Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak agentuře Reuters řekl generální ředitel Jurij Vitrenko, ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz usilovně pracuje na zvyšování produkce zemního plynu a mohla by dodávat evropským státům plyn pro topnou sezonu v příštím roce. Vitrenko také uvedl, že Naftogaz zkoumá technologie pro těžbu plynu z břidlicových ložisek. Analytik Maksym Biljavskyj, který byl v minulosti mluvčím Naftogazu, ovšem upozornil na to, že nejslibnější oblasti pro břidlicové vrty se nacházejí ve východoukrajinském Donbasu, kde se nyní odehrávají boje. „Jsou tu dobré vyhlídky, ale pro období míru,“ řekl Biljavskyj. Dodal, že zhruba 75 procent ukrajinských zařízení pro těžbu plynu se nachází na frontové linii nebo v její blízkosti. /včera 16:57 ČTK/

0 0
možnosti

Vodík je mi celkem ukradený, protože celá země jede dnes na zemní plyn, ev jeho náhradu LNG.

Mnohem zajímavější zpráva je ta, že Maďaři dokáží lehce zajistit plyn za levnou pevnou cenu.

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsko-rusko-plyn.A220831_161701_eko-zahranicni_bur

Vezmeme li v úvahu, že ČR s velkou slávou přijala jednorázově 5 mil. m3 LNG z USA, tak, Rusové dodávají maďarům 5,8 milionu krychlových metrů plynu denně, nad rámec platné smlouvy, která je uzavřena tuším na 15 let !!!

!!!!!

0 0
možnosti
Foto

Nejspíš stačili za 66 let zapomenout, jak taková přátelství s Ruskem často dopadnou.

0 0
možnosti

protoze autor (jiste ne zamerne) opomnel ohledne te CO2/H2 problematiky uvest neco duleziteho - tak to doplnim:

"Výhody zeleného vodíku nicméně převažují nad nevýhodami.

Podle zprávy britské vlády je zelený vodík i přes své nepříznivé interakce s ostatními plyny v atmosféře vhodným řešením jako nosič energie. Zpráva například uvádí, že "zvýšení ekvivalentních emisí CO2 na základě míry úniku H2 ve výši 1 % nebo 10 % kompenzuje přibližně 0,4 % nebo 4 % celkového snížení ekvivalentních emisí CO2". To znamená, že i za předpokladu nejhoršího scénáře úniku, kdy unikne asi deset procent celkového množství vodíku, je dopad vodíku v atmosféře stále mnohem menší než dopad takto ušetřeného CO2.

Vědci však stále doporučují opatrnost: "Přestože přínosy ekvivalentního snížení emisí CO2 jasně převažují nad nevýhodami plynoucími z úniku H2, stále jasně ukazují důležitost kontroly úniku H2 ve vodíkovém hospodářství."

0 0
možnosti

J36a25n 63R30á60ž

1. 9. 2022 14:38

Plyn, vodík I dnes používané systémy OZE jsou vhodné pro přechodnou fázi do doby, než se najde způsob racionálního využití jaderné fůze jako neomezenému zdroji energie. První rok už byl učiněn

https://vtm.zive.cz/clanky/vedci-potvrdili-zazeh-jaderne-fuze-ucinili-tak-prvni-krok-k-neomezenemu-zdroji-energie/sc-870-a-217922/default.aspx

K tomu:

Evropané musí odhodit všechny ideologiemi poznamenané úvahy jak zajistit energetickou nezávislost a musí začít opravdu na tom tvrdě pracovat . Hlibokou energetickou krizi, která postihne všechny Evropa potřebuje zažít, aby se většině lidí rozsvítilo, že energetický pragmatismus musí získat převahu nad idelogiemi, jinak v soiučasném světě, nemáme šanci na budoucí přežití.

PS. Moudrost, zachycená na netu: "Evropa se díky diktátu různých ideologií žene do propasti, odkud už nebude návratu

0 0
možnosti

[...] Britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng tuto iniciativu podpořil s tím, že by se měly přezkoumat všechny možnosti, které má Spojené království v oblasti domácích zdrojů energie. [...]

Anglani maj tu vyhodu, ze jsou tak inteligentni a prisli na tu zazracnou myslenku, prezkoumat vsechn ty moznosti .... hmm, nerikaji tohle vsichni politici od USA po Horni Voltu? Co jsou tohle za argumenty?

Tvorba ceny na burze (merit order mechanismus) chteji dnes uz i Nemci vysadit a ocekavam to tento nebo pristi tyden. Kdyz tak posloucham nemecke zpravy, tak tam nepokryte rikaji, ze ty trzni mechanismy, ktere za bezne situace funguji za vyjimecne situace prave nefunguji a je treba se nad tim zamyslet. To je ta nevyhoda tech demokracii, ze neni mozno jen tak prastit do stolu a nefungujici opatreni smahem zrusit.

Frakovanui Nemci zakazali, protoze tomu veli zdrtavy rozum, V kanade je 3,6 obyvatele na km2, v Kasachstanu 7, v USA 36. To se to v takovych zemich frakuje, kdyz tak nikdo nebydli, V Nemecku jsou tezitelne zasoby frakovaneho plynu jen na severu - v Poryni-Westfalsku bydli 560 osob / km2.

S hlubinymi vrty mai zase na jihu Nemecke pekne zkusenosti. V mestecku Staufen provedli geotermalni hlubinne vrty a 200 domu dostalo trhliny a ma neopravitelne skody. Vrty byly uskutecneny v roce 2007, jeste v roce 2020 se podzemi i nadale nadzvedavalo. Kupodivu, kdyz ty obrazky znicenach domu uvideli obcane v jinych mestech, tak o vrtech uz nechteji nic slyset :-) No a populisticti politici tam to vzali na vedomi a ty vrty zarazili. Nevidim na tom nic zleho.

Na zaver by mne zajimalo, jake zbytecnosti mel na mysli ministr Blazek, kdyz se oprel do Nemcu? Gender-politika nema s energii co delat a Greendeal je projekt evropske komise, odsouhlaseny evropskou radou a parlamentem - tedy kolegy pana Blazka, Babise, Fialy, Kalouska, Okamury, a dalsich.

0 0
možnosti
Foto

;-D;-DKrásná ukázka demagogie. Staufen nemá s hlubokými vrty v břidlicích vůbec nic společného. Staufen na jihu Německa leží převážně na anhydritovém podloží. Tento minerál je podobný sádrovci, na rozdíl od něj ale neobsahuje vodu a je ho třeba chránit před vlhkem, neboť ve spojení s vodou dochází k výrazné změně jeho objemu. Voda z celkem 7 geotermálních vrtů ve Staufenu se dostala k anhydritovému podloží, které začalo pracovat. Geotermální vrty v sádrové Keuper vrstvě, kam se vháněla voda pod vysokým tlakem, byly příčinou chemické reakce, jejímž výsledkem je bobtnání, kdy až 60% horniny v podloží zvyšuje svůj objem, podobně jako když bobtná těsto. A není tak divu, že víc než 270 budov popraskalo, přičemž dva domy musely být zbourány. Aby se celý proces zastavil, museli v Staufenu odčerpat veškerou vodu z podzemí. Starosta Michael Benitz k tomu tehdy řekl: "Nebyly provedeny zkušební vrty, protože projekt mělké geotermální energie s podrobnými testy by nevycházel ekonomicky. Všechny vrty provedené v Bádensku-Württembersku, byly prováděny bez zkušebního provozu." Geologové upozorňovali na podobné problémy i v nedalekém Freiburgu, Böblingenu a Rudersbergu. 😉

0 0
možnosti

poznatky dnes ukazují, že potenciální oteplovací účinky emisí vodíku jsou přibližně dvakrát vyšší, než se dříve předpokládalo.

Zdroj: https://karelwagner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=791272

Vliv vodíku na globální oteplování byl považován za prakticky nulový. Nyní je považován za dvakrát vyšší, než se předpokládalo.

Připomíná mi to jeden z Murphyho zákonů: Vaše šance vyhrát v loterii první cenu se nepatrně zvýší, zakoupíte-li si los.

0 0
možnosti

Obávám se, že vodík je další slepá ulička a dotační tunel.

----------------------------------------------------------

„Pro získání jedné kilowatthodiny z vyrobeného, skladovaného a zpětně využitého vodíku v paroplynové elektrárně nebo v pokročilém palivovém článku musíme z OZE vyrobit tři kilowatthodiny elektřiny,“ upozorňuje profesor František Hrdlička z ČVUT. Řečeno laicky, abychom získali jednotku, musíme vložit tři jednotky.

zdroj: https://iuhli.cz/jake-udaje-priznivci-oze-taji-2/

-----------------------------------------------------------

Kdo ty zelené mozky školí, financuje, řídí?

Jsou vlády opravdu jenom spolek technických diletantů, kteří nevidí dále, než do konce svého funkčního období?

0 0
možnosti

Kolik energie v palivu musíte dodat spalovacímu motoru, abyste získal jednu kilowatthodinu práce? Možná Vás to překvapí, ale zhruba 3.

Abyste získal 1 kilowatthodinu elektrické energie v tepelné elektrárně, musíte dodat cca 2,5 kWh ve formě paliva.

Jak jste to říkal o těch diletantech? Kdo Vás školí?

Víte, co je zajímavé? Ale to je opravdu jen náhoda. Kdyby se lidstvu podařilo využít 1/3 energie té části ze slunečního záření, která se rovnou od Země odrazí a unikne zpět do vesmíru, pokrylo vy veškerou lidskou spotřebu energie. Čili to, co popisuje Vámi citovaný pan profesor, a co Vy tak pohrdavě uvádíte, úplně stačí k tomu, abychom jako lidstvo byli energeticky soběstační.

Překvapivé, že?

0 0
možnosti

Tak to jsem ani už netušil jak to v minulosti bylo, jen jsem si zasteskl, když pani Vitásková připravovala privatizaci Transgasu, že to mohlo ještě pár let vydržet.

Ano západně od nás vzniká náš problém s cenou EE,snad by na začátek postačilo, kdyby se Němci pochlapili (a pochopili) a nastartovali alespoň ty dvě jaderky, které vloni odstavili a Frantící měli dosti vody aby mohli spustiti a chladit ty své....

2 0
možnosti
  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,80
  • Průměrná čtenost 2427x
příležitostný publicista