Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Moje důvěra je malá, ale to nic neznamená.

0 0
možnosti
Foto

I malá důvěra je přece jen důvěra.;-)

0 0
možnosti

Možná to je nadějná technologie. ALE co jsem pochopil, je to pořád vpodstatě ve fázi konceptu. Ještě není ani funkční prototyp. Tj. pokud nebude pro rozvoj této technologie věnováno úsilí ekvivalentní projektu Manhattan, tak jej čeká minimálně 20 let cesty k funkčnímu komerčnímu zařízení.

Nechápejte mě špatně, já té technologii fandím, ale bude si muset tvrdě vybojovat svoje místo na slunci, kde se aktuálně tlačí "vrtule na tyči", "kus křemene pod sklem" a akučka všeho druhu (a mají ambici postupně vytlačit plyn, uhlí, ropu a uran). Všechny tyhle technologie už mají etablovanou průmyslovou základnu a když potřebují na další rozvoj miliardu dolarů, tak si řeknou "Wall streetu" a obratem je dostanou na 5% úrok.

1 0
možnosti
Foto

Máte v podstatě pravdu. Ovšem informace, kterých jsem se na netu dopátral, nasvědčují tomu, že cesta k vůbec prvním funkčním komerčním zařízením bude celkem krátká (zřejmě do pěti let). Jenže půjde o malé reaktory a laická veřejnost může být zklamaná vývojem, neboť nová koncepce nízkoenergetických reaktorů nenahradí velké reaktory v nichž se štěpí jádro, ani vyvíjené tokamaky, v nichž dochází k termojaderné fúzi. Jinak u této nové technologie nepředstavuje největší brzdu (na rozdíl od třeba uváděného projektu Manhattan) ani tak absence funkčních zařízení, jako akademickou obcí požadovaná exaktní interpretace dosud ne zcela objasněných fyzikálních jevů. A pokud jde o vlastní projekt Manhattan (krycí název pro přísně utajený americký vývoj atomové bomby), ten ve skutečnosti sloužil ryze vojenským účelům, ani v nejmenším tam nešlo o nějaké mírové využití energie. S tím se tedy nedá LENR srovnávat. I když na druhé straně o novou koncepci pohonu stojí armádní kruhy. Ovšem jak v této oblasti dnes pokračuje výzkum ve vojenských laboratořích, to se ani já, ani Vy, nedozvíme. Jako Vy této nové technologii fandím, ale snažím si udržet střízlivý a objektivní nadhled. Tedy nic z toho nepodceňuji, ale ani nepřeceňuji. Jen si myslím, že je velká škoda, že se základní informace o LENR dosud nedostaly do našich recenzovaných časopisů, aby pak o nich mohli na akademické půdě fundovaně diskutovat naši odborníci.

1 0
možnosti

Pane Wagnere.  Tento maličký krůček směrem k LENR, který jste právě udělál je nesmírně VELKÝ KROK pro celou naší vědu a veřejnost.

Je škoda, že jsem se to o Vás musel dozvědět z blogu Petra Glucka viz http://egooutpeters.blogspot.ro/2015/04/re-thinking-lenr-for-success.html , který to tady na Vás "prásknul".

Jít "do sebe" ale není nikdy pozdě a já Vám za ten první krůček nesmírně děkuji!

V dokonalé úctě.

1 0
možnosti
Foto

Jediné, co můžu pro LENR udělat, je o něm napsat. Je třeba přístupnou formou seznámit s touto problematikou širokou veřejnost, aby o všem začalo přemýšlet co nejvíce vzdělaných lidí. Bohužel, podporu LENR v našich sdělovacích prostředcích nenachází. Mám rozepsanou druhou část, tedy pokračování, které snad bude čtivější a pro laiky zajímavější.

1 0
možnosti

Neměl ten článek vyjít už ve Středu ?

1 0
možnosti
Foto

Pokud by všechny ty materiály NASA byly publikovány 1. dubna, tak určitě ano;-D. Jelikož se tak nestalo, holt tenhle článek vychází na Velký pátek;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista