státu Izrael a je­jich hlavním cílem je šířit islám po celém světě.

Navíc se ze záplavy informací o nezdařeném červencovém puči v Turecku a následné likvidaci tamější opozice i v našich sdělo­vacích prostředcích vytratily informace o Erdoganově obratu, neboť Erdogan své regionální zájmy již ladí nejen s Ruskem, ale i s Izraelem. Jinak řečeno, vývoj si­tuace v tomto regionu v poslední době vyústil v podporu Bašára Háfize al-Asada těmi nejvýznamnějšími hráči. Proti jeho odstranění vojenskou silou není jen Rusko s Čínou nebo Írán, ale též Izrael, ba i Turecko. Je tedy pro nás záhadou, proč naše sdělovací pro­středky velebí „mírotvorce“ Baracka Obamu a jeho Bílý dům, jenž dosud trvá na odstranění Asada, kvůli čemuž stupňuje tlak na Ruskou federaci.

Ještě více záhadným se pak zdá být fakt, že se naše sdělovací prostředky v případě komentování sou­časného dění v Sýrii vyhýbají názorům a komentářům dvou nejpovolanějších odborníků, totiž naší velvyslankyně v Sýrii a našeho velvyslance v Izraeli, kteří nedávno v „politicky nekorektním“ vystoupení na půdě Institutu 2080 otevřeli, jak se u nás říká, přítomným posluchačům oči.

Zde odkaz na záznam  jejich komentáře situace na Blízkém východě, zveřejněný 13. 9. 2016 prostřed­nic­tvím YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=0JwUL3qY8M8

 

Post scriptum

Z nejnovějších zpráv: zástupci Ruska a Turecka v pondělí 10. října 2016 v Istanbulu podepsali dohodu o vybudování plynovodu TurkStream, který má vést plyn z Ruska do Turecka a odtud dál do Evropy. Dohodu podepsali ministři energetiky obou zemí za přítomnosti prezidentů Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana. Ten v pondělí na společné tiskové konferenci s Putinem také oznámil, že po normalizaci vztahů obou zemí předpokládá urychlení příprav na výstavbu jaderné elektrárny, kterou má Rusko vybudovat v jihoturecké provincii Mersin na pobřeží Středozemního moře.

 

Autor: Karel Wágner | pondělí 10.10.2016 9:09 | karma článku: 39,35 | přečteno: 2326x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 6,25 | Přečteno: 140x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,22 | Přečteno: 992x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 267x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 940x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 22,69
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista