Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme u nás lék na Covid-19 ?

Existují léčivé přípravky, které už za sebou mají z dřívějška klinické zkoušky a jsou účinné v koncentracích, které se dají u pacientů s COVID-19 bezpečně použít.

To ovšem naše novináře, zdá se, moc nezajímá. Jejich miláčkem se stal Remdesivir, který smrtnost onemocnění covidem-19 nijak neovlivňuje. A tak je u nás stále ticho po pěšině v případě Favipiraviru (Avigan, T-705), vyvinutého společností FUJIFILM Toyama Chemical, jenž byl původně jako Avigan schválen pro výrobu a prodej v Japonsku v roce 2014 jako antivirový lék proti chřipce. Skupina Fujifilm v současné době provádí klinickou studii zaměřenou na Avigan, která se zaměřuje na pacienty s COVID-19 v Japonsku a USA a snaží se zvýšit výrobu léku prostřednictvím partnerství s domácími a zámořskými společnostmi. 

Mezi léčivými přípravky, o kterých naši novináři v souvislosti s experimentální léčbou Covid-19 cudně mlčí, je i ciklesonid, což je inhalační kortikosteroid, užívaný i u nás k léčbě astmatu, který působí na dýchací cesty a tlumí zánětlivé procesy. Je podáván aerosolovým dávkovačem (pro Českou republiku je povolen v podobě přípravku Alvesco 160 inhaler). Ciklesonid je sice řazen do skupiny kortikoidů, avšak u inhalačně podávaných kortikoidů jsou vedlejší účinky vzácné a v drtivé většině nezávažné. Ciklesonid se podle americké studie ukázal být slibným léčivem (přesněji tzv. proléčivem, neboť jeho aktivní metabolit se uvolňuje až po jeho uložení v plicích) i v případě závažného průběhu Covid-19. Autoři poukazují na to, že už studie ze začátku tohoto roku prokázala antivirovou aktivitu a odhalila molekulární cíl léčiva jako virový protein nazývaný Nsp15, čímž se tak může projevovat jeho duální role (antivirová a protizánětlivá) při kontrole infekce novým koronavirem. Přičemž protizánětlivá aktivita ciklesonidu může být použita k potlačení cytokinové bouře, což je zánětlivá nadměrná imunitní reakce, která může pacienty s Covid-19 usmrtit. 

K potlačení cytokinové bouře však lze použít i levný a široce dostupný lék dexametazon, jak tomu nasvědčuje studie z Oxfordské univerzity. Dexametazon je syntetický glukokortikoid s protizánětlivým účinkem. Stejně jako ostatní glukokortikoidy má též antialergické, antipyretické (proti horečce) a imunosupresivní účinky. Používá se například jako podpůrný prostředek při protinádorové léčbě, ale také při kožních potížích, onemocnění střev či plicních chorobách. „Tohle je zatím první a jediný lék, který prokazatelně snižuje úmrtnost a snižuje ji významně. Je to obrovský průlom,“ uvedl člen oxfordského výzkumného týmu profesor Peter Horby. A jak k tomu server BBC poznamenává, v případě Velké Británie mohla být celková bilance úmrtí o 5000 obětí nižší, pokud by tento lék od začátku epidemie dostali všichni rizikoví pacienti. Podle britských vědců by nyní nemocnice vážně nemocným pacientům s covidem-19, pokud budou indikováni k léčbě na jednotkách intenzivní péče, měly podávat tento lék neprodleně. U lidí, kteří mají lehký průběh infekce, naproti tomu lék nijak nepomáhá a experti jim radí, aby si jej v lékárnách nekupovali.

O dexametazonu u nás širokou veřejnost na iDNES informoval i profesor MUDr. Jiří Beran, CSc., který je od dubna 2002 ředitelem a vedoucím lékařem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Jiří Beran zde říká: „Vyšší šance na přežití při hospitalizaci u nejtěžších případů při řízené ventilaci je dána nově prokázaným efektem kortikoidu dexamethason, který se používal již dříve v léčbě rozsáhlých zánětů plic nebo mozku. Výzkumníci ve Velké Británii na vzorku více než 6 000 pacientů ve více než 170 nemocnicích prokázali, že je jeho léčba vysoce efektivní i ve velmi nízké dávce aplikované po dobu 10 dní. Takto prokázaná léčba kortikoidy snižuje smrtnost na covid-19 až o 30 % a zcela převálcovala hepatotoxický lék Remdesivir, který má sice velkou reklamu, ale smrtnost onemocnění covidem-19 nijak neovlivňuje. Navíc cena léčby dexamethasonem je v řádu stokorun až tisícikorun.“

Velkou naději lékařské týmy dnes vkládají do interferonů, které jsou v klinické praxi využívány např. v léčbě sclerosis multiplex. Interferony jsou proteiny nespecifické imunity, které stimulují protivirovou odpověď vrozeného imunitního systému. A v inhalační formě pro léčbu covidu-19 je jako první zmiňovalo čínské doporučení. Nyní jsou již k dispozici výsledky klinické studie z center ve Velké Británii, kde byl pacientům s potvrzenou infekcí SARS-CoV-2 podáván inhalační roztok interferonu IFN-ß-1a nebulizační formou (nebulizací se rozumí rozprašování tekutiny ve formě mikroskopických kapek, které mohou být vdechnuty). Neboť interferon beta (IFN-ß) se váže na receptory pro interferony na infikovaných i dosud zdravých buňkách a navozuje v nich antivirový stav. Hlavním aspektem studie bylo stanovení role tohoto interferonu v léčbě a prevenci závažných respiračních obtíží u  pacientů infikovaných novým koronavirem. Do testování tohoto interferonu bylo zapojeno 101 dobrovolníků, přijatých k léčbě covidu-19 v devíti britských nemocnicích. A jak se ukázalo, tato molekula pomohla snížit závažnost koronavirové infekce i v plicích osob se sníženou imunitní odpovědí. Společnost Synairgen tak oznámila, že její přípravek SNG001, obsahující interferon beta, výrazně snižuje riziko vážného průběhu nemoci covid-19.

Nelze však zapomínat na přípravek Isoprinosine (inosin prinobex), zvyšující přirozenou obranyschopnost organismu a posilující jeho imunitní odpověď vůči virovým infekcím, přičemž působí zejména na složky buněčné imunity. Je k dispozici asi v 70 zemích světa, u nás ho může předepsat každý obvodní lékař, přičemž se jeho cena pohybuje kolem 400 korun. Užívají ho například lidé, kteří mají opakované herpetické infekce nebo onemocnění spojená s EB viry a cytomegaloviry. Tento lék při nákaze novým koronavirem na sobě a svém synovi vyzkoušel již výše zmiňovaný prof. Jiří Beran. Oba onemocnění covidem-19 zvládli bez závažných příznaků. Vakcinolog Jiří Beran k tomu podotýká: „Při užívání dvou tablet třikrát denně se pátý den počet NK buněk zdvojnásobuje a sedmý až osmý den se dramaticky zvyšuje počet osob bez jakýchkoli příznaků.“ V českém vydání časopisu Forbes, který s ním připravil rozhovor, pak profesor Beran také upozorňuje na fakt, že byl lék vyzkoušen i v domově seniorů v Litovli, kde se nakazilo 56 klientů a osm osob z personálu: „Místní lékařka podala lék ihned při prvních příznacích dvacítce lidí ve věku od 87 do 94 let, tedy kategorii, ve které umírá na covid-19 každý třetí. Výsledek? U některých se stav mírně zlepšil během 24 hodin, sedm pacientů bylo hospitalizováno na infekčním oddělení nemocnice v Prostějově pro zápal plic, nikdo z nich ale nezemřel a průběh nemoci byl spíš mírnější,“ říká prof. Beran.

Jinak řečeno, v posledních týdnech počet nakažených novým koronavirem u nás stoupá. Nenazrál tedy čas se zamyslet nad tím, zda některá nízkonákladová léčiva či některá levná a široce dostupná generika nakonec nejsou účinnější než sdělovacími prostředky oslavovaný Remdesivir, který „má sice velkou reklamu, ale smrtnost onemocnění covidem-19 nijak neovlivňuje“ ?     

 

Inosin Acedoben Dimepranol podporuje časné a trvalé zvýšení přirozené složky zabíječských buněk cirkulujících lymfocytů: Klinická studie podporující antivirové indikace

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912146/

Autor: Karel Wágner | pondělí 3.8.2020 9:09 | karma článku: 29,12 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,04 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,22 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,32
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista