Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Děkuji Vám za zajímavý a přínosný článek.

1 0
možnosti
Foto

Vážení přátelé, článek je starý několik dní a nezbývá mi než celou diskusi dnes (tj. 12.12.)z mé strany uzavřít a věnovat se jiným textům. Závěrem zdejších postřehů ještě zmíním několik poznámek starších generací k danému tématu :

Dříve (60. a 70. léta) nešlo u nás ani tak o dávky, vyplácené sociálkou, ale situace s našimi "romskými spoluobčany" byla řešena pracovní povinností a důsledným vymáháním školní docházky pro jejich děti. Pokud do školy nechodily, mohly se ocitnout v Dětském domově, na což si romští spoluobčané dávali pozor a v děcáku tak končily hlavně děti z cikánských rodin, kde se zpravidla vyskytoval alkoholismus, či evidentně (i při větší toleranci) asociální chování dospělých. Také existoval (snad jen v určité době) a byl uplatňován předpis, jenž znemožňoval bydlení více romských rodin (a hlavně různých klanů) v jednom konkrétním místě. A pamětníci vesměs mají pocit, že tehdejší princip řešení „cikánské problematiky“ přece jen jakž takž fungoval.

0 0
možnosti
HP

Jedenze zdokumentovaných případů ubytovny, kterou provozoval romský podnikatel:

https://www.youtube.com/watch?v=4GsUkXWtlxc

0 0
možnosti
OF

Ne všichni cikáni jsou Romové .;-D

Karma, zase jsem se něco dozvěděl.

Dnes už nemusím jít do hospody chytat rozumy. Až zítra !R^

0 0
možnosti
JS

J66a15n 16S96m23e56j79k52a18l

9. 12. 2016 13:53

Dobrá takže Nerom, jak nás titulují jak romové i média znamená tedy Nečlovek a Neromové jsou podlidi ?

0 0
možnosti
Foto

Tak já například žádný Nerom nejsem a nebudu, jsem Čech, i když někoho možná mate moje příjmení po dávných předcích. Všimněte si, že v mém článku se paskvil NEROM neobjevuje... ;-)

2 0
možnosti
JK

Nebylo by od věci postavit pomník cikánovi, který uznal svou chybu a vyvodil z toho osobní zodpovědnost. Toho se však v tomto životě asi nedočkám.

1 0
možnosti

Ten článek jste napsal samozřejmě precizně.

Jen bych k tomu dodala, že dá se říci - celá Evropa, a nejen, používá výraz cikán (Německo, Rakousko, Nizozemí - Zigeuner, Francie - Gitan, Itálie - Zingaro, anglicky mluvící země Gypsy, a to i když dáte do překladače Rom)

Výraz Rom není tak znělý jako Cikán, který tak nějak lépe ladí s jejich výrazným hudebním talentem. Slovo Rom trochu evokuje, že je to CD-Rom,:-) A těžko si představit název operety Romský baron:-) a našlo by se toho víc.

3 0
možnosti
Foto

Já vím, s novinkami se člověk těžko smiřuje. Ale jejich řeč je romština a nikoliv cikánština. Jejich národnost je romská a nikoliv cikánská. Kvůli tomu se nemusí měnit tradiční názvy kulturního díla, Cikánský baron nebude přece kvůli tomu romským baronem, název filmu i nadále zůstává Cikáni jdou nebe. :-)

0 0
možnosti
JR

J54a60n 68R19á96ž

9. 12. 2016 11:56

Jsou jisté rozdíly v přístupu ke vzdělávání mezi menšinami. Například afroamerická menšina bojovala za to, aby jejich děti mohli navštěvovat školy bez rasového omezení. No a pristup menšiny ke vzdělávání u nás je jiny, jak dokazuje ministr pro všeobecná práva na všechno Chvojka, když se dal slyšet, že děti z nepřizpůsobivých rodin musí chodit do školy i kdybychom jim za to měli platit.

P.S. Není to důkaz rozdílného přístupu státu, na základě k příslušnosti k etniku, při dodržování zákonnosti v oblasti vzdělávání?

2 0
možnosti
Foto

Mnoho slov a co s nimi?

Slovo "Rom" mi nějak nejde přes rty, už dávno jsem si navykl na cikána a měnit své zvyky nebudu. Z nevhodně se chovajícího cikána lepšího člověka neuděláte pojmenováním ROM.

Když jsem však četl ten rozsah péče o cikány a objem dotací na tuto problematiku, tak mi spíš připadá podivné, že výsledky jsou nulové a naopak se spíš prosazuje negativní diskriminace.

Myslíte si, že těmi různými dotacemi zapojíte do pracovního procesu cikány, kteří pracovat nechtějí?

4 3
možnosti
Foto

Pane Machačku, jak jste přišel na to, že já různými dotacemi zapojím do pracovního procesu cikány, kteří pracovat nechtějí?

Přečtete prosím v klidu a bez emocí tu druhou část článku ještě jednou, možná tam najdete něco trochu jiného. ;-)

0 0
možnosti
VH

Aha. Deutsch je starší, než Němec. Mám tedy správně říkat Dojč, nebo Dojčák?

Österreicher je starší, než Rakušan. Mám říkat Esterák, nebo Esterajcháč? Takže snad jen Maďar zůstane.

Ne. Budu mluvit česky: Němec, Rakušan, Cikán, Holanďan (Nizozemec), ...

2 0
možnosti
Foto

Tak jak uvádíte k určitému posunu prostě dochází. Dříve se všem říkalo Holanďané, dnes Nizozemci. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,79
  • Průměrná čtenost 2427x
příležitostný publicista