Diskuse

Na geopolitické šachovnici je i zemní plyn

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Maďarsko ve středu 5.7.2017 podepsalo dohodu s ruským Gazpromem o napojení na plynovod Turkish Stream (TurkStream), který by měl do Evropy dodávat 31,5 miliard kubických metrů plynu ročně. Turkish Stream začalo Rusko budovat jako náhradu za Evropskou komisí blokovaný plán plynovodu South Stream. Tento plynovod o délce více než 2 000 kilometrů měl vést Černým mořem a dále přes území Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska do severovýchodní Itálie, tedy aniž by procházel přes ukrajinské území. Gazprom totiž oznámil, že vybuduje nové potrubí tak, aby se vyhýbalo Ukrajině, s tím, že ruská strana plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko vnímaly South Stream jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což Evropa opakovaně zažila. Avšak projekt South Stream byl v roce 2014 zrušen kvůli nesouhlasu Bulharska, jemuž spolupráci na plynovodu s Ruskem zakázal Brusel.

0 0
možnosti
Foto

Německáautomobilová značka Volkswagen se po víc než 17 letech vrací na íránský trh.Firma v úterý oznámila, že podepsala dohodus íránskou společností Mammut Khodro, která bude jeho automobily do Íránudovážet.

0 0
možnosti
JH

Jak se postupně ukazuje, některé zdánlivě nepochopitelné politické postoje USA, mají vcelku logická ekonomická vysvětlení.:-)

1 0
možnosti