Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KW

007karel

20. 10. 2010 8:32
Magnetický smysl u savců

Skupině pracovníků katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Karlovy Univerzity v Praze (ve složení Pavel Němec, Tomáš Burger a Marcela Lucová) se podařilo ve spolupráci s kolegy z Německa identifikovat některá mozková centra, která zpracovávají magnetickou informaci. Tyto výsledky, které zveřejnil 10. března 2010 časopis Journal of the Royal Society Interface, otevírají prostor pro další zkoumání fyziologických mechanismů magnetického smyslu u savců.

http://www.natur.cuni.cz/faculty/veda-a-vyzkum/vyzkum/projekty/fyziologie

R^

0 0
možnosti
KW

007karel

18. 12. 2009 11:32
Stihneme to ?

Randi se rozhodl uzavřít svoji soutěž o 1 milion dolarů  ke dni 6. března 2010. Stihneme to ?

0 0
možnosti
I

Imho-tep

11. 12. 2009 22:54
Není jediná správná cesta a hledisko ani ve vědě

A ještě jedna věc stojí za zdůraznění: Je objektivním faktem, že lidé mají často velmi různé vnímání reality a jejich mozky jsou i fyziologicky uzpůsobené poněkud jinak. Tak i mezi vědci jsou lidé se značně odlišnými formami intuice. Dokonce i mezi "striktně logickými" matematiky se najdou lidé typu Srinivasa Ramanujan, kteří jsou schopní správně rozpoznat pravdivost či nepravdivost nějaké (často podivuhodné) matematické formule či věty, ale nedovedou to dokázat či formálně zdůvodnit.  Viz třeba i historie slavné Velké Fermatovy věty, o jejíž pravdivosti po tři sta let málokdo pochyboval, ale dokázána byla teprve nedávno (90tá léta, Andrew Wiles). Někdy je vědecky mnohem cennější se zamyslet, co užitečného nám chce i "zvláštní" člověk s velmi odlišným pohledem na realitu sdělit. Celé vědecké i nevědecké veřejnosti by neuškodilo poněkud více respektu a úcty k různému nahlížení vesmíru různými mozky. Protože nejsme všichni stejní...

0 0
možnosti
I

Imho-tep

11. 12. 2009 22:08
Koniáši škodívají vědě víc

Potírání, cenzůra či zesměšňování názorů, které nejsou ve vědě daného období zrovna středoproudé a módní, je pro vědu někdy škodlivější, než postoj na opačném extrémním konci. Historie vědy to ukazuje jasně. Věda musí být dostatečně otevřená zejména tam, kde o věci víme opravdu stále dosti málo. A pokud se už pavědec vyskytuje (a znalí vědí, že ono je jich hodně i mezi tou středoproudou vědou), pak zpravidla takový nešťastník škodí mnohem méně, než koniášovští cenzoři a ostrakizátoři. Známý teoretický fyzik Lev Landau, který jinak platil za velice nemilosrdného kritika svých kolegů, překvapivě zdůrazňoval zásadu, že vydat tiskem třeba deset nesmyslů je vždy méně škodlivé, než když cenzor zabije nějaké "podezřelé" dílo, kterému ve skutečnosti třeba jen nerozumí. Činnost skeptických spolků typu Sisyfos je ve skutečnosti též poněkud rozporuplná a zdaleka ne vždy je jasné, zda vědě nedělají spíše medvědí službu.

0 0
možnosti
I

Imho-tep

11. 12. 2009 22:18
Re: Koniáši škodívají vědě víc

Mimochodem - v daném konkrétním případě je experimentálně i teoreticky téměř jisté, že citlivost některých organismů a živočichů na magnetické pole je realitou. Poštovní holubi či lososovité ryby jsou jen nejznámější příklady. A protože je též nesporné, že řadu procesů v mozku nelze lokalizovat a mají prostorově i časově rozprostřený charakter , vůbec nemusí jít o nějaký lokální smyslový "orgán", jak tu kdosi coby důkaz naivně požadoval.

0 0
možnosti
MB

kuttna

11. 12. 2009 16:02
Jak může

za spolek Sysifos vystupovat člověk, který používá urážky a nadávky místo argumentů?  

0 0
možnosti
KT

Kartony

10. 12. 2009 12:24
Slova paranormální a alternativní ve mě vzbuzují hrůzu a děs

Nechápu, proč by měla být vedle sebe paranormální a normální věda. Jsme přece normální lidé. Právě tak nechápu, proč by měla existovat vedle sebe alternativní a normální madicina (zvaná klasická), když léčení bylinkami tu bylo dávno před léčením tabletami. Byl jsem v Číně dost dlouho, abych pochopil jejich organizaci mediciny. Na vysoké škole se učí jak tradiční čínská medicina, tak i moderní.  Všichni absolventi mají doktorát, všichni znají obě mediciny, ale v poslední části studia jsou specializováni na tradiční a moderní medicinu.

Právě tak je to s paranormálními jevy.  Proč jsou paranormální? Protože je současná věda nedokáže vysvětlit, anebo jsou prezentovány různými šarlatány.

Tedy buďto je věda neumí ještě vysvětlit, nebo neexistují. Skepse je hybnou silou pokroku, jinak by  ještě teď  obíhalo slunce kolem zamě a nikomu by nebylo divné, že dráhy planet jsou bizardní křivky a ne elipsy.

0 0
možnosti
R

Rendlahopkirk

9. 12. 2009 23:32
Jen tak dál!

Jen tak dál, pane pisálku ! Nenechte se nikým otrávit a pište, pište, pište! Konečně někdo, kdo měří všem stejmým metrem. Musím uznat, že jste opravdu objektivní a i když my, co strašíme ve Strašecí, bysme radši četli o duchovnu a ufonech a o nás poltergeistech, stejně vám fandímeR^ Tak si to nezkazte nějakými ohledy nebo protekcí! A kdo si chce s námi chlapi  zejtra zastrašit - tak "V šest v práci! "[>-]

0 0
možnosti
PK

dolch

9. 12. 2009 23:49
Re: Jen tak dál!

Cha, cha, cha , cha , cha. Takhle od plic jsem se už dlouho věru nezasmál. To bylo opravdu mimořádně vtipné.:-/

0 0
možnosti
D

dace4019

9. 12. 2009 17:50
Lidé uvěří všemu,co se jim dobře podá,

například prohlédnout princip a účel her typu "Letadlo" se dosud mnoha lidem nepodařilo.O ležení hovězího dobytka,lidem,kteří jej viděli jen v televizi toho namluvíte kolik chcete.Věřit se dá jen tomu,co je vědecky a experimentálně opakovaně prověřené.

0 0
možnosti
R

Rendlahopkirk

10. 12. 2009 0:45
Re: Například

A například Lysenko...;-)

0 0
možnosti
JM

J i ř í

9. 12. 2009 16:59
Pekárek -

- to je ten, jak mu bylo ve Strašecí ihned jasné, že ty elektrické zásuvky zapaluje malý kluk. Lidi, kterým je všechno hned jasné, mám moc rád...

0 0
možnosti
AA

Saša

9. 12. 2009 13:48
Je to velmi jednoduché.

Nesmírně prosté je řešení tohoto problému: stačí najít smyslový receptor.

Není-li receptor, není ani smysl. Je-li smysl, musí nutně mít i receptor (a také vymezenou část mozku ke zpracování vjemů).

Chce-li tedy někdo dokázat magnetorecepci lidí, nechť ukáže, který smyslový receptro a jakým mechanismem ji zajišťuje.

Kdo však mluví o nějakém smyslu a nemá k němu žádný receptor, ten je nejspíš šarlatán.

0 0
možnosti
  • Počet článků 387
  • Celková karma 24,38
  • Průměrná čtenost 2421x
příležitostný publicista