Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový „krotitel koronaviru“ na obzoru ?

Podle nedávných zpráv přicházejících z Číny bylo u nejstarších seniorů s Covid-19, kteří užívali medikamenty na pálení žáhy, zaznamenáno vyšší procento přežití.

Při důkladnějším rozboru se zjistilo, že přeživší nakažení dlouhodobě užívali volně prodejný lék, který obsahuje základní léčivou látku famotidin. A protože na Covid-19 dosud neexistuje vakcína ani žádný spolehlivý lék, začali se lékaři o účinky famotidinu zajímat. Ve sdělovacích prostředcích je popisován případ Davida Tuvesona, ředitele laboratoře Cold Spring Harbor. Ten doporučil famotidin ve formě tablet své 44leté sestře, u které se projevila nemoc covid-19. Trpěla horečkou, měla promodralé rty a dusila se. První dávku léku v tabletách si vzala 28. března. Následující ráno jí horečka klesla a saturace kyslíkem se vrátila do normálu. Podobně dramatickou změnu zaznamenali lékaři také u jejích dalších pěti kolegů, kteří se nakazili novým koronavirem a onemocněli. „Řekl bych, že to byl penicilinový efekt,“ prohlásil Tuveson.

Tyto závěry povzbudily neziskovou integrovanou síť zdravotní péče Northwell Health, která zahájila 7. dubna testování látky ve svých 23 nemocnicích. V nich byl pacientům famotidin podáván intravenózně, neboť léková forma může významně ovlivnit vlastnosti účinné látky, a to v devítinásobku dávky, běžně užívané na pálení žáhy. Experimentální léčbu by v rámci tohoto programu mělo podstoupit celkem 1174 lidí, z toho 187 pacientů v kritickém stavu, většinou na ventilátorech. První předběžné výsledky by od 391 pacientů měly být k dispozici během několika týdnů. „Vše se drží pod pokličkou, aby se zabránilo skupování léku,“ uvedl Kevin Tracey, který má na starosti dvojitě slepou, randomizovanou studii. Přesto již newyorská síť lékáren a některé e-shopy hlásí, že jsou léky, obsahující famoditin, úplně vyprodány.

Vědecký časopis Science o probíhající studii prvně informoval 26. dubna 2020. Zde se říká, že famotidin je jedním z léčiv testovaných při léčbě nového koronaviru, u kterého dosud neexistuje žádná schválená léčba. Výzkumní pracovníci, testující famotidin, jsou spojeni s Feinsteinovým ústavem pro lékařský výzkum, výzkumnou složkou zdravotnického systému Northwell Health, založeného v New Yorku. V současné době provádějí klinickou studii, aby otestovali, zda vysoké dávky famotidinu pomáhají přežít kriticky nemocným pacientům s koronavirem. Testují dávku, která je devětkrát větší než množství famotidinu, co je běžně užíváno k léčbě pálení žáhy. Je pacientům podáván intravenózně po dobu sedmi až deseti dnů. Viz odkaz. 

Famotidin obsahuje u nás oblíbený lék Famosan z produkce PRO.MED.CS Praha a.?s., přední české nezávislé farmaceutické společnosti s vlastní vědecko-výzkumnou základnou. Zásadní je tu otázka, zda nízkonákladový famotidin, jenž patří do skupiny inhibitorů histaminových H2-receptorů, je pro léčbu pacientů s Covid-19 bezpečný. Inu, přecitlivělost na látku famotidin, u nás obsaženou v léku Famosan, je velmi vzácná. Jiné absolutní kontraindikace nejsou známé. Je třeba jen podotknout, že lék Famosan v potahovaných tabletách obsahuje laktosu, a tak pacienti se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktosy, úplným nedostatkem laktázy nebo malabsorpcí glukosy a galaktosy, by neměli, jako to tomu bývá i u jiných léčiv s laktosou, Famosan užívat. Někteří pacienti při užívání Famosanu zaznamenávají nežádoucí účinky jako závrať a bolest hlavy. Ti by pak neměli, v případě výskytu uvedených příznaků, řídit ani obsluhovat stroje.

Náš Famosan není také vhodný u kojících žen a v graviditě, je kontraindikován u dětí do 6 let, protože nejsou údaje o bezpečnosti a účinnosti famotidinu u dětí. Jelikož se famotidin vylučuje primárně ledvinami, opatrnost je zapotřebí při léčbě pacientů s poruchou funkce ledvin. Jinak je však podávání famotidinu pacientům, nakažených novým koronavirem, oproti jiným látkám (např. antimalarikům), poměrně bezpečné. Přesto se u léčby vysokými dávkami doporučuje monitorování krevního obrazu a jaterní funkce. Avšak při podávání famotidinu starším pacientům v klinických studiích nebylo zaznamenáno žádné zvýšení výskytu či změna typu nežádoucích účinků. Úprava dávkování pouze kvůli věku tak není nutná.

Famotidin by tedy mohl být novým „krotitelem koronaviru“ a pomáhat při léčbě pacientů s COVID-19. Ovšem zda tomu tak skutečně bude, to ukáže až randomizovaná studie z klinického hodnocení této léčivé látky, jejíž výsledky jsou netrpělivě očekávány nejen odborníky, ale i širokou veřejností.

 

 

Autor: Karel Wágner | úterý 28.4.2020 12:00 | karma článku: 22,05 | přečteno: 1343x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 9,80 | Přečteno: 255x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,22 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 23,14
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista