Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promořovat, nebo očkovat ?

Většinu lidí zajímá, jak dlouho po očkování, nebo prodělaném covidu-19, je může získaná imunita chránit.

Vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové, profesor Jiří Beran, který se opírá (podobně jako většina našich imunologů) o studii švédského Karolinska institutu, jenž zjistil, že v tomto směru se SARS-CoV-2 podobá svému předchůdci SARS-CoV-1, říká: „Pravdou je to, že prodělané onemocnění covid-19 v jakékoliv podobě zanechá mnohaletou imunitu v buněčné paměti a tak v případě prodělání nemoci není nutné se očkovat.“ Ovšem zároveň také říká: „Všichni výrobci mRNA vakcín trvají na výroku, že za měsíc po aplikaci dvou dávek vakcíny jsme chráněni na dobu skoro stejnou jako po prodělání infekce.“ Tedy pokud nám i očkování mRNA vakcínou od Pfizeru nebo Moderny zanechá v buněčné paměti imunitu, budeme tak zřejmě očkováním chráněni mnohem delší dobu, než o jaké se v našich sdělovacích prostředcích spekuluje. Přičemž imunizace vakcínou má oproti imunizaci nákazou tu výhodu, že u ní je podstatně menší riziko nežádoucích účinků. Tedy i zde se ukazuje, že proočkování populace je výhodnější, než její promoření rychle se šířící nákazou.

Největším zastáncem a propagátorem rychlého promořování nebyla u nás vědecká obec, ale několik zviditelňujících se osob, mezi nimiž vynikal náš exprezident Václav Klaus. Tomu (a jeho stoupencům) vůbec nevadilo a vlastně dodnes nevadí, že strategie promořování v článku, otištěném v říjnu 2020 v nejprestižnějším vědeckém časopisu se zaměřením na lékařství The Lancet, byla hodnocena jako „nebezpečný klam nepodložený vědeckými důkazy“. Zde se také říká, že „taková strategie by neukončila pandemii covidu-19, ale vyústila by ve vracející se epidemie, jako tomu bylo v případě mnohých jiných infekčních chorob před vytvořením očkování“, přičemž „empirické důkazy z mnoha zemí ukazují, že není možné omezit nekontrolovaná ohniska na konkrétní části společnosti“. Samozřejmě u nás k přirozené imunizaci (promořováním) populace při postupném šíření nákazy dochází. Tu je však třeba z pohledu medicíny i ekonomiky doplnit rychlým proočkováním obyvatel.

S tím se ovšem odpůrci vakcinace nehodlají smířit. A tak na sociálních sítích a na některých webech, jimž jsou nové mRNA vakcíny trnem v oku, v době, kdy lidé už přestávají slyšet na konspirační teorie, volí novou taktiku a operují poznatky, které mají dokazovat, že vakcinace je zbytečná, když očkovaní lidé mohou virus šířit v populaci. Přičemž se odvolávají i na rozhovory, jež novinářům poskytuje RNDr. Jiří Šinkora, který byl od počátku pandemie příznivcem radikálnějších řešení, včetně hromadného promoření. Ten totiž říká: „Systémová, tedy vnitrotělní vakcinace podle studií nevytváří slizniční imunitu. To znamená, že nevytvoří speciální typ protilátek, který vám kryje povrchy. Tomu se říká imunoglobulin typu A. Nevytváří tak buněčnou imunitu, která chrání vrstvu těsně pod povrchem, pod sliznicí. Takže řekl bych to takto: vakcíny, které jsou cílené na tvorbu protilátek, což jsou tyto nové vakcíny mRNA, ochrání s vysokou pravděpodobností a bezpečně jejich uživatele před proniknutím viru do těla a způsobením orgánových poškození. Ale nechrání povrchy. Takže i vakcinovaný člověk může infikovat. Virus v jeho sliznici může po nějakou dobu žít a může nakazit své okolí.“ Je ale škoda, že do svého výkladu nezařadil i povídání o tom, jak právě ty buňky z epitelu sliznice, které mají významný obranný potenciál, jsou leckdy schopny infekci zavčas likvidovat.

Je pravda, že virus se může na sliznici očkovaného člověka přechodně vyskytovat. Jenže podstatné je, do jaké míry tento člověk i přesto, že byl očkován mRNA vakcínou, bude virus do svého okolí vylučovat. Pokud se na to zeptáte našich lékařů, většinou vám řeknou, že to neví. Neboť mRNA vakcínami se očkuje krátkou dobu a i když ve světě probíhá několik výzkumů, zabývajících se touto otázkou, nejsou dosud k dispozici data. Nicméně k tomuto tématu se vyjádřil výše již zmíněný vakcinolog prof. Jiří Beran, když divákům 12. ledna v přímém přenosu srozumitelně zodpovídal jejich dotazy ohledně očkování. Zde také zopakoval fakt, že vir se může i u očkovaného člověka dostat na sliznici. „Ale neznamená to, že ten člověk je infekční  a že tam má nějakou krabičku, ze které pořád vyfukuje ten virus. Ten virus je na sliznici, je tam zachycen imunitním systémem a dá se říci, že je to nějaké přechodné osídlení virem. Můžete ho tam zjistit. Ale ten člověk s největší pravděpodobností není významně infekční pro svoje okolí,“ uvedl na pravou míru u nás kolující fámu, že očkovaní lidé šíří virus v populaci.

Pokud se zajímáte o nejčastěji diskutované aspekty vakcinace, rozhodně vám pak bude stát za shlédnutí videozáznam panelové diskuze našich odborníků Není vakcína jako vakcína, kde ekonom docent Filip Matějka, zaměřený na výzkum v oboru makroekonomie, informační ekonomie a behaviorální ekonomie, hovoří o ekonomických aspektech vakcinace. A jak se ukazuje, má exprezident Václav Klaus pravdu v tom, že v případě covidu-19 ekonomové umí ledacos vypočítat. A tedy dokážou vypočítat i to, jak se nám může rychlé proočkování populace vyplatit. Neboť při teoretické ceně 1 000 korun za dvě dávky jedné vakcíny pro jednoho člověka nás proočkovat celou Českou republiku stojí zhruba deset miliard korun. Pokud ale budeme 3 měsíce přešlapovat na místě a budeme s očkováním otálet, bude nás takové zdržení pravděpodobně stát půl bilionu korun. A kdo o to stojí, ten řadu dalších zajímavých aspektů vakcinace najde v panelové diskuzi Není vakcína jako vakcína, na kterou je zde odkaz.

Všichni lidé, kteří se setkají s novým koronavirem, nutně nemusí s nákazou ulehnout a marodit. Jsou mezi námi lidé, které chrání jejich přirozená (nespecifická) imunita. Ti žádnou vážnější formu covidu-19 po setkání s koronavirem neprodělají. Jenže ne každý je na tom tak dobře a při potlačování epidemie tak do hry musí vstoupit očkování, u nás už hodně dlouho praktikované. Očkování na území Čech a Moravy bylo zavedeno už v době Habsburské monarchie, v čemž pokračoval i Československý stát. Tak jedním z prvních zákonů, podepsaných prezidentem Masarykem, byl i zákon o očkování proti pravým neštovicím (412/1919 Sb), kde se píše, že za „opětné oddalování povinnosti očkovací může býti vyměřena pokuta až do 200 K, nebo vězení až do 14 dnů“. Ale jak k tomu podotkl prof. Beran: „Za sto let je jiná doba a je třeba se smířit s tím, že jakékoliv očkování by mělo být dobrovolné a svobodné, a to na základě informací, které poskytne ten, kdo očkování požaduje.“ Což není už ten bývalý Československý stát, ale dnešní Česká republika. Jenže naše státní orgány v případě dnešní vakcinace jsou při poskytování informací hodně liknavé.

Ještě že alespoň naše legislativa dbá na to, aby v každé příbalové informaci (letáku) léčivého přípravku, ale i vakcíny, byly výrobcem uvedeny i možné nežádoucí účinky. Ty tak najdeme i u docela obyčejného Aspirinu německé společnosti Bayer, neboť podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Podobně  je tomu i u vakcíny Comirnaty, vyvinuté firmami BioNTech a Pfizer pro prevenci onemocnění covid-19 způsobeného koronavirem u osob starších 16 let věku, kterou se právě očkujeme. Informace o přípravku Comirnaty byly, hned jak mu byla udělena podmínečná registrace, zveřejněny na stránkách Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), kde si mohl každý přečíst jak informace o předepisování pro zdravotnické pracovníky, tak i příbalovou informaci pro veřejnost a podrobnosti o podmínkách schválení vakcíny. U nás více informací pro veřejnost najdete v dokumentu Comirnaty přehledně, včetně popisu přínosů a rizik vakcíny a proč EMA doporučila její registraci v Evropské unii.

Co říci závěrem. Nejlepší bude si připomenout, že vyvíjené vakcíny jsou pro zdravé lidi, u kterých chceme předejít jejich nakažení, kdežto léky jsou pro lidi, kteří po nákaze onemocněli. Přičemž se najdou i tací, co vakcínu odmítnou. Ovšem v silně proočkované populaci se choroba téměř nešíří a chráněn je pak i ten, co se nemohl ze zdravotních důvodů očkovat, ale i ten, kdo vakcínu odmítl.                          

 

 

 

 

 

Autor: Karel Wágner | sobota 16.1.2021 9:09 | karma článku: 35,50 | přečteno: 6107x
  • Další články autora

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,21 | Přečteno: 989x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,63 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,23 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nám to Číňané nandali

Tedy hlavně propagátorům elektromobility, kterých je u nás už tolik, že to až vypadá, jako by elektromobil patřil do každé rodiny.

21.2.2024 v 9:09 | Karma: 23,84 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Apoštolové elektromobility

Je značný rozdíl mezi obyčejnými uživateli elektromobilů a propagátory elektromobility, co začali u nás, jak se říká, tlačit na pilu.

9.2.2024 v 9:09 | Karma: 25,41 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší zabiják elektromobilů

Baterie elektromobilů se mohou rychleji vybíjet při vysokých letních teplotách, ale ty způsobí mnohem menší zkrácení dojezdu, než jaké způsobují mrazy.

1.2.2024 v 9:09 | Karma: 43,55 | Přečteno: 8058x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vodík - revoluce za dveřmi

Význam vodíku pro Evropu vzrůstá, přičemž do konce roku 2030 si EU klade za cíl dovézt tohoto plynu, v náležitě zelené verzi, nejméně 10 milionů tun.

25.1.2024 v 9:09 | Karma: 14,95 | Přečteno: 420x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Šábes a prolitá krev

I u nás nejrůznější aktivisté stále hlasitěji protestují proti potírání teroristů v Pásmu Gazy izraelskou armádou.

12.1.2024 v 9:09 | Karma: 22,45 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak nás školí novináři

Při narůstajících počtech civilních obětí v Pásmu Gazy se novináři zpravidla vyhýbají srovnání současného boje o Gazu s bojem o irácký Mosul, i když tu najdeme mnoho styčných bodů.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Palestina versus Izrael

Štědrý den je za námi. Ale ještě nás čeká období Tří králů, co bývalo na lidové zvyky a tradice bohaté.

28.12.2023 v 9:09 | Karma: 21,36 | Přečteno: 478x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Vánoční čas a děti z Gazy

Rada bezpečnosti OSN v pátek po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

25.12.2023 v 9:30 | Karma: 27,52 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O hrozbách genocidy

A to od řeky k moři, přesněji od řeky Jordán po Středozemní moře. Tedy na území, zahrnujícím dnešní Stát Izrael i Pásmo Gazy.

20.12.2023 v 9:09 | Karma: 20,47 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

O čem šéf OSN mlčí

Dnes něco o palestinskými Araby obývané enklávě, kde jak se ukázalo, je zlo zakořeněno hlouběji než jinde.

13.12.2023 v 9:09 | Karma: 45,25 | Přečteno: 6621x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Hrátky s čertem

Je tomu už drahně let, co jsem publikoval jeden ze svých prvních literárních pokusů. A dnes se naskytla příležitost starý příběh oprášit.

6.12.2023 v 9:40 | Karma: 16,20 | Přečteno: 427x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Džihádisté z Pásma Gazy

Hamás v roce 1987 nevznikal jako teroristická organizace, ale jako lidové Hnutí islámského odporu (Harakat al-Muqawama al-Islamíja).

16.11.2023 v 9:09 | Karma: 26,03 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

OSN viní Izrael ze smrti svých zaměstnanců

Představitelé OSN v neděli 5. listopadu oznámili, že za měsíc bojů na palestinském území zahynulo deset procent z celkového počtu pracovníků, od vzniku OSN pozabíjených.

9.11.2023 v 9:09 | Karma: 43,81 | Přečteno: 4414x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Největší africký stát se chystá válčit

Během posledního měsíce davy Alžířanů demonstrovaly na podporu Palestinců, bojujících v Gaze. To jim však nejspíše bylo málo.

6.11.2023 v 9:09 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Umírání dětí v Gaze

Podle organizace Save the Children počet mrtvých dětí ve válce mezi Izraelem a Hamásem převýšil dosavadní celoroční průměr ve válečných konfliktech zabitých dětí.

2.11.2023 v 9:09 | Karma: 42,63 | Přečteno: 4549x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Pozemní invaze byla zahájena

Valné shromáždění OSN v pátek (27. října 2023) přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

28.10.2023 v 15:00 | Karma: 21,04 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,80
  • Průměrná čtenost 2427x
příležitostný publicista