Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikotin versus COVID-19

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je při COVID-19 u kuřáků riziko rozvoje těžkého průběhu infekce nebo úmrtí vyšší o 40 až 50 procent.   

„Kuřáci mají až o 50 % vyšší riziko rozvoje závažného onemocnění a úmrtí na COVID-19, takže přestat s kouřením je to nejlepší, co mohou kuřáci udělat, aby snížili své riziko koronaviru,“ prohlásil v květnu loňského roku Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel WHO. K čemuž autoři jednoho z vědeckých článků dodávají, že „první výhled Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje, že kuřáci jsou náchylnější k závažnému onemocnění COVID-19 a mají také vyšší pravděpodobnost, že se nakazí, protože časté pohyby z ruky do úst a sdílení tabákových výrobků, jako jsou vodní dýmky, zvyšují možnost infikování.“ 

Samozřejmě je kouření považováno za rizikový faktor u celé řady onemocnění, když se za několik desetiletí výzkumů prokázaly škodlivé účinky konvenčních cigaret. Ovšem v poslední době se objevují zprávy o škodlivých účincích na zdraví i v případě cigaret elektronických. Přičemž nikotin, který se nachází v konvenčních cigaretách i e-cigaretách, je pak hlavní chemickou složkou odpovědnou za závislost na tabákových výrobcích. I podle výrobců elektronických cigaret může jedno zařízení elektronické cigarety obsahovat tolik nikotinu, jako balení 20 běžných cigaret. Nakonec studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) již prokázala, že 99 % e-cigaret prodávaných ve Spojených státech obsahuje nikotin, i když některé štítky obsah nikotinu vůbec neuváděly.

Jenže někdy vědeckým týmům nezbývá než vyhánět, jak se u nás říká, čerta ďáblem.To když na jaře 2020 studie vědců z několika zemí naznačovaly, že v případě covid-19 mezi hospitalizovanými pacienty je méně kuřáků, než odpovídá jejich počtu v běžné populaci. Proto se také rozhodl vědecký tým z Francie přistoupit k použití nikotinu v klinických testech, které by mohly potvrdit, či vyvrátit, co naznačují čínské a francouzské statistiky, totiž že tabákový kouř nějakým způsobem SARS-CoV-2 brzdí. Vybraným pacientům s covid-19 a lékařům v první linii pak v nemocnici Pitié-Salpetriere měli nasadit nikotinové náplasti, aby si jejich účinek ověřili.

Neboť tu panovalo přesvědčení, že by samotný nikotin, namísto cigaretového kouře, mohl snížit rizika u pacientů pětkrát a u zdravotníků až čtyřikrát. Což ale podle skeptiků mělo být něco takového, jako když se v dubnu 2003 rozšířily fámy, že kouření chrání pacienty před rozvojem SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Naproti tomu francouzský neurobiolog Jean-Pierre Changeaux hájil nikotinovou hypotézu s preventivními a terapeutickými důsledky, tedy byl přesvědčen o tom, že nikotin může zabraňovat viru dostat se do buněk, čímž se koronavirus přestane v těle množit. Nikotin podle něho měl také zabraňovat přehnané reakci organismu, takzvané cytokinové bouři, která může být příčinou těch nejtěžších případů covid-19.

Nikotin je pouze jednou z mnoha chemických sloučenin, obsažených v cigaretovém kouři, přičemž samotný čistý nikotin nemá žádné známé kancerogenní vlastnosti. Výzkum již odhalil, že nikotin, ač je sám o sobě velmi prudkým jedem, může být také prevencí proti demenci a zlepšovat průběh degenerativních onemocnění mozku (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba). Nelze zapomínat ani na ulcerózní kolitidu, (zánětlivé onemocnění tlustého střeva), která má jeden charakteristický znak: jde o onemocnění nekuřáků nebo lidí, kteří kouření zanechali. Spojitost s nikotinem je zde třeba hledat v produkci střevního hlenu. Bylo totiž prokázáno, že přítomnost nikotinu a kotininu, hlavního metabolitu nikotinu, vede ke zmnožení hlenotvorných buněk, zvyšuje sekreci hlenu a poměrné zastoupení hlenovitých mucinů v něm.

Jenže tým japonských vědců, vedený Keidžim Tanimotem z univerzity v Hirošimě, došel k závěru, že kuřáky v případě covidu chrání před infekcí karcinogenní škodliviny, obsažené v tabákovém dýmu. Svoji studii zveřejnili 17. srpna 2021 na stránkách Scientific Reports a v jejich článku se říká: „Ačkoli se obecně předpokládá, že cigaretový kouř je škodlivý pro patogenezi COVID-19, bylo překvapivě zjištěno, že léčba extraktem z cigaretového kouře (CSE) potlačuje expresi ACE2 v buňkách HepG2. Pokusili jsme se tedy objasnit mechanismus účinků CSE na expresi ACE2 v savčích buňkách.“

Jinak řečeno, podle Tanimota a jeho kolegů potlačují tvorbu ACE2 receptorů zřejmě polycyklické aromatické uhlovodíky. A koronavirus potřebuje tyto receptory, aby mohl proniknout do lidského těla a napadat jeho buňky. „Čím vyšší bylo množství cigaretového kouře, tím méně se ACE2 receptory tvořily, tj. tím méně vstupních bran pro virus nabízely,“ potvrzuje Keidži Tanimoto. Aby však nedošlo k omylu: v této studii nebyl posuzován kouř z marihuany, kde výzkum ukázal, že některých polycyklických aromatických uhlovodíků je v marihuanovém kouři méně, než v kouři z cigaret, jak se o tom psalo i u nás. Jinak však obsah sledovaných zdraví škodlivých látek v přímo inhalovaném kouři z konopí měl být dokonce vyšší, než u konvenčních cigaret. Pokud jde pak o údajnou eliminaci koronaviru dehtem, odhaduje se, že kuřák konopí oproti kuřákovi cigaret vdechuje až třikrát více dehtu.

Ale jak už to tak na tom našem světě chodí, jednou věcí bývá teorie a druhou zase praxe. A tak ze všech těch zpráv o vědeckých výzkumech a nejrůznějších hypotézách trochu zmateného laika ze všeho nejvíc zajímá, jakou že za poslední dva roky, co u nás řádí koronavirus, mají zkušenost naši plicní specialisté? Překvapivě jasnou a jednoduchou odpověď na tuto otázku před několika dny laické veřejnosti přinesl článek, publikovaný na iDNES.

Plicní lékařka MUDr. Drahomíra Nová zde už v nadpisu říká, že „Kuřáky covid prakticky minul“. K čemuž dodává: „Z nejtěžších kuřáků, kteří k nám v poslední době přicházeli, covid nedostal ani jeden. Většinou postihuje astmatiky nebo zdravé lidi. Kuřáci asi mají tak prohulené plíce, že se jich covid lekne.“  

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

Autor: Karel Wágner | pátek 11.2.2022 9:09 | karma článku: 27,19 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Karel Wágner

Vítejte ve zfalšované realitě !

Video na internetu nemusí vždy zobrazovat realitu. Zrovna tak každá písnička, kterou uslyšíte, nemusí pocházet od některého skladatele. A dokonce ji ani nemusí interpretovat skutečná zpěvačka či nějaký zpěvák.

23.4.2024 v 9:09 | Karma: 11,38 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Záhady z České televize

Povinnost platit televizní poplatek mají u nás všechny domácnosti i firmy vlastnící televizní přijímač.

14.3.2024 v 9:09 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Sabotáž výroby elektromobilů

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

11.3.2024 v 9:09 | Karma: 18,59 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak předcházet jaderné havárii

„Pouze budoucnost může rozhodnout, zda jsme vybrali právě tu jedinou správnou cestu a nalezli to nejlepší řešení našich problémů.“ Albert Einstein.

7.3.2024 v 9:09 | Karma: 12,64 | Přečteno: 268x | Diskuse| Společnost

Karel Wágner

Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

29.2.2024 v 9:09 | Karma: 31,30 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista