Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Konečně jsem si článek přečetl. Skvělá práce. Děkuji Vám, i za odkaz na Alles Gute...

0 0
možnosti
MS

Dobrý článek. R^

Zajímalo by mě, jaké máme jako stát vlastně možnosti eliminovat přísun Romů ze Slovenska. Když se tady dostanou načerno a bydlí u příbuzných, nezískají nárok na žádné dávky, takže pokud to má mít pro ně smysl, musí se u nás nějakým způsobem zaevidovat a to už je cesta, jak jejich počty korigovat.

3 0
možnosti
MB

"... jak jejich počty korigovat." To je ryze teoretický problém, zaevidují se snadno. Myslím, že jejich myšlení funguje takto: tady mě máte a živte mne.

0 0
možnosti
Foto

V Africe se počet obyvatel za 60 let zpětinásobil. Tudíž českých Romů by mohlo být tak 150 tisíc a zbytek sem přitáhnul odjinud.

0 0
možnosti
PK

Vážený autore, ve svém článku jste se zmínil i o problematice zvané nezaměstnanost... Nevíte náhodou o nějaké statistice či alespoň odhadu, jak velké procento mezi nezaměstnanými tvoří nezaměstnaní cikáni? Osobně se domnívám, že se bude přibližovat obdobnému číslu, jaké uvádíte při citaci pana Okamury u vězňů...

1 0
možnosti
Foto

V únoru bylo nezaměstnaných380 200 našich spoluobčanů, ale zůstává otázkou, kolik z nich bylo Romů. To žádná ze statistik neuvádí. :-)

0 0
možnosti
MK

Zvláštní je, že se neví, kolik je Romů, ale kolik peněz potřebují a kolik dostanou, to se ví. To někdo rozděluje peníze na dávky a neví komu? To nikomu neskladaji účty?

9 0
možnosti
PK

On je tady problém, že sice daná osoba bude cikánského původu, ale když se nebude k tomu původu hlásit, tak oficiálně za cikána není považován... lépe to ale popsal pan Kindl o kousek níže...

1 0
možnosti
Foto

V době kdy probíhalo sčítání lidu, tak sami Romové se ke své národnosti nehlásili a uváděli národnost slovenskou, maďarskou. Takže ve městě, kde bydlím podle tohoto sčítání žije jenom minimum Romů i když každý vidí, že je to hloupost.

9 0
možnosti
Foto

Při posledním sčítání lidu v roce 2011 byla odpověď na otázku ohledně národnosti dobrovolná, neboť se jedná o deklaratorní záležitost, tedy národnost se neprokazuje dokladem. To znamená, že každý člověk má možnost přihlásit se k jakékoli národnosti, přičemž svůj názor může během života měnit. Pokud máme hovořit o samotné národnosti romské, pak k té se v České republice přihlásilo podle výsledků sčítání 5135 lidí, ovšem dalších 7712 využilo možnosti kombinace dvou národností, kdy se převážně jednalo o přihlášení k romské a české národnosti, na druhém místě to byla romská a slovenská národnost, na místě třetím pak moravská a romská národnost. Celkově, když sečteme ty, kteří se přihlásili pouze k romské národnosti a ty, co se přihlásili k romské a jiné národnosti, je to necelých 13 tisíc lidí. I tak je to ale o zhruba 1100 Romů více oproti předchozímu sčítání lidu. Což není ovšem dáno jen porodností romských žen, ale i vzrůstajícím počtem Romů z východních částí Slovenska, přicházejících do Čech a na Moravu za příbuznými. Z dalších statistik však vyplývá, že v době, kdy u nás probíhalo poslední sčítání lidu, romštinu jako svůj rodný jazyk uvádělo celkem 40370 obyvatel České republiky. Z čehož pak plyne, že nejméně 27000 Romů se u nás k romské ná­rodnosti nepřihlásilo, neboť se považují za Čechy a Slo­váky.

Zdroj: http://karelwagner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=578516

2 0
možnosti
Foto

JE TO SICE ZPAMĚTI, ale dovolil bych si upozornit, že snad ještě v 80. letech byl proveden na základě objektivních kritérií, tedy toho, kdo jako Rom vypadal, odhad jejich počtu, takže pokud chcete něco o stavu romské menšiny říci, měl byste se dopátrat výsledků tohoto sčítání. Nevím jenom přesně, v kterém roce to bylo. Musel bych prohrabat knihovnu. Ten časopis, z něhož o tom vím, se jmenoval Ekonomika oblastí a vydával ho spolu s jedním slovenským ústavem Výzkumný ústav rozvoje oblastí a měst v Ostravě.

1 0
možnosti
Foto

Proč ve studiíchexpertů publikované počty našich romských spoluobčanů se dosud nezdají být laickéveřejnosti přesvědčivé? A proč ši­roká veřejnost Romy často vidí tam, kde by jeúdajně vidět neměla? Inu, podle obhájců „kvalifikovaných odhadů“ tomu bývá proto,že se jednotliví odborníci do­sud nedo­kázali shodnout na přijatelné definici,podle níž můžeme někoho označit za Roma, přičemž Romové ve skutečnosti netvoříjednolité společen­ství (dělí se do řadyskupin a tyto skupiny pak dále do podskupin a rodů). Jenže u nás k takovéshodě již došlo: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v listopadu 2016ve své zprávě zve­řejnilo relevantní (závažná, důležitá) data, když uvedloskutečné počty romských žáků podle vzdělá­vacích programů v základních školáchve školním roce 2016/17.

O tom ale více zítra, v pokračování tohoto článku. :-)

1 0
možnosti
AF

Jsou počty Romů u nás utajovány? O tom vůbec nepochybuji. Důkazem je i neexistující statistika :)!

7 0
možnosti
Foto

Nejčastěji uváděný příklad zatajování dat je počet vězňů.

V současné době je u nás v nápravných zařízeních celkem 22 726 osob. Zveřejněn byl i podíl cizinců, tedy je uvedeno, kolik procent z vězňů tvoří cizinci. O počtech uvězněných Romů se však nepíše. A tak se toho chytil např. Okamura, který tvrdí (neuvádí zdroj), že v našich věznicích je 12 tisíc Romů. Tedy podle Okamury u romského etnika, které tvoří pouhých 4-5% obyvatelstva ČR, podíl na odsouzených osobách v našich věznicích pak činí více než 50%.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS